Okategoriserade  Soppa  Souptober 

Rödbetssoppa med äpple & pepparrot

Rödbetor är så bra nu i säsong, vansinnigt billig mat blir det också. Med det sagt, här kommer en lika nyttig som god variant med skandinaviska smaker. Betornas smak går så fint ihop med syran från citron, krispigt äpple, pepparrot och dill. Dill är överkurs, men väldigt gott!

IMG_7492

Den här soppan är lätt värdig en härlig söndagsmiddag. Lika god varm som kall.

IMG_6439

Grönkål är det i den också. Riktig supermat!

Rödbetssoppa med krispigt äpple & pepparrotskräm, 4-6 port

1 gul lök
1 liten purjolök
3 vitlöksklyftor
1 liten bit färsk ingefära
4 stora rödbetor
4-6 kvistar grönkål alt ca 4 dl hackad
1 l vatten
3 msk äppelcidervinäger eller 1 citron
2 buljongtärningar, grönsaks
Timjan, salt, svartpeppar

Pepparrotskräm
2 dl tjock yoghurt
färsk pepparrot, riven

Till servering
1 äpple, dill, riven pepparrot, rivet citronskal

Hacka alla lökar och ingefära grovt. Skala och skär betorna i ca 2-3 cm bitar. Fräs lök, vitlök, ingefära och betor i olja. Tillsätt vinäger, timjan, buljong och vatten. Koka tills betorna börjar mjukna, lägg i kål och koka ett par minuter. Gör pepparrotskräm: Smaka av yoghurten med pepparrot och salt. Ställ åt sidan. Mixa soppan slät, späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med vinäger/citron, salt och peppar.

Servera soppan med hackat krispigt äpple, pepparrotskräm och dill.