Okategoriserade 

Elegant Jordärtskockssoppa

bild

Jordärtskocka är en sån där anspråkslös råvara som ligger lite jordig i grönsaksdisken. Med enkla grepp förvandlas den till den elegantaste måltid man kan tänka sig. Jag tycker att aromen påminner om tryffel. Mitt bästa tips är att skala dom med hjälp av en tesked, sedan är det viktigt att direkt lägga dem i citronvatten så att de inte mörknar.

Skummig Jordärtskockssoppa, 4 port som förrätt

200 g jordärtskockor

200 g potatis

2 msk pressad citron

3 dl mjölk

1 dl vispgrädde (eller mellangrädde)

salt, vitpeppar

1 rött äpple

smör till stekning

Skala skockor och potatis och lägg i en kastrull med 1 msk pressad citron, täck med vatten. Låt koka tills de är mjuka, cirka 10 minuter. Gör under tiden Västerbottenskrisp (nedan). Häll av men spara vattnet. Mixa skockor och potatis till puré, tillsätt mjölk, grädde och kokspad till önskad konsistens. Värm upp och smaka av med salt och peppar. Finhacka äpple, blanda med resterande citron. Lägg upp soppan i portionsskålar, garnera med äpple. Servera med Västerbottenskrisp.

Västerbottenskrisp

2 dl Västerbottensost, riven

Sätt ugnen på 150º. Sprid ut små högar av ost på bakplåtspapper, grädda 5-10 minuter tills osten börjar få färg. Ta ut och låt svalna.

 • Ingmari

  Men mums vilka frestelser vi serveras här! Det här är ju en så god soppa! Och kul med osten till. Måste fråga: Vid citrusallergi, kan man lägga i något annat mot oxidation? Trevlig lördag önskas ni alla. Lite grått och regn är det här. Och det börjar bli sååå kallt! Tom jag måste nog sluta med att gå i bara kortärmat och börja med strumpor var dag! Kramkräm!

  • Ami

   Ruggigt här med. Tog fram vantar o halsduk för första gången idag på skogspromenaden med hunden. Fortsatt fin helg! Soppan låter mumsig.

   • Susanne Jonsson

    Brrr… Tack Ami!

  • Susanne Jonsson

   Hej! Jajjamän Ingmari. Du kan ta ättika eller vinäger! Kräm!