Dragen Lax, Pulled chicken, lamm & pork
Bjudmat  Nyårsmat  Okategoriserade  Plockmat  Recept 

Dragen Lax, Pulled chicken, lamm & pork

Draget kött är enkelt att lyckas med. Köttet förbakas länge i ugn på låg temperatur, vilket gör det så mört att det nästan faller sönder. Det hgår mycket bra att förbereda och håller sig några dagar i kylen men går också jättebra att frysa in. Spara stekskyn och häll över innan servering. Här kommer ett långt inlägg med flera varianter, leta fram din favvo.

Pulled pork, 8 port

2 kg fläskkarré eller bog

½ dl het kryddblandning tex. Cajun

1 dl ketchup

smör till stekning, salt

Sätt ugnen på 125°. Lägg köttet i en stekgryta. Gnid in kryddor och ketchup i köttet, snitta det gärna lite så kryddningen kommer in. Häll lite vatten i botten på grytan och sätt på locket. Ställ in på nedersta falsen ca 5 timmar eller tills köttet lätt faller isär. Kika in några gånger under gräddningen och fyll på vatten om det behövs. Köttet är färdigt när det nästan ramlar isär när du petar på det. Dra isär köttet med två gafflar eller händerna. Stek köttet i smör tills det är genomvarmt och gärna lite knaprigt. Slå stekskyn över och smaka av med salt.

Tips: Stek köttet i blötlagd lergryta, ställ in i kall ugn, värm till 250° och sänk sedan till 125°.

Draget lamm, 10-12 port

1 lammstek på ben, 2,5-3,5 kg

2 msk sambal oelek

svartpeppar, salt

2 msk kryddblandning tex Italiensk salladskrydda eller örtrub

smör till stekning

Sätt ugnen på 125°. Snitta steken ett par gånger, gnid in kryddorna och bryn den runt om i smör. Ryms den inte i stekpannan så brukar jag använda långpannan. Lägg steken i en långpanna, häll på ca 5 dl vatten, täck med folie och ställ in i nedre delen av ugnen. Där ska den stå i ca 6 timmar, tills köttet lätt släpper från benet. Titta till den ett par gånger under tiden, vänd och ös steken med köttsaften. Fyll på vatten om det har kokat bort. Blanda ihop glaze (nedan). När det återstår ca 30 minuter tar du ut steken, lyfter av folie, penslar med glaze och låter den få vacker, gyllene yta. Låt steken svalna något, dra isär köttet. Stek i smör innan servering.

glaze

2 dl färdig glaze eller teriyakisås

2 msk fransk senap

1 ekologisk citron, det gula av skalet rivet

1 röd spansk peppar, skivad

2 msk färsk rosmarin, hackad

½ dl färsk timjan, hackad

2 vitlöksklyftor, rivna

Blanda samtliga ingredienser.

Pulled chicken, 4 port

4 kycklinglår

2 msk kryddblandning tex grillkrydda

1 dl chilisås

I lergryta: Lägg kycklinglåren i blötlagd lergryta, krydda runt om och häll chilisås ovanpå. Ställ in i kall ugn. Ställ in ugnen på 250° och sänk till 175° efter 30 minuter, stek tills köttet lossnar lätt från benen, det tar cirka 1,5 timme till. Dra isär köttet med två gafflar eller händerna, slå stekskyn ovanpå och smaka av med salt. Du kan förbereda köttet och steka upp det i smör just innan servering. Spara då stekskyn och avsluta med att hälla den över köttet.

I stekgryta: Sätt ugnen på 150°. Lägg kycklinglåren i en ugnsform med lock eller stekgryta (gjutjärn kan missfärga rätter med syrliga ingredienser som tomat, så välj hellre en annan gryta här). Gnid in kryddor och sås. Häll lite vatten i botten på grytan och sätt på locket. Ställ in på nedersta falsen 2-3 timmar eller tills köttet lätt faller isär. Kika in några gånger under gräddningen och fyll på vatten om det behövs. Kycklingen är färdigt när köttet lätt lossnar från benen och ramlar isär när du petar på det. Dra isär köttet med två gafflar eller händerna, slå stekskyn ovanpå och smaka av med salt. Du kan förbereda köttet och steka upp det i smör just innan servering. Spara då stekskyn och avsluta med att hälla den över köttet.

Tips: Du kan även använda en färdiggrillad kyckling. Bena ur och drar isär köttet, stek det i smör och häll på färdig barbecuesås.

Dragen Lax

Man behöver en bit benfri laxsida utan ben ca 180 gram/portion. Lime, ingefära, chili, salt och färdig teriyakisås.

midsommar2014 (3 av 30)

Skär snitt i laxen, fyll med riven ingefära, lime- & chiliskivor.

midsommar2014 (4 av 30)

Innan man gräddar toppar man med teriyakisås och sesamfrön (om man vill).Jag kör den i ugn 225 grader tills den är just färdig, tar en kvart ungefär. Man kan även köra den på grillen under lock. Se till att det inte är för varmt bara.

midsommar2014 (13 av 30)

Sedan är det bara att dela i mindre bitar, jag brukar dra med en gaffel.

midsommar2014 (18 av 30)

Och en viktig grej, eftersom haven är hårt belastade, välj miljömärkt fisk, fråga i butiken om det är svårt att hitta. Om det inte finns lax så går det bra med annan, miljömärkt fisk.