Polkamaränger
Bakat  Bjudmat  Desserter  PÅSK  Recept  Tips 

Polkamaränger

Påsk är äggens högtid och det betyder Maränger och Pavlova i alla former. Om du bakar dem idag så är de helt färdiga tills i helgen. Smidigt!

100825_foodie 007

Foto: Sara Danielsson, hela inlägget

En molnfluffig maräng (helst italiensk) kan upplevas som trixig, men vet ni, det är värt.   Om du ska ha många på middag tycker jag det är kanon som dessert. Både snyggt och gott. MEN det bästa är att allt går att förbereda i god tid, så kan man bara lägga en lätt slutpiff innan serveringen. Mer tid för värdskap utan avkall på smak och utseende. Det gillar jag!   Man börjar med att köpa fina ägg… Sedan är det bara att vispa.

100825_foodie 026

Älska marängmassa! Alla mina bästa tips på perfekt maräng hittar du förresten här i min Marängskola

 

100825_foodie 022

Italiensk maräng kan på rikt få mig att sväva på små moln. När jag vispar en sån så känns det i hela min själ hur mycket jag älskar att vara kock. Att vispa äggvita är ren och skär meditation för mig. Total närvaro i nuet. Ljuvligt!

Sedan smaksätter man och ev färgar lite om man vill… Mina favvo är polka eller choklad eller citron & lakrits.

100825_foodie 037

Det här är det roligaste, för nu får du försiktigt vidröra ditt marängmoln. Rör inte för mycket bara. Du vill ha kvar snygga ränder.

100825_foodie 055

Och sedan klicka ut och grädda.

100825_foodie 007

Jättegoda som de är, eller som dessert serverade med färska bär/frukt och vispad grädde. Lägg upp på tallrik eller ställ fram skålar med godsaker och låt gästerna montera sin egen bakelse. Här kommer receptet.

Sega maränger – grundrecept, 12–15 st

2 dl äggvita (ca 6 st)

½ tsk vitvinsvinäger

4 dl strösocker

2 dl (120 g) polkagrisar, grovt krossade

1 tsk röd karamellfärg (rörs ner sist)

Vispa vitor, vinäger och socker i en bunke över vattenbad tills smeten är 65°. Vispa sedan smeten tills den kallnat och blivit riktigt tjock. Det tar ca 10 minuter med elvisp. Sätt ugnen på 150°. Vänd ner polkagrisar och färg, klicka ut smeten på bakplåtspapper. Sänk ugnsvärmen till 100° och grädda ca 1 timme. Ju större maränger du gör, desto längre tid tar de att grädda. När marängerna släpper pappret lätt är de klara.

 

 

Om du vill kan du forma marängsmeten som små fågelbon och fylla med grädde och påskägg i choklad. SÅ snyggt, enkelt att förbereda och gott!

Ps. Om man inte äter ägg så går det bra att göra maränger utan ägg också. Här visar jag hur.