Varm choklad-Mina 7 bästa tips
Fika  Okategoriserade  Recept  Tips  Torsdagstips  Uteliv  Vår vackra natur  Vegetariskt 

Varm choklad-Mina 7 bästa tips

Sådärja, nu har skoterskor- & varm choklad-årstiden börjat här i norr. Dagens torsdagstips handlar om det. Att göra egen choklad. Inte för att man behöver det, det finns goda pulver. Men inget kan mäta sig med egen. Dessutom är det perfekt sätt att ta vara på snuttar med choklad, OM mot förmodan det skulle hända att det blir över.

Varm choklad funkar lika bra utom- som inomhus. Men ni känner ju mig, kan jag gå ut så gör jag det. Jag varvar ingredienserna i en syltburk, sedan är det en perfekt julklapp eller present som värmer mottagaren i vinterkylan. Här hittar du receptet på Lyxig varm choklad med vispgrädde! 

Hade serverat den i finporslinet i bilden i länken ovan. Det är så roligt, för vilken kopp/mugg man väljer att servera i påverkar hela upplevelsen.

Det som jag gillar så mycket med varm choklad är att den går att variera i det oändliga. Från lätt, fluffigt skummig till den spanska som man får med churros (friterade avlånga bakverk, ofta street food), tjock och trögflytande chokladsås. Jag vet förresten aldrig om jag ska äta med sked eller dricka varm choklad i Spanien. Om du vet, berätta gärna nedan. Obs! Jag älskar den, det är bara att jag inte vet och att min spanska inte räckt till att fråga detta på ett fint sätt och de har inte pratat så mycket engelska pga jag gillar mest att fika på inte jätteturistiska ställen. Det skulle lätt kunna låta som att jag är en galen turist, vilket kanske iofs är sant, men vi släpper den tråden så länge.

Här kommer några fler tips!

Susannes 7 tips för varm choklad

  1. Byt chokladsort. Vit, ljus, mörk eller varför int blanda? Kanske har du nån favvo chokladkaka, testa med den. Kolasmak passar bra till choklad.
  2. Byt mjölksort. Havre, kokos, mandel eller vanlig mjölk. Jag gör på 3% mjölk pga om jag vill ha vatten i maten så häller jag i det direkt från kranen.
  3. Testa olika socker/sötningar. Ljust muscavado ger en kolaton, mörkt en lakritston. Farin är farin, djup och mystisk. 70-tals flashback. Råsocker gillar jag också. Eller bara riva i lite mjölk- eller vit choklad så är det söta avklarat. Samma med en skvätt kondenserad mjölk.
  4. Krydda upp! Kardemumma, chili, kanel, rivet citrusskal, en nypa pepparkakskryddor, karra som polkagris, mintchoklad..
  5. Smaksätt med en skvätt gott. Syrup, chokladsås, kolasås, espresso, eller nåt starkare.
  6. Toppa med goa grejor. Vispad grädde (vanlig eller kokos), glass, karra som marshmallows, hackade nötter.
  7. Göm en överraskning i botten eller låt den vila på sidan. Chokladtryffel på en pinne, en klick dulce de leche, mintgodis?

Sist men int minst, glöm int att vispa upp chokladen innan serveringen. Det finns förvisso endel som älskar skinnet som blir på ytan, men min erfarenhet är att de är ganska få som uppskattar det. De brukar dessutom känna till sin preferens och paxa skinnet redan i förväg. Ja, vilken tur att vi är olika brukar jag tänka när jag glad i hågen lägger upp chokladskinnet på sidan om till min kompis.

Ps. Hur tar du din varma choklad? Kryddad? Spetsad? Med/utan skinn?