Idag vill jag tipsa om en jättegod, enkel soppa. Till den gillar jag att servera varma mackor, fast på mitt sätt. Jag älskar de här varma mackorna, krispiga på utsidan och smält ost inuti. Mycket bra om du fått över bröd som hunnit bli lite torrt. När man rostar rotfrukterna får de en djupare, mustigare smak. Soppan mättar bra och passar perfekt att laga till hungriga matgäster!
Rostad rotfruktssoppa, 4 port
600 g blandade rotfrukter i bitar tex morot, palsternacka, butternut squash
10 cm purjolök, grovt hackad
2 vitlöksklyftor
½ spansk peppar, urkärnad
ett par färska timjanskvistar
3-4 cm färsk ingefära, riven
1 grönsaksbuljongtärning
1 l vatten (koka upp i vattenkokaren)
1 dl crème fraiche
citron, rapsolja, salt, vitpeppar
Sätt ugnen på 225°. Lägg rotfrukter, lök, vitlök och peppar i en ugnsform med timjan, ringla olja över. Rosta i mitten av ugnen till de är mjuka och har fått gyllene färg, ca 20 minuter. Häll över allt i en kastrull, tillsätt ingefära, buljong och kokande vatten, låt sjuda 10 minuter. Tillsätt crème fraiche, mixa till en skummig soppa med stavmixer, späd med mer vatten om konsistensen blir för tjock. Smaka av med citron, salt och peppar. Servera gärna med varma pestomackor (nedan).
Varma pestomackor, 4 st
2 ägg
1 ½ dl mjölk
8 skivor rostbröd
2 msk pesto eller annan smaksättare tex hackade jalapeno eller oliver
8 skivor ost
smör till stekning
Vispa ihop ägg och mjölk. Fördela pesto och ost på 4 skivor bröd. Toppa med resterande brödskivor. Vänd i äggblandningen och stek i smör tills osten smälter.