Okategoriserade  Soppa  Souptober  Vegetariskt 

Rostad rotfruktssoppa med varma pestomackor

IMGP1385_2

Idag vill jag tipsa om en jättegod, enkel soppa. Till den gillar jag att servera varma mackor, fast på mitt sätt. Jag älskar de här varma mackorna, krispiga på utsidan och smält ost inuti. Mycket bra om du fått över bröd som hunnit bli lite torrt. När man rostar rotfrukterna får de en djupare, mustigare smak. Soppan mättar bra och passar perfekt att laga till hungriga matgäster!

Rostad rotfruktssoppa, 4 port

600 g blandade rotfrukter i bitar tex morot, palsternacka, butternut squash

10 cm purjolök, grovt hackad

2 vitlöksklyftor

½ spansk peppar, urkärnad

ett par färska timjanskvistar

3-4 cm färsk ingefära, riven

1 grönsaksbuljongtärning

1 l vatten (koka upp i vattenkokaren)

1 dl crème fraiche

citron, rapsolja, salt, vitpeppar

Sätt ugnen på 225°. Lägg rotfrukter, lök, vitlök och peppar i en ugnsform med timjan, ringla olja över. Rosta i mitten av ugnen till de är mjuka och har fått gyllene färg, ca 20 minuter. Häll över allt i en kastrull, tillsätt ingefära, buljong och kokande vatten, låt sjuda 10 minuter. Tillsätt crème fraiche, mixa till en skummig soppa med stavmixer, späd med mer vatten om konsistensen blir för tjock. Smaka av med citron, salt och peppar. Servera gärna med varma pestomackor (nedan).

Varma pestomackor, 4 st

2 ägg

1 ½ dl mjölk

8 skivor rostbröd

2 msk pesto eller annan smaksättare tex hackade jalapeno eller oliver

8 skivor ost

smör till stekning

Vispa ihop ägg och mjölk. Fördela pesto och ost på 4 skivor bröd. Toppa med resterande brödskivor. Vänd i äggblandningen och stek i smör tills osten smälter.

 

 

  • Susanne Jonsson

    Hehe, fröken ingefära tycker det 😀 Underbart med svamptider Ami!

  • Margot

    Nu strejkar min platta många fel i min text ska vara jättegoda inte jätteglada inte . men ska försöka detta med soppa det måste bli goda smaker för inte att tala om varma mackor till Mums filibaba !!!!

  • Margot

    Tack för bra idéer rostar ofta olika grönsaker till lunch och middag dottern hade köpt polkabetor och gula randiga de blev jätteglad i ugnen. Nu när rotfrukter är i säsong måste man passa på nackdelen är att jag efter min operation i magen inte tål alltför mycket men har svårt med ordet lagom det blir ofta lie för mycket.

    • Susanne Jonsson

      Ah! Ja, vad bra att du vet vad du kan äta, sedan testar man sina gränser ibland. Tror det är en sak som ingår i att vara människa. De är verkligen bra säsong nu för rotfrukter!

  • Ingmari

    Ohhh! Köpte precis glutenfritt bröd i skivor. Äter inte bröd numera men det såg så frestande ut. Och så dyker detta recept upp. Mums!
    Soppan verkar ju super! Och nyttigt innehåll.
    Härliga idéer! Tack!
    Ha en trevlig tisdagskväll. Vi ses framför rutan!

    • Susanne Jonsson

      Tack Ingmari! Du med!