Shepherd’s pie & vintersallad
Bjudmat  Buffémat  Husmanskost  Inspiration  Recept  Tips  TV  Vardagslyx 

Shepherd’s pie & vintersallad

 Hej Kompisar!
Ikväll blir det brittisk husmanskost i rutan. Köttfärspaj toppad med potatismos och cheddarost närmare bestämt. Receptet nedan. Det blir även en sallad i regnbågens alla färger och lite till. Vi har två toppengäster också, hoppas ni är med oss strax i ettan!
Foto idag: Sara Wallin, SVT
Shepherds pie (4-5 port)
500 g lammfärs
1 gul lök, hackad
1 morot, riven
250 g champinjoner eller torkad svamp, skivad
2 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl 
2 tsk senap
1 buljongtärning (kött- eller grönsaks)
2 dl vatten (alt vin eller öl)
2 lagerblad 
1 tsk timjan, torkad
1-2 vitlöksklyftor
2 tsk worcestershiresås, salt, peppar, smör till stekning
Potatismos
1 kg potatis, skalad
1 dl mjölk
1 msk smör
1 äggula
100 g ost, riven (tex Cheddar eller annat smakrik, lagrad hårdost)

en nypa muskot, salt, peppar

Såhär gör jag

 Gör köttfärssåsen, låt den svalna. Fräs köttfärs, lök, morot och svamp gyllene i smör. Tillsätt tomatpuré och mjöl. Rör om och tillsätt senap, buljong, vatten/vin, lagerblad, timjan, vitlök och worcestershiresås. Koka ihop till ganska tjock konsistens. Smaka av med salt och peppar. Häll i en ugnsform och åt svalna. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av, låt ånga av, pressa och rör ner mjölk och smör. Rör ner gulan. Smaka av med muskot, salt, peppar och ost (spara lite ost till toppen). Sätt ugnen på 200 grader varmluft eller 225 vanlig. Spritsa eller klicka moset på köttfärsen, strö på ost och grädda tills ytan är gyllene, det tar ca 20 minuter.  
Tips: För ännu mer ”drag” i köttfärsen, smaka av med tabasco eller någon annan chiliprodukt.
 
Regnbågssallad, 4 port (och lite extra)
1 kg blandade, färgglada grova grönsaker tex rödkål, morot, grönkål, vårlök, sockerärtor, morot, paprika
1 granatäpple, kärnorna
dressing
1 ekologisk apelsin
2 msk äpplecidervinäger
1 dl olivoljasalt, peppar

Såhär gör jag

Strimla grönsakerna och lägg dem i en skål. Gör dressing: Riv lite av apelsinskalet och pressa apelsinen i en glasburk med lock. Tillsätt resterande ingredienser och skaka ihop dressingen i en burk. Häll den över grönsakerna, blanda om. Strö på granatäpplekärnor.

Servera salladen som den är eller på en bädd av salladsblad. Du kan även tillsätta ingredienser som tex avokado, cocktailtomater och gurka just innan servering.