Frasiga skrädmjölsvåfflor
Bjudmat  Buffémat  Desserter  Fika  Glutenfritt  Inspiration  TV  Vardagslyx  Vegetariskt 

Frasiga skrädmjölsvåfflor

Ni som har hängt med ett tag på bloggen vet att när det vankas vår så gillar jag att ta fram våffeljärnet. Gräddar gärna under tak utomhus eller över öppen eld, men jag har inget eget sånt våffeljärn ännu. Skrädmjöl är rostad, mald havre, en Värmländsk specialité, ibland är det slut på affären, då kan man ta vanligt havremjöl istället.

Här kommer receptet. Det är även bas i kvällens TV-recept 🙂

Frasiga Skrädmjölsvåfflor

100 g smör

2 dl skrädmjöl (rostat havremjöl)

1 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 ägg

2,5 dl mjölk

2,5 dl Vichyvatten

Till servering: grädde & hjortronsylt eller något annat du gillar

Såhär gör jag

Smält smöret, låt svalna. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Vispa upp ägg och mjölk. Vispa ner torra ingredienserna, sikta gärna ner dem. Vispa till en slät smet. Tillsätt smör och vatten. Låt stå och dra en stund. Pensla laggen med smör. Provgrädda en våffla och korrigera smeten med mer mjöl om den är för lös. Grädda & njut!

Tips: Du kan även smaksätta smeten med tex rivet apelsinskal för apelsinvåfflor, jättegott!

Tips 2: Glutenfria våfflor gör du enkelt på mandelmjöl eller majsmjöl. Finns många recept online och nu även glutenfri våffelmix på affären. Och testa att våffla halloumi, SÅ gott!

Jag har testat ett där jag vispade ihop

1 dl mandelmjöl

1 dl grädde

2 ägg

2 tsk fiberhusk

1 tsk vaniljpulver

1 knivsudd salt

1 tsk bakpulver

Blev bra, men jag skulle testa med majs- eller potatismjöl för mer fras. Jag rev ner en bit blomkål också, det funkade utmärkt, men blev mer fasta våfflor av dem.