Bröd i gryta
Har ni testat det här med oknådat bröd? Jag tycker det är smart och älskar att kalljäsa det över natten i kylen. Perfekt till soppa!
Det är verkligen otroligt lättbakat. Man rör ihop allt, degen jäser över natten i kylen och gräddas i en het gryta. Sätt degen idag så har du färskt bröd imorgon. SÅ värt!
Skorpan blir härligt knaprig!
Såhär gör jag
Oknådat bröd, 1 stort bröd
1/4 pkt färsk jäst
4 dl vatten
500 g vetemjöl
1 1/2 tsk salt
majsmjöl till utbakning
Lös upp jästen i vattnet. Rör ner vetemjöl och salt. Täck med plastfolie, ställ i kylen över natten. Använd en stor bunke eftersom degen kommer jäsa. Lyft upp degen på mjölat bakbord, vik ihop ett par gånger (jag brukar använda degskrapan).
Forma till en boll, lägg degen med skarven nedåt på en mjölad handduk. Strö på lite majsmjöl, lägg på en duk och låt jäsa ca 2 timmar i rumstemp.
He på ugnen på 230 grader. Värm en ugnsfast gryta med lock tex i gjutjärn i ugnen. Borsta bort överflödigt mjöl och flytta degen till den varma grytan. Ingen fara om det blir lite tilltufsat. På med lock, in mitt i ugnen 30 minuter. Efter 30 minuter tar du bort locket och gräddar ca 30 minuter tills brödet är klart.
Jag har köpt den här grytan på loppis för en femtiolapp.
Sedan är det bara att låta svalna på galler och njuta!