Hasselbackspumpa
Inspiration  Julmat  Okategoriserade  Susannes Gröna Jul  Veganskt  Vegetariskt 

Hasselbackspumpa

Julen hos mig blir mer och mer grön för varje år. I år satsar jag på en bakad squash, eller pumpa som den ofta kallas. Jag har valt en butternut squash i lagom storlek och lagat den som den klassiska rätten Hasselbackspotatis. Fast med min twist. Ikväll lagar jag den från Gammlia, dessutom visar tårt-Johanna finfina sötsaker och Bianca Kronlöf är vår gäst. Varmt välkomna!

Här kommer receptet

Hasselbackspumpa, 4-6 port

1 butternut squash

300 g grönkål, i bitar  alt annan kål tex flower

2-3 msk äppelcidervinäger

2 msk ströbröd

2 polkabetor, i tunna skivor du kan även ta tex rödbetsspagetti

500 g blandat frukt/grönt/baljväxter tex rödbetsspagetti, spenat, kokta belugalinser, äpple

1 dl salladslök, hackad

topping

1 dl hasselnötter, rostade

150 g fetaost (valfritt)

1 dl granatäpplekärnor

olja, rosmarin, vitlök (valfritt), salt, peppar

dressing

3 dl gräddfil alt tjock yoghurt eller majonnäs

1 dl piccalilli (eller efter egen smak alt färdig chutney)

Så lagar du

Sätt ugnen på 200 grader (varmluft 180 grader). Dela squashen (pumpan) längst med, kärna ur och skala den. Skär tunna snitt nästan igenom. Lägg på bakpappersklädd plåt eller i oljad ugnsform. Peta in rosmarin och vitlök mellan skivorna. Krydda med salt och peppar, ringla på olja. Baka i ugnen 20 minuter.

Ta ut formen, lägg i grönkål, ringla på äppelcidervinäger och olja. Om du vill strör du ströbröd på pumpan. Baka tills pumpan är mjuk inuti, men ändå har ett tuggmotstånd. Tiden kommer bero på hur stor den är, så kolla av eftersom och rör om någon gång. Under tiden: Hyvla betorna och lägg i kallt vatten. Blanda piccalilli och gräddfil. Ta ut formen, blanda kålen med betor, ditt val av frukt & grönt samt lök. Toppa med dressing, ost, granatäpple och nötter.