Krämig Rostad Blomkålslasagne
Bjudmat  Budgetmat  Buffémat  Ekologiskt på budget  Inspiration  Mat att förbereda  Mat för många  Matlådor  Recept  TV  Vegetariskt 

Krämig Rostad Blomkålslasagne

Vintern är här och det betyder för mig en längtan efter varm mat med hög mysfaktor. Ni vet, god, ni vet, mättande samtidigt som en kram från en italiensk, kärleksfull matmamma. Ikväll blir det lasagnefest i rutan!

Ja, alltså massa annat också såklart, men jag ska laga en favorit som jag kom på ganska nyligen. Den har gått som en raket här på bloggen som vegetarisk bjudmat. Faktum är att jag gör gärna dubbla satsen och har en färdig i kylen till senare i veckan. Mycket uppskattat. Det här receptet ger 3 stora eller 4 normala portioner.

Krämig rostad blomkålslasagne

1 pkt färska lasagneplattor, 250 g

700 g färsk blomkål (1 litet huvud)

1 gul lök, hackad

1 grönsaksbuljongtärning

2 burkar valfria tomater á 400 g (krossade/körsbärs/hela)

5 dl färdig bechamelsås (finns på tetra eller koka egen)

200 g fetaost+gärna lite lagrad hårdost också

salt, socker, svartpeppar, timjan, vitlök, smör/olja till stekning

Såhär gör jag:

Sätt ugnen på 225°. Skiva blomkålen, lägg i bakpappersklädd ugnsform. Ringla över olja, blanda ner salt, peppar och timjan. Rosta gyllene ca 15 minuter. Gör under tiden tomatsås: Fräs lök i smör, tillsätt buljong och tomater, skölj ur burkarna med lite vatten. Koka ihop, smaka av med vitlök, salt, socker och peppar. Varva tomatsås, plattor, blomkål, bechamelsås och smulad fetaost i en avlång brödform. Det kan hända att du får dela plattorna så de passar. Avsluta med plattor och ett lager sås och ost. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills ytan är gyllene och plattorna är mjuka.

Servera gärna med blandad sallad och vitlöksbröd.

Tips! Blanda den rostade blomkålen med 2 dl kokta linser, jag gillar små gröna, Le Puy eller belugalinser här eftersom de har extra bra tuggmotstånd.