Lingonbullar med knaprig havrefyllning
Bakat  Okategoriserade 

Lingonbullar med knaprig havrefyllning

Häromdagen var jag och Underbara Clara ute och jobbade i skogen. Vi jobbade, myste, förfrös oss, eldade och svimmade (nå, lite iaf) när vi grillade bullarna jag hade med. Kalljästa kanelbullar knaprig fyllning av havre, kardemumma, kanel, ingefära och brynt smör. 

Eftersom jag hade sån pepp på skog, jobb och att vara ute med kompisar så satte jag en deg några kväll innan, kalljäste och bakade lite bullar. Det var bra det, eftersom det kom lite främmande när jag fyllde. Jag hade SÅ fina lingon hemma, skogen har vart full av dom och Clara gjorde nåt recept tidigare med lingonbullar så jag blev inspirerad att testa. Knepet förresten för extra goda, saftiga kanelbullar är att använda mjukt smör och nystött kardemumma i degen. Och att vara generös, lagom generös med fyllning. Jag förresten börjat baka på 25 g jäst och 3 dl mjölk när jag har tidsbrist. Passar min lilla frys och bullomsättningen bättre. MEN nu önskar jag att jag hade gjort en stor sats.

hahaha…. alltså om ni bara visste hur vi njutit dessa. Jag trodde inte mina smaklökar! För ärligt talat, man tjorvar int med kanelbullar. De är redan perfekta. Men, som variant så var de här vansinniga.

Susannes Kanelbullar med lingon & brynt smör, 20 stora eller 40 små

50 g jäst

5 dl mjölk, fingervarm

2-3 tsk kardemummakärnor, nystötta

1 tsk salt

1 dl strösocker

850 g vetemjöl+ till utbakning

150 g smör, mjukt

till pensling: 1 ägg

fyllning

150 g smör

1-2 dl strösocker

2 dl havregryn

1 msk kanel samt 2 tsk malen ingefära och 2 tsk nystött kardemumma

2 dl lingon

topping: pärlsocker eller flagad mandel

Såhär gjorde jag

Smula ner jästen i en degbunke, blanda ut den med mjölk. Tillsätt kardemumma, salt, socker och mjöl. Arbeta degen smidig ca 5 minuter i maskin eller 10 min för hand, klicka i smör under tiden. Låt jäsa under duk ca 45 minuter. Eller över natten inplastad i kyl. Gör fyllning: Bryn smöret gyllene, blanda ner resterande ingredienser, utom lingon. Låt svalna. Ta upp degen på bakbordet, knåda och dela i 2. Baka ut till önskad form (se nedan). Låt jäsa under duk 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med ägg och strö valfri topping på bullarna. Grädda på mittenfalsen ca 10 minuter tills bullarna har fin färg och känns lätta. Låt svalna på galler under duk. Om du vill kan du pensla bullarna med vaniljsockerlag efteråt. Koka 1 dl vatten+1 dl socker, tillsätt 1 tsk vaniljpulver, låt svalna. Det gör bullarna ännu saftigare.

Utbakning 

För snäckor (stora): Kavla ut till en platta, ca 45×30 cm, bred på fyllning, strö på lingon. Rulla ihop till en längd och skär i 10 bitar. Lägg i stora bullformar.

Snurror: Kavla ut till en stor platta, ca 20×50 cm. Bred på fyllning, strö på lingon och vik degen dubbel. Dela i 10 bitar, ca 2 cm breda strimlor, skär ett snitt mitt på, nästan hela vägen och tvinna dem runt varandra. Snurra ihop degen till en knut. Lägg i formar.

Längder: Gör som snäckor fram till att de ska delas. Lägg degrullarna på bakpappersklädd plåt, klipp jack nästan igenom och vik varannan åt höger resp vänster. Låt jäsa och pensla som ovan, grädda i ugnens nederdel på 200°, ca 20 minuter. Eller vrid som när jag gjorde pizzaflätan i förra veckans program den 18:e.