Okategoriserade 

Piccalilli- en gyllene möjlighet

Inläggningar och jul hör ihop som hand i handske för mig. Den här goda Piccalillin passar utmärkt till allt på julbordet. Och som det inte är nog så blir den en underbar sås om man blandar den med tjockyoghurt eller gräddfil.

Jag gillar att göra inläggningar, äta dem, ge bort dem… Förstår att det ser ut som en lång inköpslista, men det blir en stor sats och man kan halvera den om man vill. Jag älskar brytningen mellan sött och syrligt, det är ett mellanting av chutney och pickles. Frukten ger härlig sötma. Att rimma grönsakerna låter saltet tränga in, mums!

Piccalilli, en gyllene julpickles att bli glad av

Del 1

1,2 kg blandade grönsaker tex blomkål, morötter, broccoli, fänkål, gröna bönor, squash

500 g lök, blandad tex röd och schalotten

1 dl salt

2 l vatten

Del 2

1 bit ingefära, hackad

1 msk senapsfrön

1 msk senapspulver

1-2 tsk gurkmeja

1 röd chili+1 grön chili

3 lagerblad

1 mango, i bitar

3 päron, rivna

4 vitlöksklyftor, hackade

8 dl äppelcidervinäger

2 dl socker

0,5 dl maizena

2 msk honung (valfritt)

olja till stekning

Såhär går jag:

Del 1: Skär grönsakerna i små bitar. Blanda salt och vatten, lägg i grönsakerna. De ska täckas av vatten. Låt dra några timmar, lägg en tallrik ovanpå som tyngd, så de hamnar under ytan. Du kan även ha dem i kylen över natten.

Del 2: Häll grönsakerna i ett durkslag. Stek försiktigt kryddorna i olja. Tillsätt vinäger, frukt och vitlök. Koka upp och lägg i de avhällda grönsakerna samt socker. Koka 15 minuter eller tills de börjar mjukna. Blanda maizena med 1 dl vatten och rör ner mot slutet av kokningen, smaka av med honung. Häll på väl rengjorda glasburkar.

Del 1

1,2 kg blandade grönsaker tex blomkål, morötter, broccoli, fänkål, gröna bönor, squash

500 g lök, blandad tex röd och schalotten

1 dl salt

2 l vatten

Del 2

1 bit ingefära, hackad

1 msk senapsfrön

1 msk senapspulver

1-2 tsk gurkmeja

1 röd chili+1 grön chili

3 lagerblad

1 mango, i bitar

3 päron, rivna

4 vitlöksklyftor, hackade

8 dl äppelcidervinäger

2 dl socker

0,5 dl maizena

2 msk honung (valfritt)

olja till stekning

Så lagar du

Del 1: Skär grönsakerna i små bitar. Blanda salt och vatten, lägg i grönsakerna. De ska täckas av vatten. Låt dra några timmar, lägg en tallrik ovanpå som tyngd, så de hamnar under ytan. Du kan även ha dem i kylen över natten.

Del 2: Häll grönsakerna i ett durkslag. Stek försiktigt kryddorna i olja. Tillsätt vinäger, frukt och vitlök. Koka upp och lägg i de avhällda grönsakerna samt socker. Koka 15 minuter eller tills de börjar mjukna. Blanda maizena med 1 dl vatten och rör ner mot slutet av kokningen, smaka av med honung. Häll på väl rengjorda glasburkar.