Äggfritt  Bjudmat  Glutenfritt  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Mat att förbereda  Matlådor  Okategoriserade  Snabblagat  Soppa  Souptober  Tips  Vegetariskt 

Krämig palsternackssoppa

Den här soppan alltså. Vackert ljusgrön och skummig. Är så glad att det börjar gå att hitta bra bladpersilja i butikerna. Är det svårt i din butik, så be dem ta hem. Och det funkar absolut med fryst, men bladpersilja är en väldigt bra ingrediens i allt möjligt, så den är värd att prova. Jag menar den mer kraftiga sorten, den med rejäla stjälkar, oftast i bunt eller lösvikt. Smakar lite pepprigt.

soppa

Krämig palsternackssoppa med persilja

500 g palsternacka

200 g potatis (2 st)

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl crème fraiche (valfri fetthalt men kokbar)

1 dl bladpersilja, hackad

citron, salt, vitpeppar

Så lagar du

Skala och skär palsternacka, potatis och lök i mindre bitar, lägg ner i en kastrull med buljong och vitlöksklyftan. Tillsätt vatten så att det just täcker grönsakerna. Låt koka tills palsternackan är mjuk, det tar ca 10 minuter. Häll av och spara även kokvattnet. Mixa palsternacka, crème fraîche och persilja slät med några dl kokvatten, späd med vattnet till önskad konsistens. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.

 • Katarina

  Hej!!
  Du sa i dagens gokväll att du gjort pesto på citronmelis.
  Kan inte finna det receptet någonstans.
  Var hittar jag det??
  Vi har så jättemycket citeonmelis, och jag vet inte vad jag ska använda den till.
  Har du fler ideer tar jag gärna emot!!
  Hälsningar från Arkansas, USA!! 🙂
  Katarina

  • Susanne Jonsson

   Hej Katarina! Vad roligt att du är med oss ända från Arkansas! Hur är det där? Förutom att det är bra förutsättningar för citronmeliss. Åh vad jag skulle vilja att vi kunde dela bilder här så jag fick se vars ni alla är. Går det bra att se Go’kväll där? Mina syrror i Florida brukar kunna kolla, de streamar på nåt sätt… Men bara att dom kan ju inte svenska, haha, så de får gissa vad som sägs. Jag och Google översätter.

   Åh! Receptet! Jag var lite före min tid, sorry, har lagt upp det här https://blogg.svt.se/susanne/2017/10/citronmelisspesto/
   Annars torkar jag den och har som te, men jag gillar den mest färsk. Skulle kunna tänka mig mixa den med socker eller salt, torka det och konservera den på det sättet.
   Ha en jättefin helg!

 • Margot

  Varje torsdag vankas soppa hos oss så nu idag ska vi äta denna soppan har nyss gjort färdigt den och smakat av Mums så god. Efter tar vi en liten bit ostkaka med hemkokt hallonsylt och en liten gräddklick de du.
  Utanför rutan vräker regnet ner grått och trist och dessutom har vi inte vår lille dagishund mer han är hos ny dagismatte på grund av att mina krafter inte är detsamma det är så tomt har gråtit jättemycket efter honom saknar saknar………..
  Tack för din ambition med alla recept

  • Susanne Jonsson

   Hej Margot! ja, livet förändras hela tiden. Förstår att du saknar vovven jättemycket. Håller tummarna att krafterna kommer tillbaka snart!