Bjudmat  Okategoriserade  Soppa  Souptober  Vegetariskt 

Black Bean Chili med mörk choklad

En värmande gryta med chili och svarta bönor kryddad med en gnutta mörk choklad hjälper till att hålla värmen inifrån. Jag brukar koka en stor sats och frysa in hälften till resten av veckan. Här har jag valt att toppa chilin med avokado, lite lime, färsk koriander och gräddfil. Det känns som att den här rätten har en förmåga att alltid pigga upp! Eftersom jag använder färdigkokta bönor är hela kalaset klart på ca 25 minuter.

Historieätarna2016-56-web

Susannes värmande black bean chili, 4-6 port

2-3 torkade, blötlagda chili (styrka/sort efter din preferens, jag tog 1 ancho och 1 chipotle)

2 gula lökar, hackade

2-3 vitlöksklyftor, hackade

3 msk tomatpuré

2 tsk pimenton (rökt paprikapulver)

1-2 tsk spiskummin

2 tsk oregano, torkad

1 tsk råsocker

2 msk vinäger (äpple eller balsamico)

2 burkar tomater (valfri sort, men gärna de lite extra goda)+ 1 burk vatten

2 tetror svarta bönor, avspolade

1 liten bit mörk choklad

olja till stekning, salt

till servering: välj dina favoriter tex avokado, koriander, nachos, fetaost, riven ost, gräddfil, hackad salladslök, jalapenos, majs, hackade tomater eller paprika i olika färger, limeklyftor, ris.

Historieätarna2016-57-web

Såhär gör jag:

Hacka och fräs chili (spara blötläggningsvattnet), lök och vitlök i olja utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, pimenton, spiskummin, oregano, socker, vinäger, vattnet från chilin och tomater. Låt koka upp. Häll i bönor, koka till önskad konsistens. Förbered tillbehören under tiden. Smaka av med salt och en liten bit mörk choklad. Servera med dina önskade tillbehör.