Okategoriserade  Soppa  Souptober 

Pekkas Potatis-& Purjolökssoppa

Mina kollegor programledarna är jätteduktiga på att laga mat. Många av våra samtal kretsar kring recept och olika matupplevelser. Så under souptober har jag ställt lite frågor till dem om just soppa.

Först ut är Pekka Heino. 

Vilken soppa gillar du?

-Min favorit (bland många soppor), är en väldigt enkel potatis- och purjolökssoppa. Superenkel och supergod.

Perfekt att göra på landet en höstdag när man är ute och – hoppas jag – hugger ved…eller nåt annat finskt 😉

Och vet ni en grej, vi fick receptet. Hurra!

Den låter helt underbart god och jag älskar enkelheten, allt finns redan hemma. Ska laga den ikväll Pekka. Tack!

Huvva vad jag kommer sakna dig när du i december går vidare i din karriär. Jag är så tacksam för alla våra sändningar och önskar dig allt gott för framtiden.

IMG_5803

Pekka Heinos Potatis- & purjolökssoppa, 4 port

500 g potatis, skalad och skuren i små bitar

1 purjolök, strimlad

1 buljongtärning

2 dl crème fraiche

salt, peppar, smör till stekning

  1. Fräs potatis och lök i smör.
  2. Häll på ca 1 liter vatten och buljong.
  3. Koka tills potatisen är mjuk, det tar ca 10 minuter.
  4. Tillsätt crème fraiche, mixa soppan. Smaka av.

IMG_5755

Uppdatering

Och eftersom ni frågade efter mer, det finns ju ett till recept. En klassiker som jag ofta lagar. Ett av de mest uppskattade genom åren. Det som det pratades om i Aftonbladets morgonprogram i morse. Fick nyss lära mig att det är det första som kommer upp när man söker på hans namn på internet. Pekka Heinos lökpaj. Perfekt bjudrätt. Du kan förgrädda pajskalet och ställa det torrt upp till två dagar i förväg. Hela pajen går utmärkt förbereda helt färdig dagen innan.

Pekkas lökpaj med ädelost, 6-8 port

Pajdeg

75 g smör

½ dl crème fraiche

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1/2 tsk salt

Fyllning

1 gul lök, hackad

1 röd lök, hackad

1 purjolök, hackad

150 g grönmögelost, smulad

3 ägg

2 dl mjölk

smör till stekning

Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen i matberedare. Plasta in och låt vila i kyl minst 15 minuter. Kavla ut eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm, nagga och ställ i kylen minst en timme. Förgrädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter i 200º.  Förbered fyllningen under tiden: Stek löken i smör tills den mjuknar, ställ åt sidan. Vispa ihop ost, ägg och mjölk. Lägg lök i pajskalet och häll på äggstanning. Grädda i 200º, nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills fyllningen har stelnat.

Suomalainen sisu!

  • Margot

    Han skulle ju varit med oss naturligtvis om vi kommer på blogg träff det vore ju toppen !!!!!!

    • Susanne Jonsson

      Jo, men han slutar i december och bor i Stockholm, så det blir nog mest mig… Och våra andra fina kollegor 🙂

      • Margot

        Förlåt menade inte något illa med förra inlägget du är ju viktigast och även alla de andra .

        • Susanne Jonsson

          Hej Margot! Absolut ingen fara! Tack fina du. Jag förstod. Jag vet att du aldrig skulle skriva något illa. Du är så fin människa och det skiner igenom hela skärmen ända hit. Krämkramar och glad helg!

          • Ingmari

            Håller fullständigt med. Om Margot! Och om Susanne! Och om hela gänget här för det gäller liksom för alla go’a gummor här. (För jag ser inte sååå ofta gubbar men de finns!)

          • Susanne Jonsson

            Hurra!

  • Margot

    Jag måste kommentera lökpajen den är ju så god vet inte hur många gånger jag serverat den återkommer alltid till den så tack Pekka för detta recept har också delat med mig till andra.

    • Ingmari

      Precis. Underbar paj.

      • Susanne Jonsson

        Älskar den!

    • Susanne Jonsson

      Åh vad roligt att höra Margot. Tusen tack!

  • Barbro

    Kommer att testa denna goda soppa i em.
    Som dom andra här så kommer man att sakna Pekka här det får du hälsa honom-han kanske kan göra något gästspel här hos dej o bjuda på något också.
    Många kramar till er alla här idag.

    • Barbro

      Du Susanne du måste hälsa Pekka o tala om vad soppan vad god.
      Pajen är ju också god.
      Ha en bra kväll alla mina vänner.

      • Susanne Jonsson

        Tack Barbro! Det ska jag verkligen göra. Sov gott!

  • Ingmari

    Underbar soppa! Så god! Och kostnaden är ju inte särskilt hög heller för både nyttig och smaskig mat. Pekka kommer att bli såååå saknad och det är en stor förlust både för SVT och oss alla tittare att Pekka kommer att gå vidare mot nya äventyr. Sorgearbetet började redan vid det trista beskedet som nådde oss nu om vad som sker först vid nyår. Inget roligt nyår i år!!! Soppan blir ett fint minne som Pekka lämnar till oss! Plus minnena av alla härliga stunder med Pekka i rutan. Men än får vi njuta av och med Pekka några månader till. Han kanske har något mer, lockande och gott recept att bjuda på…???

    • Susanne Jonsson

      Hej Ingmari! Vad roligt att du gillar Pekkas recept! Jag vet att han lagar mycket god mat hemma i köket, ska fråga om han vill och har möjlighet att vara med igen 🙂

  • Margot

    Godmorgon detta är en soppa som ständigt återkommer hos oss också den är både billig och mycket god håller med Pekka.
    Säger som du vad vi kommer att sakna honom i Gokväll men han har ju bestämt sig men det blir tomt hälsa honom det och ge honom en kram från bloggarna.

    • Ingmari

      Håller med Margot. Kramkräm i massor till Pekka från oss alla på Sloggen.

      • Susanne Jonsson

        Tackar!

    • Susanne Jonsson

      Hej Margot! Tack det ska jag göra!