Magiska Lussebullar med vit choklad
Bakat  Fika 

Magiska Lussebullar med vit choklad

Nu är helgen snart slut och visst är det så att efter alla helgona får man börja smyga igång julstöket? Satte en deg imorse och lät den jäsa tills helt nyss då jag bakade ut årets första lussebullar. Såklart med vit choklad, smör & mandelmassa i fyllningen. Sedan min kompis Hanna lärde mig att ha vit choklad i lussebullarna och baka ut dem såhär, så har det inte gått ett enda år utan att jag har bakat dom. För även om jag alltid testar nya recept så kommer jag tillbaka till dessa. De nya bullarna kan vara HUR goda som helst, men de här saknar jag på rikt om jag hoppar över.

Sus-Stocke-7825-1200pxl

Foto: Andreas Nilsson

Ni är många som har testat det här receptet genom åren och det gör mig SÅ glad. Jag varierar utbakningen efter vad jag känner för. Kransar, längder, flätor, kringlor, snurror, vanliga bullar och stjärnor.

Sus-Stocke-7794-1200pxl

Foto: Andreas Nilsson

Hemligheten för att lyckas med saftigt saffransbröd ligger i att inte ha i för mycket mjöl i degen. Och att tillsätta smöret rumstempererat. Jag har provat väldigt många varianter på deg och kommit fram till att om jag gör en lös deg på avsvalnad degvätska och låter den kalljäsa över natten i kylen, så får jag en mer lättkavlad deg och saftiga, smakrika bullar. Men det är överkurs. Jag bakar på kvarg, men när jag har glömt att handla det så har jag tagit lite grädde istället. Det blev väldigt bra.

Här kommer receptet!

Lyxiga lussebullar med mandelmassa & vit choklad, 50 st

5 dl mjölk, 3%

3 kuvert saffran

1 ½ dl strösocker

50 g jäst

1 tsk salt

1 burk kesella

16-17 dl vetemjöl

200 g smör, rumstempererat

Fyllning

200 g smör

200 g vit choklad, hackad

200 g mandelmassa, riven

1 ägg till pensling

pärlsocker

1. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg.

2. Värm mjölk och saffranssocker till 37°.

3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, socker, salt och kesella.

4. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 1 timme under bakduk.

5. Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till en platta, ca 25×30 cm.

6. Bred på smör, strö över choklad, bär och mandelmassa. Rulla ihop och skär som kanelbullar, ca 12 bitar/rulle. Ställ i formar, jäs 20 minuter under duk.

7. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.

8. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. De ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftiga inuti.

 

 • Liljan

  Nejmen…är det här ni är??? Visste inte att man kunde kommentera här..har undrat och saknat er alla!!
  Följer ju dej även på Instagram så jag har sett dina fina bilder där. Hoppas bloggen snart är tillbaka som vanligt….
  Jag håller mej lite, brukar alltid börja med något med saffran i ,men till 1:a Advent. Jag kör som Kristin, smör o mandelmassa men får nog lov att testa dina med vit choklad låter ju hur mumsigt som helst. Här är sol och ca. 9 grader..härligt ! Ha det gott alla, kramar Liljan

  • Ami

   Ja säger det samma. Så kul att åter kunna hålla kontakt med både Susanne o er alla andra 😄! Här saknat er.
   I år tjuvstartade jag med saffransbullar redan i slutet på oktober… så dant 😲😉. Har nog aldrig hänt förr. Men det gick vägen o gästerna har inte tackat nej till bullarna trots att det är saffran i dom. Idag har jag ”bakskola” här hemma för vår rara granntjej o hennes 1-åriga son. Hon tyckte saffransbullarna var så goda så hon ville lära sig att baka exakt sådana. Degen står på jäsning nu o lilla barnet har gått hem för att sova ett par timmar när degen jäser. Ska plinga när det är dags för dom att komma tillbaka. Tog kylskåpskall mjölk så de får jäsa riktigt länge.
   Ska spana in ditt recept Susanne senare. Och läsa ifatt här i skafferiet. Här i Östergötland skiner solen så fint o det är ca 5-6 grader. Idealiskt novemberväder.

   • Susanne Jonsson

    Underbart Ami! Och SÅ roligt att höra av er igen, har saknat er.

   • Susanne Jonsson

    Underbart Ami! Och SÅ roligt att höra av er igen, har saknat er.

  • Susanne Jonsson

   Tjohooo! Ja, nu funkar det Liljan! Testa vit choklad, det är SÅ gott. Kramar

  • Susanne Jonsson

   Tjohooo! Ja, nu funkar det Liljan! Testa vit choklad, det är SÅ gott. Kramar

   • Eva Falk

    Nu har jag mina i ugnen, väntar med spänning. Älskar vit choklad så det här måste passa mig.

    • Eva Falk

     Nu har jag fikat med dina underbara saffransbullar, de var magiska. Första men inte sista gången jag gör dessa.

     • Susanne Jonsson

      Hej Eva! Åh vad roligt att höra! Heja Du!

     • Susanne Jonsson

      Hurra!!!!

    • Susanne Jonsson

     Wiiii!!!!

    • Susanne Jonsson

     Underbart!

 • Kristin

  Jag kunde inte heller hålla mig, bakade saffransbullar i fredags. Har en man som älskar saffransbullar och när dom börjar dyka upp på affären då är det lätt hänt att han köper dem. Finns det hemma behöver han inte frestas. Jag fyller mina med smör, mandelmassa och russin, ska testa vitchoklad. Önskar er alla en riktigt trevlig Gustaf Adolfsdag, här och vi ett lätt snötäcke på marken, minus 2 grader och en sol som lyser. Kram

  • Susanne Jonsson

   Tack Kristin, detsamma till dig! Kram!

  • Susanne Jonsson

   Tack Kristin, detsamma till dig! Kram!