Bekvämimpa  Bjudmat  Ekologiskt på budget  Okategoriserade  Soppa  Souptober  Tips  Vardagslyx  Vardagsmat  Vegetariskt 

Lindas löksoppa

Soppstafetten går vidare bland programledarna och idag är det Linda Olofsson’s tur.

Vilken är din favoritsoppa Linda?

-En av mina absoluta favoritsoppor är löksoppa. Det är extra gott så här på hösten när det börjar blir kallt och ruggigt. Jag tycker att det är viktigt att det ska vara mycket knaprigt bröd och ost till gratineringen. För några år sedan var vi i Paris, och när vi kom hem därifrån så åt vi mycket löksoppa ett tag.

Härligt Linda, jag älskar när resor gör avtryck i matlagningen hemma.

IMG_6641

Fransk löksoppa är en sån där rätt med få råvaror som jag älskar extra mycket. Hemligheten är att steka löken långsamt under lång tid och använda en god buljong. Man kan göra den både med en skvätt vitt vin eller utan. Jag har inte alltid mjöl i, men det gör soppan lite mustigare i konsistensen, bara liiite tjockare, men man kan hoppa det om man är allergisk. Samma med tomatpurén. Här kommer mitt recept, hoppas att ni alla gillar det och att den motsvarar iallafall nästan den du åt i Paris Linda. Tack för att du var med oss här på sloggen idag!

 

Susannes bästa franska löksoppa, 4 port

6 gula lökar, skivade

2 vitlöksklyftor, skivade

1,5 l god, kraftig buljong (grönsaks- oxbuljong eller kalvfond)

2 tsk vetemjöl

2 tsk tomatpuré

2 lagerblad, timjan, salt, peppar

olivolja till stekning eller smör

4 stora brödskivor

125 g ost, riven

Såhär gör jag:

Fräs lök långsamt i smör tills den är vackert gyllene/karamelliserad. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och timjan. Strö på mjöl, rör om och tillsätt buljong (ev 2 dl vin). Låt koka 15 minuter. Sätt ugnen på grill, 250 grader. Häll upp soppan i ugnsfasta skålar, lägg en brödskiva på soppan, strö på ost och gratinera tills den är gyllene.

IMG_4002

Linda och jag spanar in råvaror i programmet som vi gjorde i höst på en matfestival i Umeå.