Okategoriserade  Recept  Soppa  Souptober  Vegetariskt 

Saffrans- & tomatsoppa med Västerbottenscrème

En lyxig variant på soppa som får härlig sötma av den syltade ingefäran. Tomater blir som alltid lite extra goda i sällskap av något sött. Om du inte har hemma eller vill köpa en ny burk syltad ingefära kan du ersätta den med färsk eller torkad och en dutt honung, efter egen smak. Västerbottenscrème låter lyxigt och mer komplicerat än det är. Bara att röra ihop ost och och crème fraîche. Bekvämimpa alltså, som jag gillar så mycket. Riktiga saffransfans smular ner lite saffran, så blir den gyllengul och fin. Servera med en sallad eller ta i blandade, hackade grönsaker i soppan. Kanske ett varmt vitlöksbröd?

IMG_6029

Saffrans- & tomatsoppa med Västerbottenscrème, 4-6 port

1 gul lök, hackad

3 vitlöksklyftor, hackade

1 bit syltad ingefära, strimlad

½ kuvert saffran

2 brk skalade, hela tomater (400 g)

1 burk cannellinibönor, kokta, sköljda (ca 2 dl)

1 l grönsaksbuljong (1 tärning+1 l vatten)

salt, svartpeppar, olivolja

till servering: 1 dl Västerbottensost, riven+2 dl crème fraiche (en nypa saffran)

Såhär gör jag

Fräs lök, vitlök, ingefära och saffran i olja, tillsätt resterande ingredienser och låt koka 5-10 minuter. Gör västerbottenscrème: Blanda ost och crème fraîche, ställ i kylen. Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar. Servera med Västerbottenscrème.

Tips: gillar du kryddstarkt kan man ta i av någon chili. Jag brukar passa på att använda upp slattar jag hittar i kylen. Sist var det ajvar relish. Blev delish.

Soppan går bra att frysa och är bra bjudmat, du kan koka den helt färdig upp till ett par dagar i förväg.

Ha en underbar lördag Kompisar!