Okategoriserade 

Elegant Jordärtskockssoppa

bild

Jordärtskocka är en sån där anspråkslös råvara som ligger lite jordig i grönsaksdisken. Med enkla grepp förvandlas den till den elegantaste måltid man kan tänka sig. Jag tycker att aromen påminner om tryffel. Mitt bästa tips är att skala dom med hjälp av en tesked, sedan är det viktigt att direkt lägga dem i citronvatten så att de inte mörknar.

Skummig Jordärtskockssoppa, 4 port som förrätt

200 g jordärtskockor

200 g potatis

2 msk pressad citron

3 dl mjölk

1 dl vispgrädde (eller mellangrädde)

salt, vitpeppar

1 rött äpple

smör till stekning

Skala skockor och potatis och lägg i en kastrull med 1 msk pressad citron, täck med vatten. Låt koka tills de är mjuka, cirka 10 minuter. Gör under tiden Västerbottenskrisp (nedan). Häll av men spara vattnet. Mixa skockor och potatis till puré, tillsätt mjölk, grädde och kokspad till önskad konsistens. Värm upp och smaka av med salt och peppar. Finhacka äpple, blanda med resterande citron. Lägg upp soppan i portionsskålar, garnera med äpple. Servera med Västerbottenskrisp.

Västerbottenskrisp

2 dl Västerbottensost, riven

Sätt ugnen på 150º. Sprid ut små högar av ost på bakplåtspapper, grädda 5-10 minuter tills osten börjar få färg. Ta ut och låt svalna.