Välkommen på Uppesittarkväll!
Inspiration  Julmat  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Susannes Gröna Jul  Tips  Vegetariskt 

Välkommen på Uppesittarkväll!

Imorgon är det dags! Uppesittarkväll och den startar hos oss i Umeå, Yay!

Linda styr skutan, Christoffer O’Reagan gästar och berättar om Gammlia, området vi är i. Daniella gör goda juldrycker och jag, jag lagar plockmat inför helgernas bjudningar.

Älskar att jobba med öppen spis i samma rum 🙂 LYX!

Första småplocket baserar jag på tunnbröd. Man kan köpa färdigt eller baka själv. Lägger på fyllningar och skär i bitar. Enkelt. Gott.

Några förslag på goda toppings:

Rom, röd lök, crème fraiche, citron (fisk eller vegetarisk, se tidigare inlägg)

Färskost, rökt lax, ägg, gräslök

Crème fraiche, ädelost, päron, granatäpple/björnbär/blåbär, rucola, rostade valnötter

Miljön på Gammlia alltså… Här kommer recept på brödet. Många har frågat om ett liknande recept, så varsågoda, en liten julklapp från mig!

Tunnbröd, halvtjockt, lättbakat och perfekt bas till snittar

1,5 dl mjölk

25 g jäst

2 tsk honung

3 msk matolja + 1 msk till bunken

1 ägg, lätt uppvispat

8 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk salt

1 ½ dl tjock yoghurt

Så lagar du

Värm mjölken till 37º. Smula ner jäst i en degbunke och lös upp den med mjölken. Tillsätt honung, olja och ägg och rör om. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke och tillsätt blandningen samt yoghurt i degspadet. Arbeta till en deg, för hand eller med elvisp, tills degen börjar släppa kanterna. Tillsätt ev mer mjöl. Ta upp degen och knåda den smidig. Låt jäsa 1 timme övertäckt i en oljad bunke. Du kan även kalljäsa den i kylen över natten, täck då bunken med plastfilm. Ta upp degen och dela den i 8-10 bitar. Platta till dem med handen och täck med bakduk. Kavla ut ovala eller runda kakor och grädda några minuter per sida i varm stekpanna. Brödet går bra att frysa.

Tips: Det går även bra att grädda bröden i ugn, 225º. Värm gärna plåtarna innan. Bröden är klara när de puffat upp och fått lite färg.

Servera brödet som det är med smör eller med pålägg, som en pizza/flatbread och skär i bitar till lyxiga snittar.