Saffranshjärtan & Brännvinsost
Bakat  Inspiration  Julmat  Susannes Gröna Jul  TV  Vegetariskt 

Saffranshjärtan & Brännvinsost

Imorgonkväll är det dags för första programmet från Gammlia här i Umeå. Det är lucia nästa vecka och vi har saffran som tema. Programmet är kortare i december pga julkalendern, så man hinner inte visa så många recept, men det blev både saffransbröd och en gyllene brännvinsost. Båda två blir utmärkta jul-& luciapresenter. Här kommer recepten.

Välkomna i morgon, finaste Blogg-& tevekompisar!

Brännvinsost (stor sats, men det brukar gå åt samt går bra att frysa)

0,5 g saffran blandat med 1 msk varmt vatten eller rom

300 g smör, mjukt

3 dl riven lagrad hårdost

flingsalt

Såhär gör jag:

Vispa upp smöret, blanda med saffran och ost. Smaka av med salt. Antingen serverar du det direkt mjukt, eller om du vill förbereda dagen/dagarna innan så lägger du upp det i fina skålar, plastar och ställer i kylen.

Saffransbröd 

5 dl mjölk, 3%

3 kuvert saffran

1 ½ dl strösocker

50 g jäst

1 tsk salt

1 dl vispgrädde

16-17 dl vetemjöl

200 g smör, mjukt

Fyllning

200 g smör

200 g vit choklad, hackad

200 g mandelmassa, riven

1 dl korinter+1 dl julmust

1 ägg till pensling

pärlsocker eller hackad mandel

Såhär gör jag:

1. Häll julmust över korinterna. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg.

2. Blanda mjölk och saffranssocker, låt dra ett tag (har du bråttom värm till 37° så går det fortare att jäsa).

3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, socker, salt och grädde.

4. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa övertäckt med plastfolie över natten i kyl (eller 1 timme under bakduk om du bakat på varm degvätska).

5. Ta fram och dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till en platta, ca 25×30 cm.

6. Bred på smör, strö över choklad, korinter och mandelmassa. Rulla ihop och skär som kanelbullar, ca 12 bitar/rulle. Ställ i formar, jäs 20 minuter under duk.

7. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.

8. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. De ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftiga inuti. Om du vill ha extra glansiga bullar kan du nu pensla dem med sockerlag (koka upp 1 dl vatten med 1 dl strösocker och valfria kryddor, låt svalna).

Tips!

Baka ut som lussehjärtan med nötkräm: kavla ut till en platta, bred på nöt- och chokladkräm. Rulla ihop som kanelbullar fast från båda sidor. Skär i skivor, lägg på plåt. Grädda och jäs enligt ovan.

Baka ut längder/krans: Skär degplattan i 4 lika stora längder. Bred fyllning på 3 av längderna. Stapla längderna på varann, den utan fyllning överst. Vrid/snurra hela längden och lägg på plåt. Låt jäsa ca 20 minuter, pensla med ägg. Grädda på 175 grader vanlig ugn tills genombakad. Pensla med sockerlag och låt svalna. Glasera med florsockerglasyr. Toppa gärna med hackade pistaschkärnor.