Påsktårta med hallon & citron
Baka i långpanna  Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat 

Påsktårta med hallon & citron

Våffeldagen är snart över, blev det våffla för er idag? Jag är på väg i bädden. Borde vara där redan… Kom på att jag bara helt enkelt måste tipsa om denna påsktårta med mandelmassa, hallon och citron innan jag somnar.

Kladdig botten med mandelmassa toppad med en syrlig hallonkompott och en fräsch cheesecakekräm på det.

Påsk2017-0549-SVT

Botten kan du förbereda i förväg, frysa in den och fylla den samma dag som man serverar.

Påsk2017-0574-SVT

Hallontårta med citron & cheesecakeswirl, 1 långpanna ca 20×30 cm

kaka

250 g smör

3 dl strösocker

2 tsk vaniljpulver (vaniljsocker går också bra)

2-3 tsk kardemumma, grovt mortlad

200 g mandelmassa (går att byta ut mot vit choklad)

4 ägg

3 dl vetemjöl

1 ekologisk citron, det gula av skalet rivet

hallonfyllning/kompott

500 g hallon, ,frysta

1 dl strösocker

1 tsk potatismjöl (ca)

3 msk vatten

cheesecakekräm

200 g naturell färskost

3 dl vispgrädde

2 dl tjock yoghurt

garnering

2 dl hallon och blåbär, färska

1 dl lemon curd

1 näve maränger

färsk mynta

 Såhär gör jag

Botten: Sätt ugnen på 180 grader (varmluft 150 grader). Smält smör, låt svalna något. Tillsätt socker, kardemumma, mandelmassa, citronskal och ett ägg i taget, rör om väl. Sikta ner mjölet, blanda väl och häll upp i bakpappersklädd långpanna ca 20×30 cm. Grädda 15 minuter i ugnens nedre del.  Viktigt: Gräddningstiden beror på många faktorer, därför är det bra att hålla koll mot slutet. Den ska vara lite dallrig i mitten när du tar ut den. Låt svalna. Gör hallonfyllningen under tiden: Koka upp hallon och socker, red av med potatismjöl utrört i vatten. Koka upp och låt svalna.

Påsk2017-0523-SVT

Gör cheesecakekräm: Vispa upp yoghurt, färskost och grädde fluffigt. Tryck ner skaftet på en träslev så det blir ett gäng hål i kakan, bred på 3/4 av hallonkompotten, se till att den kommer ner i hålen. Blanda resterande kompott med hälften av cheesecakekrämen. Bred den på kakan, toppa med den vita krämen och dra med en sked så krämerna blandas och det bildas ”swirls”. Garnera med bär, maränger, lemon curd och mynta.

Påsk2017-0528-SVT

Eller nåt annat du tycker är gott. Njut!

Ps. Imorgon kommer mina topp 5 bästa långpannekakor till påsk här på bloggen.