7 aptitretare till nyår
Inspiration  Lyxmat  Mat att förbereda  Nyårsmat  Okategoriserade  Plockmat  Recept 

7 aptitretare till nyår

Det börjar närma sig nyårsafton. Dags att fira in 2018.

Min plan är att förenkla och laga något som passar alla. Det blir buffé med olika ”pulled” och tillbehör. Tanken är att göra en basbuffé och sedan får alla välja själv vilket protein man vill. Endel vill ha kött, endel fisk och endel vegetariskt. Det fiffigaste är att allt går bra att förbereda och är enkelt att delegera ut om man vill köra knytis. Sedan är det helt okej att blanda hemlagat och färdigköpt. Oliver, ostar, chips tex med tryffelsmak (värm dom hastigt för lyxfaktor), melon, skinka och sånt. Kanske en fräsch morotsdip till?

Men vi börjar från början.

För att välkomna gästerna är alltid en aptitretare och något bubbligt en bra start.

Här kommer en lista med 7 favoriter.

Susannes topp 7 enkla aptitretare till nyår

1. 3-lagersdip med varma nachochips

Vad sägs om en 3-lagers dip med varma nachos? Min kollega Gerhard säger att det är 4 lager. Han har rätt. Hur eller hur, jag lärde mig göra denna när jag var på Världens barn-uppdrag i Skademark, tyckte den var genialisk. Sedan kan man välja att byta ut tacosalsa mot rom eller hackad lax, nachos mot tunnbröds- eller mandelpotatischips. Eller varför inte helt enkelt tvärvärma dina favvopotatischips i ugnen?

200 g naturell färskost alt crème fraiche
1 burk tacosalsa
2 avokado, hackade
1 röd lök, finhackad
He färskosten i en skål. He på salsa. Toppa med avokado och röd lök. Servera med nachos.
Vill du hellre ha något ”bakat” man kan ta i handen? Testa de här goda, knapriga
Krispiga goda, med smakrik fylling.
 
3. Hemgjorda lyxkrustader med rom & lax
Man kan köpa färdiga krustader, men de här har ”det lilla extra” om man vill lyxa sig för en kväll.
4. Krossad potatis 

 1 kg små, ekologiska potatisar4 msk smör

2 msk olivolja

2 msk vitvinsvinäger

flingsalt, svartpeppar, dill, gräslök

Så lagar du

Skrubba potatisarna noga. Om du vill skalar du dem, det brukar jag inte göra om skalet är fint och potatisarna är ekologiskt odlade. Koka dem nästan färdiga i lättsaltat vatten, 8-10 minuter. Känn med en sticka så att de är klara. Häll av vattnet, häll potatisen i en bakpappersklädd långpanna. Låt potatisen ånga av, lägg i smöret och sätt ugnen på 225 grader. Rör om så smöret fördelas jämnt över potatisarna. Tryck till potatisarna med tex botten på en skål eller handen, så att de krossas något. Baka mitt i ugnen 30 minuter. Ta ut och vänd potatisarna, ringla på olja och ställ in igen ca 30 minuter eller tills de är gyllene och krispiga på ytan. Smaksätt genom att ringla vinäger över potatisen, salta och peppra. Avsluta med att strö över finhackad dill och gräslök.

Tips

Servera potatisarna som plockmat, antingen som de är med en dipsås, eller låt dem svalna och toppa med en klick löjrom och crème fraîche.

Rågchips är så bra grej. Helt färdigt och gott. Hög bekvämimpafaktor.
Eller toppade med färska bär. Fel säsong, men ack så gott.
6. Rösti med laxtopp
Grädda fryst rösti i våffeljärn eller ugn.
Toppa med små laxrosor, en dutt crème fraîche och hackad gräslök
7. Ostbakade minipotatisar
 Perfekt att förbereda, lite pyssligt men inte så farligt. Du kan smaksätta fyllningen efter din egen smak, kanske testar du en annan ost eller rör ner en sked pesto?
Fyllda småpotatisar, 20 st
20 st små potatisar, ca 1 kg
½ dl crème fraiche
½ dl gräslök, hackad
1 dl ost, riven
salt, peppar, olivolja
Ugn 200 grader. Lägg potatisarna i en ugnsform, ringla olja över, salta och peppra. Rosta i mitten av ugnen tills de är mjuka, ca 20 minuter. Låt svalna och skär av ett lock på varje potatis, som om du skulle fylla en semla. Gröp ur lite av potatisen med en tesked, lämna en kant runt om. Mosa den urgröpta potatisen med crème fraiche och gräslök, smaka av med salt och peppar. Fyll röran tillbaka i potatisarna, strö på ost. Hit kan du förbereda. Vid servering: Grädda gyllene i 200 grader ugn ca 15 minuter.