Okategoriserade 

Citronmelisspesto

Torsdagstips med citronmeliss!

IMG_6128

Citronmeliss är en av de mest generösa och tacksamma kryddorna jag vet. Klassisk dekorationsört. Men vad använder ni den till annars? Jag gillar att göra te på den, så det blir oftast det, eller som dekoration i tillbringaren när jag ställer fram vatten till maten. Men idag gjorde jag pesto på den. 

IMG_6111

Här är den som ett stort buskage. Älskar den här grönskan. Men nu är det dags att ta in den innan frosten och snön. Peston tänker jag ha som pålägg på varma mackor, i pasta eller bara som en klick i en soppa.

IMG_6136

Ett tips är att ta hälften meliss och hälften grönkål eller spenat.

Citronmelisspesto

1 stort knippe citronmeliss

1 påse färsk bladspenat/grönkål

1-2 vitlöksklyftor

100 g hårdost, riven

1 dl pinjenötter (eller mandel eller solroskärnor)

1-2 dl olivolja

1 tsk salt

1 tsk svart- eller vitpeppar

Mixa eller mortla samtliga ingredienser. Smaka av.

 • Ami

  Spännande tips! Är ju så gott med hemgjord pesto. Gillar inte den köpta så mycket. Älskar citronmeliss men använder den inte till så mycket mer än att dekorera allt tänkbart med. Sen är ju doften så underbar så kan bara sitta på balkongen o ta i den fina grönskan o njuta.

  • Susanne Jonsson

   Hemmagjort är bäst. Det är bara så. När jag köper gör jag det oftast från en restaurang, en pizzeria kanske lite otippat. De säljer deras egen pesto för 30 kr/burken så klart värt. Oh ja, den är så vacker melassen! och doften!

   • Ami

    Hade ingen tanke på att man kunde köpa pesto från pizzeria el restaurang. Tack för tips ☺!

    • Susanne Jonsson

     Hej Ami, nä, det är ju int alla som har det på menyn, men man kan alltid fråga 🙂

 • Ingmari

  Säkert gott till fisk. Kul tips.

  • Susanne Jonsson

   Precis, tack för bra tips Ingmari!