nALTA gott till helgen
Bekvämimpa  Bjudmat  Glutenfritt  Inspiration  Mat för många  Recept  Tips  Torsdagstips 

nALTA gott till helgen

Vinter och sportlov i halva landet och har man inte sportlov så kanske man ändå hinner ut i solen en sväng. Och när man kommer in efter skidturen, promenaden eller vad det månne, med frostnupna kinder, då smakar det gott med något varmt.

Foto: Therese Hallqvist, SVT

Jag föreslår en varm, krämig brieost som smälter ut när man skär igenom kanten. Om man inte är laktosintolerant alltså, då kan man baka någon annan ost som man tål. Jag börjar med att lägga frukt i en ugnsform. Vindruvor, plommon, citrus, ta det du gillar. Sedan är det bara lägga i ost. Extra snitsigt blir det om du gör 2 våningar av en stor ost underst och  en liten på toppen. Ost och nötter är en fantastisk smakkombo så jag gillar att lägga på det. Vänder dem gärna i smält socker eller honung innan. Här kommer ett recept.

Bakad Brietårta med knapriga nötter

1 hel brie ca 500 g

500 g blandad frukt i bitar tex plommon, aprikoser, fikon, körsbär, clementin

2 kvistar färsk rosmarin

topping

1 dl råsocker

3 dl blandade nötter tex pistasch, pekan, mandel, valnötter

2 dl färska tranbär (eller 1 dl torkade, alt körsbär)

3 msk honung

1 ekologisk apelsin

Såhär gör jag

Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Packa upp osten, lägg den i en ugnsform. Lägg frukt och rosmarin runt om, baka 10 minuter. Gör topping: Smält socker, tillsätt nötter, tranbär och honung. Rör om. Häll nötterna över osten, ställ in i ugnens nedre del tills osten är varm och mjuk rakt igenom och ytan är gyllene. Riv apelsinskal över just innan servering.

Servera med varm baguette/brytbröd.

Njut!

Ha en jättefin helg Kompisar!