Krämig Viltskavsgryta
Bjudmat  Husmanskost  Inspiration  Recept  Vardagslyx 

Krämig Viltskavsgryta

Vad tänker ni när ni hör ordet Husmanskost? Vanlig mat? Lyx? Hemlagat? Restaurang?

För mig handlar det om rätter jag lagar hemma. Gärna med någon sorts guldkant. Det kan vara så enkelt som att strö på lingon på en gryta med ren- eller älgskav (har sällan annat viltkött här i norr). Och jo, jag vet, det var förra årets livsmedelsbluff, de frysta paketen med hjortskav från Nya Zeeland. Så är det ibland.

Den här makalösa viltskavsgrytan är iallafall drömgod och går snabbt att laga. Läs bakpå förpackningen vars råvaran kommer från och vad det är. Jag föredrar att köpa det som kommer från hela köttbitar, det brukar finnas i frysdisken med viltkött. Be annars handlaren ta hem det.

TS-232-web

Hela den här rätten osar kärlek. Mammas mat. Det som på engelska heter comfort food. När jag gör sånahära grytor brukar jag woka grönsakerna separat och lägga dem ovanpå, eftersom jag vill ha mina grönsaker krispiga och njuta av de vackra färgerna. Passar utmärkt om du råkar ha lite goda svampar kvar i frysen eller skafferiet från höstens skogspromenader. Jag hade med en matlåda med den här grytan när jag var hemma hos mamma och när hon smakat ringde hon upp och frågade vad det var för fantastiskt jag hade lämnat i kylen hemma. Men, det roliga är att det är inga konstigheter. Bara ett annat sätt att tillsätta grönsaker i en gryta. Min kompis Maja lagar det här receptet till nyårsaftnar hos hennes norrbottensfödda mormor, jag tycker att det är ett toppenbetyg.

Här kommer receptet!

Renskavsgryta med krispigt grönsaksfräs & pressad potatis, 4 port
800 g potatis, skalad
500 g viltskav, tinad (ren, älg eller hjort)
150 g färsk svamp, i bitar
1 gul lök, hackad
2 dl crème fraiche (valfri fetthalt men kokbar)
1 dl matlagningsgrädde
1 hönsbuljongtärning
2 tsk soja
2 tsk vinbärsgelé
1-2 tsk fransk senap
2 morötter, i bitar
1 squash, i bitar
1 röd lök, strimlad
¼ purjolök, strimlad
salt, vitpeppar, smör till stekning
till garnering: 1 dl frysta lingon eller tranbär
Koka potatisen i lättsaltat vatten. Bryn kött, svamp och lök i smör. Tillsätt crème fraiche och grädde, låt koka några minuter. Smaka av med soja, gelé, senap, salt och peppar. Woka morot, squash och röd lök i olja, salta och peppra. Lägg blandningen ovanpå köttet och strö på några frysta lingon eller tranbär.
Servera med pressad potatis och gelé.
Tips! Smaksätt grytan med en matsked messmör eller ädelost.