Okategoriserade  Soppa  Souptober  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt 

Riven rotfruktssoppa med fetaost

En matig, prisvärd och god soppa. OCH den går supersnabbt att laga, eftersom ingredienserna är rivna tillagas de rekordsnabbt. Perfekt vardagssoppa. Med linser i blir den lite mer matig, annars går det bra utan eller med ett paket färdigkokta bönor.

IMG_6098

Fram med matberedaren, töm grönsakslådan och riv allt du hittar i rotfruktsväg, kanske någon sorts lök. Här gör det inget om de har hunnit bli lite mjuka och tråkiga. Ansa och riv. Kan bli din billigaste soppa någonsin.

IMG_6084

Riven rotfruktssoppa med fetaost, 4 port

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

500 g valfria rotfrukter, tex morötter

2 dl röda linser, sköljda

3 msk tomatpuré

2 tsk garam masala (valfritt, du kan även välja någon örtkrydda)

1,2 l vatten

2 buljongtärningar, grönsaks

1 citron

100 g fetaost

olja till stekning, salt, svartpeppar

Skala och riv lök, vitlök och rotfrukter grovt i matberedare. Hetta upp en stor kastrull, fräs rotfruktsrivet i olja tillsammans med linser, tomatpuré och garam masala utan att det får färg. Tillsätt vatten och buljong. Koka ihop 15 minuter eller tills linserna mjuknat. Smaka av med salt, peppar, citron och garam masala. Späd soppan med vatten om du önskar en lösare konsistens. Toppa med smulad fetaost.

IMG_6093

Ibland sparar jag lite av rotfruktsrivet innan jag tillsätter resten, då är de mer krispiga. Jag hade ingen gul lök idag, så jag tog purjolök. Det gick bara fint. Purjolök är en fantastisk råvara. Ger den där runda, mustiga smaken. Alltid gott, men bäst i säsong nu under höst och vinter.

IMG_6103