Okategoriserade 

Flätad Pumpasnurra med pesto

Ikväll blir det soppa och bröd på teve. Det här pumpabrödet tänkte jag baka, en storfavorit hos mig på hösten.

IMG_7212Älskar den vackra, ljusorangefärgen som det får av rostad butternut squash.

IMG_7230

Jag valde att baka den i en stekpanna av gjutjärn, men det går bra på vanlig plåt också, eller baksten. Varm baksten eller varm stekpanna ger knaprigare botten.

IMG_7210

Gott och saftigt bröd blir det. Om du har surdeg hemma så ta gärna i av den. Du kan också byta ut en del av vetet till grövre mjöl.

Flätad Pumpasnurra med pesto, 1 stort bröd eller ca 25 små

rostad squash

1 mellanstor butternut squash (500 g skalad)

3 msk olivolja

1 tsk salt

deg

25 g jäst

4 dl vatten

1 dl yoghurt

1 tsk salt

3 msk olivolja

200 g durumvete

ca 550-600 g vetemjöl special

1,5 dl färdig pesto

3 msk pumpakärnor

Såhär gör jag

Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Börja med att rosta squashen: Skala, ta bort kärnorna och skär fruktköttet i bitar. Lägg på bakpapper i ugnsform, ringla på olja och salta lätt. Rosta mitt i ugnen tills den är mjuk, det tar ca 20 minuter. Mosa med gaffel och låt svalna. Gör degen: Blanda jäst, vatten och yoghurt. Tillsätt salt, olja och båda mjölsorterna, spara lite av vetemjölet. Bearbeta degen ca 7 minuter i maskin. Tillsätt squash och mer mjöl tills du har en smidig deg. Täck bunken med plastfilm och ställ i kylen över natten eller jäs under duk i rumstemp till ca dubbel storlek. Jag tycker att degen blir lättare att arbeta när den jäst i kylen över natten.

IMG_7107

Ta fram degen på lätt mjölat bakbord, knåda den smidig. Låt vila några minuter och kavla ut till en platta ca 30×40 cm. Samma princip som när man bakar kanelbullar. Bred pesto över plattan. Rulla ihop till en tight längd. Dela rullen på längden mitt itu med en kniv.  Snurra längderna runt varandra och skarva ihop till en krans. Lägg på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ca 20 minuter, strö på pumpakärnor. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn, grädda mitt i ugnen till färgen är vackert gyllene och brödet genomgräddat. Det tar ca 40 minuter. Låt svalna på galler.

IMG_7075

Tips: Du kan även baka ut brödet till portionsbullar. Följ samma princip som när du bakar kanelbullar så får du vackra pestosnurror.

IMG_7172

De är godast nygräddade men går bra att frysa också.

 

Hoppas, hoppas ni är med oss ikväll! Varmt välkomna!