Januarimat på budget
Budgetmat  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Matlådor  Okategoriserade  Recept  Sallad  Veganskt  Vegetariskt 

Januarimat på budget

Dagens tema i Eftermiddag i P4 Västerbotten med Gerhard och mig var januarimat och en trendspaning inför 2018. Här kan du alltid lyssna på programmet!

Vill börja med att tacka varmaste TACK till er som lyssnat och även till kommentarer och feedback. Det har vart jätteroligt och intressant för mig. Och snart börjar Go’kvällsäsongen!

Men, här kommer receptet jag lagade, ni som vart med här länge vet att det är en av mina favvorätter.

namnlöst-1955

Lök och potatis. Så otroligt prisvärda råvaror.

Potatis- & purjolökssoppa

1 purjolök, strimlad

500 g potatis, skalad och skuren i små bitar

1 buljongtärning

salt, peppar, olja till stekning

Fräs potatis och hälften av löken i olja, häll på ca 1,2 liter vatten och buljong. Koka tills potatisen är mjuk, det tar högst 10 minuter. Lägg i resterande purjolök. Smaka av.

Ps. släng absolut inte det gröna på purjon, det är gott och ska ner i soppan.

IMG_0874

Potatis- & purjolökssoppa

Purjolök 4 kr.

Potatis 5 kr.

Buljong 1,50 kr.

Kryddor 0,50 kr.

Sallad på rödbetor & blodapelsin

500 g färska rödbetor, finrivna

2 blodapelsiner, i bitar

Bara att blanda ihop.

Marinerade linser, 4 port

3 dl kokta små gröna linser

2 tsk fransk senap

1 vitlöksklyfta, pressad

1 msk äppelcidervinäger

2 msk rapsolja

salt, vitpeppar

Vispa ihop senap, vitlök, vinäger och olja, vänd ner linser. Smaka av med salt och peppar.

hummus-82-webHommos är en sån där grej som jag gärna alltid skulle ha hemma färdigt. Det passar till allt. En klick hommos till soppan gör den mer mättande, grönsakerna smakar bättre och den funkar även som sås eller pålägg. En favorit är att göra varma mackor med den som fyllning, kanske med fetaost, grillad paprika och spenat/rucola. De gröna bladen petar jag helst in efteråt.

Hommos, 6 port

1 ½ dl kikärtor, kokta och sköljda

1 vitlöksklyfta

½ dl tahini (sesampasta)

½ dl pressad citron

1 dl vatten

2 tsk salt

olivolja

sumak (valfritt)

Mixa samtliga ingredienser utom sumac och olja i 10 minuter matberedare. Ställ i kyl. Vid servering, gör en grop i röran med baksidan av en sked och ringla olja över. Strö på sumak.