Okategoriserade 

Krämig Svampsoppa

Många har haft ett underbart rikt svampår i år. Det här är en ljuvligt mustig höstsoppa där svampen verkligen kommer till sin rätt. Rostad vitlök ger den en extra smakdimension. Ni vet, rostad vitlök är nästan lite som brynt smör. Det funkar överallt. Nästan. Soppan är perfekt bjudmat eftersom den med fördel kan förberedas dagarna innan. Servera gärna med ett gott bröd.

Krämig Svampsoppa, 4-6 port

1 vitlök (hel, ska rostas du kan även byta ut den mot rökt vitlök)

2 schalottenlökar, hackade

500 g färsk svamp, i bitar

2 msk vetemjöl

2 dl vitt vin (går bra att byta ut mot buljong)

3 dl grädde eller crème fraiche, kokbar

1 l god buljong (grönsaks-, höns- eller svampbuljong)

salt, vitpeppar, timjan, sherry, smör till stekning

till servering: ett gott bröd, nåt krämigt tex vispad grädde, färskost eller turkisk yoghurt (valfritt)

Så lagar du

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg vitlöksklyftorna med skal i en ugnsfast form eller slå in dem i folie, rosta dem gyllene mitt i ugnen. Fräs lök och svamp i smör. Rör ner mjöl, häll på vin och koka in några minuter. Tillsätt buljong och grädde. Koka/sjud 15 minuter. Mixa med stavmixer (eller låt soppan ha bitarna kvar, det är en smaksak). Smaka av med rostad vitlök, salt, peppar, sherry och ev lite timjan.

IMG_6436

Tips: lägg till en god topping av tex hackat rött äpple blandat med lingon eller varför inte strimlad vårlök, gräslök, chips av rotfrukter, äpple eller mandelpotatis, knaprigt bacon. Eller ringla på en god olja med smak av tex tryffel, nötter eller citron.

 

 • na.persson57@gmail.com

  Hej Susanne o tack fina du för allt vad du delge oss med härliga recept m.m
  Jag ska göra din svampsoppa men blir lite nyfiken på den krämiga vita toppingen du har på bilden. Kanske du kan tipsa mig.
  Fin söndag till dig.

  • Susanne Jonsson

   Ah! Hej och Tack, bra fråga! Det är turkisk yoghurt, ska skriva in det! Går bra med vispad grädde eller färskost också.

 • Kristin

  Hipp hipp hurra på födelsedagen ! Jag hoppas att du får en riktigt bra dag med nära och kära. Hur går det för lilla Emma ? Har hon hittat på något bus ? Här verkar det bli en riktigt fin höst dag. Hoppas att det är det samma där du är. Åter igen tack för alla inspirerande recept. Alla på bloggen sköt om er och ha det bra.

  • Susanne Jonsson

   Tusen tack Kristin! Tack för det fina kortet, dina ord och presenten. Så omtänksamt, jag känner mig så glad när jag får höra att mitt arbete är uppskattat. Det är så lätt annars att mer ge återkoppling när något är fel, borde göras annorlunda osv. Med er bloggkompisar känns det som att vi har hittat varann här och tycker om att lyfta varann, förmedla kärlek och acceptera varann precis som vi är. Livet är för kort för något annat. TACK! Emma växer och mår bra, hon hälsar! Hon är en riktig sopborstterrorist, haha! Och tydligen är hon vegetarian, hon älskar att hämta grönsaker ute i grönsakskorgen och gnaga upp dom. Det kliar väl i tänderna. Ska posta en bild snart!

   • Kristin

    Kul att det kom fram var lite osäker om jag hade rätt adress men man får ju chansa. Vi har haft två hundar som älskat morötter. Den första en pumi ”stal” som valp morötter ur en hink när vi hade tagit upp dem. Då vann han pappas hjärta. Den senaste vovven älskade alla typer av grönsaker majs och gurka var favoriter. Ser fram emot en bild av Emma. Nu ska jag röja upp det sista utomhus på onsdag verka det komma snö. Sköt om dig ! Kram kram till alla er på bloggen.

    • Susanne Jonsson

     Åh vad fint att höra! Tack igen! Så roligt att höra om vovvarna.

 • Ingmari

  Gott värre. Tyvärr har jag inte plockat en enda svamp i år. Tur att det finns andra som gör det så man kan köpa i affären. Kan vara värt att köpa så för att få smaka något så härligt.

  • Susanne Jonsson

   Ja, min har tagit slut, det gick fort. Det är tur affären finns!