Fooled Pork med guacamole & picklad rödlök
Bjudmat  Buffémat  Inspiration  Mat att förbereda  Mat för många  Nyårsmat  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Tips  Veganskt  Vegetariskt 

Fooled Pork med guacamole & picklad rödlök

Det här är vad jag tänkte bjuda på till nyår. Jag vet, jackfruit kan vara svårt att hitta. Då kan man ta svamp. Eller baka pumpa eller sötpotatis, mycket gott!

Fooled pork, 8 port

2 burkar grön jackfruit i saltlag

2 vitlöksklyftor, skivade

4 cm ingefära, strimlad

2 msk sambal oelek

2 msk tomatpuré

1 msk grönsaksfond

1 tsk svartpeppar

2 dl öl

olja till stekning

1 burk kronärtshjärtan, halverade

Barbecuesås

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

4 cm ingefära, hackad

2 lagerblad

1 tsk rökt paprikapulver (valfritt)

1 msk senap (valfri sort)

1 tsk soja

5 dl passerade tomater

2 msk brun farin

1 msk grönsaksfond

salt, svartpeppar, olja

1. Koka barbecuesåsen: Fräs lök, vitlök och ingefära i olja. Tillsätt resterande ingredienser och koka tills såsen är lagom tjock, mer som glaze än sås. Smaka av med salt och peppar.

2. Häll av och skölj jackfruit i vatten.

3. Stek den gyllene i olja, krydda med vitlök, ingefära, sambal, tomatpuré, fond och svartpeppar. Häll på öl och låt koka 20 minuter.

4. Sätt ugnen på 225°.

5. Häll av buljongen, lägg frukten i en ugnsform. Blanda ner ca 2 dl av barbecuesåsen. Grädda 20 minuter, ta ut formen, dra frukten i bitar med två gafflar. Lägg i kronärtshjärtan, blanda ner mer sås om det behövs och grädda tills ytan är vackert brun.

Jag toppade med sriracha. Bara för att det fanns hemma. Det är lite som min ketchup.

Här kommer recept på mer godsaker och tillbehör jag gillar.

Pulled mushroom, 4-6 port

500 g färsk ostronskivling

2 tsk sriracha

2 tsk soja

olja eller smör till stekning

Dra svampen i bitar. Stek krispig i smör, tillsätt sriracha och soja.

Picklad rödlök, 6 port

2 röda lökar

2 lime, pressade

1 nypa socker

1 nypa salt

1Skiva löken tunt och skölj den hastigt i vatten.

2Blanda samtliga ingredienser, låt dra minst 15 minuter.

Guacamole, 6 port

4 avokado

1 tsk salt

2 lime

1 tomat, finhackad

1 silverlök, finhackad

0,5 röd chili, urkärnad och hackad

2 vitlöksklyftor, rivna eller pressade

1 näve färsk koriander

Mortla avokado och salt, pressa lime över. Tillsätt resterande ingredienser. Smaka av.

Krispig kålsallad

0,5 huvud rödkål

1 liten purjolök, strimlad

0,5 dl äppelcidervinäger

2 msk rapsolja

1. Skär kålen i tunna strimlor. Använd mandolin, osthyvel eller matberedaren. Skölj den i durkslag och låt rinna av.

2. Blanda samtliga ingredienser (spara gärna lite purjo till garnering) och låt stå och dra till serveringen. Gärna minst en timme. Rör om ett par gånger.

3. Garnera med purjolök.