Okategoriserade  Soppa  Souptober 

Pekkas Potatis-& Purjolökssoppa

Mina kollegor programledarna är jätteduktiga på att laga mat. Många av våra samtal kretsar kring recept och olika matupplevelser. Så under souptober har jag ställt lite frågor till dem om just soppa.

Först ut är Pekka Heino. 

Vilken soppa gillar du?

-Min favorit (bland många soppor), är en väldigt enkel potatis- och purjolökssoppa. Superenkel och supergod.

Perfekt att göra på landet en höstdag när man är ute och – hoppas jag – hugger ved…eller nåt annat finskt 😉

Och vet ni en grej, vi fick receptet. Hurra!

Den låter helt underbart god och jag älskar enkelheten, allt finns redan hemma. Ska laga den ikväll Pekka. Tack!

Huvva vad jag kommer sakna dig när du i december går vidare i din karriär. Jag är så tacksam för alla våra sändningar och önskar dig allt gott för framtiden.

IMG_5803

Pekka Heinos Potatis- & purjolökssoppa, 4 port

500 g potatis, skalad och skuren i små bitar

1 purjolök, strimlad

1 buljongtärning

2 dl crème fraiche

salt, peppar, smör till stekning

  1. Fräs potatis och lök i smör.
  2. Häll på ca 1 liter vatten och buljong.
  3. Koka tills potatisen är mjuk, det tar ca 10 minuter.
  4. Tillsätt crème fraiche, mixa soppan. Smaka av.

IMG_5755

Uppdatering

Och eftersom ni frågade efter mer, det finns ju ett till recept. En klassiker som jag ofta lagar. Ett av de mest uppskattade genom åren. Det som det pratades om i Aftonbladets morgonprogram i morse. Fick nyss lära mig att det är det första som kommer upp när man söker på hans namn på internet. Pekka Heinos lökpaj. Perfekt bjudrätt. Du kan förgrädda pajskalet och ställa det torrt upp till två dagar i förväg. Hela pajen går utmärkt förbereda helt färdig dagen innan.

Pekkas lökpaj med ädelost, 6-8 port

Pajdeg

75 g smör

½ dl crème fraiche

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1/2 tsk salt

Fyllning

1 gul lök, hackad

1 röd lök, hackad

1 purjolök, hackad

150 g grönmögelost, smulad

3 ägg

2 dl mjölk

smör till stekning

Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen i matberedare. Plasta in och låt vila i kyl minst 15 minuter. Kavla ut eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm, nagga och ställ i kylen minst en timme. Förgrädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter i 200º.  Förbered fyllningen under tiden: Stek löken i smör tills den mjuknar, ställ åt sidan. Vispa ihop ost, ägg och mjölk. Lägg lök i pajskalet och häll på äggstanning. Grädda i 200º, nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills fyllningen har stelnat.

Suomalainen sisu!