Mina 15 Favvorätter i långpanna-SPD
Bekvämimpa  Bjudmat  Budgetmat  Buffémat  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Långpanna  Mat för många  Matlådor  Recept  Rester  Snabblagat  Vardagslyx  Vardagsmat 

Mina 15 Favvorätter i långpanna-SPD

Långpanna är så smart. SÅ SMART! Ursäkta versalvrål. Vansinnigt pepp på detta nu. Samma med allt-i-ett. Slog ihop dem idag i tema: Låt ugnen laga maten, medans du gör något annat. Dukar, plockar, städar, yogar, kramas, klappa ett husdjur? Eller helt enkelt lutar dig tillbaka, slänger upp fossingarna och tar det lugnt. SPD. Japp, ni känner mig! Spara På Disken. En annan grej jag gillar är att göra listor. Det blir som mer överskådligt. Idag har jag samlat mina favoriter att laga i långpanna. Hoppas ni gillar dom lika mycket som jag gör. Det blev 15 stycken.

Susannes topp 15 Vardagslyx i långpanna

  1. Citronbakad lax & grönsaker kolla även in programmet här!
  2. Grekisk Kyckling i långpanna med tsatsiki och massa gott  kolla även in programmet här! Verifiera? Halloumi är perfekt att baka, byt ut kycklingen mot stora tärningar eller skivor. Lägg i efter ca halva gräddingstiden.
  3. Lax Teriyaki, så gott & enkelt.

4. Torskrygg i långpanna med härliga grönsaker, citron & rosmarin . Lovely!

Kolla in här då!

Bananer!

Och krämig sås. No 5 är….

5. Flygande Jakob. Måste få vara med. Klassiker!

6. Salsiccia i långpanna, wawawoom!

7. Men vanlig frukostkorv är också toppen. Korvpanna Allt-i-ett, Kolla in här!

8. Ugnsomelett. Mums!

9. Husets Enchilladas.

Tacotisdag eller inte, alltid lika uppskattat! Perfekt resträtt.

10. Min Bästa Vegetariska Moussaka. Love it!

11. Mac & Cheese. Yes, baby!

12. Ugnsbakad falukorv. Succé!

13. Ugnspannkaka Husmanskost som bäst.

7 dl mjölk

4 1/2 dl vetemjöl

5 ägg

1 tsk strösocker

1 tsk salt

4 färska fikon, skivade (eller små bitar av 5 torkade), alt stekt fläsk

2 msk smör till formen

till servering: välj det du gillar tex honung, naturell färskost smaksatt med lite vanilj, grädde, bär, sylt, bacon

Vispa hälften av mjölken med mjölet till en slät smet. Vispa ner resterande mjölk, ägg, socker och salt. Låt smeten vila, gärna minst 15 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Ställ in en långpanna (ca 30×45 cm) med 2 msk smör i ugnen, låt det börja bubbla. Ta ut formen, häll i smeten och fördela fikonskivorna ovanpå. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.

14. Svarta Maja Fiskgratäng Allt-i-ett, LYX!

600 g Msc-märkta rödspättafiléer, färska eller tinade

4 port kokt ris

1 burk champinjoncrème (185 g)

2 dl grädde, valfri fetthalt

1 liten burk svart stenbitsrom

salt, vitpeppar

till servering: grönsallad, citronklyftor

Sätt ugnen på 225 grader.  Lägg fisken i botten på en ugnsform, salta och peppra. Fördela riset ovanpå. Blanda champinjoncrème, grädde och rom, smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över anrättningen. Grädda tills fisken är just färdig, ca 25 minuter.

Tips: Smaksätt riset med hackad dill eller gräslök, du kan även lägga ett lager färsk bladspenat och lite hackad röd lök ovanpå fisken.

15. Makaroner & korv under krispigt täcke, 6-7 port

500 g makaroner

400 g falukorv, i små bitar

1 blomkålshuvud, rivet (ca 300 g)

1 dl gräslök, hackad

2 msk senap (valfri sort)

2 vitlöksklyftor, pressade

1 dl chilisås (jag brukar använda den starka sorten)

4 dl crème fraiche (valfri fetthalt, men kokbar)

150 g lagrad hårdost, riven

salt, peppar, smör till stekning

Topping:

1 dl panko

3 msk matolja eller mjukt smör

50 g lagrad hårdost, riven

Till servering: tomatsallad (valfritt)

Sätt ugnen på 225 grader. Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen, men avbryt just innan de är klara. Spara 1-2 dl av kokvattnet, häll av resten. Blanda makaroner och det sparade kokvattnet med resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Häll i ugnsfast form. Blanda samtliga ingredienser till topping och strö ovanpå pastan. Grädda mitt i ugnen till vacker, gyllene färg, ca 15 minuter.

Tips: Smaksätt enligt din egen smak med exempelvis hackade, inlagda jalapenos, oliver eller bostongurka.

Tips för vegetariskt alternativ: Byt ut korv mot en blandning av stekt svamp, lök och kokta bönor.

Not: Panko är ett asiatiskt ströbröd som finns i välsorterade livsmedelsbutiker. Går att ersätta med ströbröd eller rivet bröd.

Matigaste listan ever, eller hur?!

Men, jag är ju lite nyfiken. Vad lagar du i din långpanna? Berätta gärna för mig nedan.