Okategoriserade 

En snabb enkät-grundfrågan

Hej Kompisar!

Jag har en fråga som jag grubblat på senaste åren. Eller ja, det är många, men den här är specifik och jag undrar om ni kan hjälpa mig lite? När jag kokar soppa och sås i ett restaurangkök kokar jag nästan alltid egen buljong eller fond. Det har med yrkesstolthet att göra och att jag alltid vill servera det bästa. Men, i hemmaköket upplever jag personligen det är knepigare. Jag VILL koka min egen fond, men upplever att jag har varken tid eller utrymme. Så jag gör det ibland. Jag gjorde mitt examensarbete på universitetet om industriellt framställda buljonger och det blev minst sagt ett specialintresse efter det.

Ännu har ingen industriell buljong överträffat min egenkokta. Men inte ens jag som är kock får till det att funka med buljongkok i vardagen. Såklart är det en fråga om prioriteringar, som så mycket annat. Samtidigt har jag senaste åren plockat bort onödiga buljongtärningar och har bara i dem när de verkligen tillför nåt. Salt har jag ju separat, mycket billigare och utan bismaker.

Hur gör ni?

Kokar ni egen buljong? 

Är det recept som ni skulle ha användning av? Eller är det mer vardagsrecept som är intressanta?

Berätta gärna för mig. Tusen tack!

 

 

 • Agneta

  Nej jag kokar aldrig egen buljong. Verkar krångligt. Måste ja ingredienser jag inte har hemma så ofta. Tror jag… och hur sparar man buljongen?

  • Susanne Jonsson

   Hej Agneta! Jag brukar frysa den, men det är ju trångt i en liten frys, borde ha en större, men det ryms int.

 • Liljan

  Jag gör som många andra här, sparar buljongen när jag kokt kött av olika slag.
  Jag har just nu 3 burkar i frysen, bra nu i Souptober…Annars så använder jag fonder på flaska. Tack för alla dina underbara recept, försökte kommentera din Chili men kom inte in.Älskar chili! Gjorde en stor sats tomatsoppa nu i veckan också såå gott!
  Ha det gott, kram Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hej Liljan! Åh vad roligt att höra! Vet int vad det kan vara med tekniken, bra att det gick att kommentera här. Tack för att du säger till. KRAM

 • Barbro

  När man kokar kött sparar man ju den buljongen och gör god sås av den gör även likadant med blomkålen blir ju en god soppa eller stuvning.
  Ha en jättebra dag alla mina vänner här.

  • Susanne Jonsson

   Hej Barbro! Tack, superbra tips om blomkålen!

 • Lena Dahlberg

  Brukar ha tur att få älgben av goda vänner, då kokar jag en jättegryta med buljong som jag fryser ner, sen får hunden kalasa på benen, så då blir hon glad. Sedan kokar jag alltid av skaldjursresterna, tycker inte att det finns någon bra skaldjursbuljong. I övrigt så använder jag fond på flaska till vardags.

  • Susanne Jonsson

   Tack Lena! Älgben är fina grejor!

 • Susanne Jonsson

  Hej Elin, japp, håller med, fram för mer smarta ”på köpet” recept. Tack!

 • Margot

  När jag kokar kött kan jag frysa in buljong men har då kokat med grönsaker i med morötter lök persilja selleri etc.
  Förr när jag var ung och ambitiös kokade jag även fiskbuljong efter jag fileeat men inte nu räkskal gömmer jag och kokar ur. Men använder mest buljong på flaska numera när jag stekt köttet gör jag som du gjorde kokar ur smakerna med lite vatten och använder till sås lärt av mormor.
  Men ingå stora buljongkok numera.

  • Susanne Jonsson

   Hej Margot! Tack! Alltså tänk om det fanns så bra att köpa som när man kokar själv.

 • Kristin

  Kokar jag kött så tar jag naturligtvis reda på buljongen. Nu är det inte så ofta att jag gör det men det himla gott med rotsaker till. Det händer också att jag kokar kyckling och det blir också en god buljong. Däremot har jag aldrig kokat fiskbuljong. Oftast använder jag mig av fond på flaska eller ekologisk lantbuljong (Renée Voltarie) det duger bra hos oss. För att vara opartisk så det finns säkert andra märken av ekologisk lantbuljong också. Ha det så bra i höstmörkret.

  • Susanne Jonsson

   Superbra, tack Kristin!

 • Millie

  Jag använder buljongtärning och ibland någon fond på flaska. Har inte tid att göra egen och inte frysplats heller. Gjorde pulled lamm och hade då i några dl vatten i botten på grytan, den kunde jag sen använda som fond och så kommer jag göra igen, men då får man den liksom på köpet utan att behöva göra den separat. Så sådana recept tycker jag är intressanta där man göra något ätbart och får fond/buljong på köpet.

  • Susanne Jonsson

   Mycket bra inspel Millie, tack!

 • Ingmari

  Vill gärna koka egen. Godast blir ju att koka på kött med ben mm men det är svårt att få tag på. I buljongtärningar finns saker som allergiska inte tål så det är knepigt att använda ibland. Blir nog mest använda kokspadet. Lite trist och inte så fylligt tyvärr. Tärning får det bli ibland. Trevlig onsdagskväll önskas ni alla!

  • Susanne Jonsson

   Tack Ingmari!