Bakad brietårta med nötter & frukt
Bjudmat  Buffémat  Inspiration  Julmat  Okategoriserade  Recept  Tips  Vegetariskt 

Bakad brietårta med nötter & frukt

Visst är det roligt nu när man kan välja i affären exakt hur stor brieost som man vill? Finns allt från små till jättestora. Jag gillar att baka dem, speciellt med frukt och nötter. Antingen som de är, eller så kan man stapla två på varann, lägg en lite mindre på toppen bara. Enkelt men ändå lyxigt!

Planerar att laga denna på vår uppesittarkväll, så om du vill kan du handla redan nu och hänga med oss i rutan när vi lagar!

Bakad brietårta med nötter & frukt

1 hel brie ca 500 g

500 g blandad frukt i bitar tex plommon, aprikoser, fikon, körsbär, clementin

2 kvistar färsk rosmarin

topping

1 dl råsocker

3 dl blandade nötter tex pistasch, pekan, mandel, valnötter

2 dl färska tranbär (eller 1 dl torkade, alt körsbär)

3 msk honung

1 ekologisk apelsin

Till servering: mjukt tunnbröd eller varm baguette

Så lagar du

Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Packa upp osten, lägg den i en ugnsform. Lägg frukt och rosmarin runt om, baka 10 minuter. Gör topping: Smält socker, tillsätt nötter, tranbär och honung. Rör om. Häll nötterna över osten, ställ in i ugnens nedre del tills osten är varm och mjuk rakt igenom och ytan är gyllene. Riv apelsinskal över just innan servering.