Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Fika  Uteliv  Vår vackra natur  Vegetariskt 

Egna energy bars

Energikakor är bra att ha med sig ut. Jag varierar receptet beroende på vad jag känner för och har hemma. Det viktigaste är att smeten håller ihop. Ibland har jag i lite hackad mörk choklad, det är jättegott. Ibland lite kokosolja. Kryddorna byter du ut lite som du vill. Nötterna också. Om du vill kan du ha i jordnötssmör och äggvita också, det viktiga är alltså att det blir en deg som går att forma men ändå är fast. Blir den för lös tar du i mer havregryn. Saftigheten på fruktköttet kan variera.

När man biter i de här godbitarna så känner man smaken av frukten och grönsakerna och när man har tur (enligt mig, jag älskar ingefära galet mycket, om det har undgått någon) får man en bit ingefära som blir en piggkick!

bild 1

 

Energy bars, 12 stora eller 24 små

3 dl havregryn

1 dl blandade fröer eller kli tex psylliumfrön, solros, pumpa, riven kokos

2 dl mortlade nötter/mandel

2 dl torkad frukt, hackad

2 tsk kanel, 1 tsk ingefära eller 1 msk pepparkakskryddor

1 tsk salt

1 tsk vaniljpulver

3 msk honung

1 1/2 dl turkisk yoghurt

2 dl pulpa (fruktkött från juicepressen eller riven frukt/grönsaker)

Sätt ugnen på 120 grader. Blanda samtliga ingredienser, baka ut till små avlånga kakor och lägg på bakpappersklädd plåt. Grädda mitt i ugnen tills de är gyllene och har torkat, cirka 1 timme och 10 minuter.

Begrunda sedan din insats, för tänk hur mycket billigare det är än att köpa dem i affären! Och coolt med hemgjorda bars. Inga konserveringsmedel eller konstiga E-nummer heller.