Okategoriserade 

Bröd i gryta

Har ni testat det här med oknådat bröd? Jag tycker det är smart och älskar att kalljäsa det över natten i kylen. Perfekt till soppa!

oknådatbröd-11-web

Det är verkligen otroligt lättbakat. Man rör ihop allt, degen jäser över natten i kylen och gräddas i en het gryta. Sätt degen idag så har du färskt bröd imorgon. SÅ värt!

oknådatbröd-17-web

Skorpan blir härligt knaprig!

oknådatbröd-25-web

Såhär gör jag

Oknådat bröd, 1 stort bröd

1/4 pkt färsk jäst

4 dl vatten

500 g vetemjöl

1 1/2 tsk salt

majsmjöl till utbakning

Lös upp jästen i vattnet. Rör ner vetemjöl och salt. Täck med plastfolie, ställ i kylen över natten.  Använd en stor bunke eftersom degen kommer jäsa. Lyft upp degen på mjölat bakbord, vik ihop ett par gånger (jag brukar använda degskrapan).

oknådatbröd-2-web

Forma till en boll, lägg degen med skarven nedåt på en mjölad handduk. Strö på lite majsmjöl, lägg på en duk och låt jäsa ca 2 timmar i rumstemp.

oknådatbröd-5-web

He på ugnen på 230 grader. Värm en ugnsfast gryta med lock tex i gjutjärn i ugnen. Borsta bort överflödigt mjöl och flytta degen till den varma grytan. Ingen fara om det blir lite tilltufsat. På med lock, in mitt i ugnen 30 minuter. Efter 30 minuter tar du bort locket och gräddar ca 30 minuter tills brödet är klart.

oknådatbröd-7-web

Jag har köpt den här grytan på loppis för en femtiolapp.

oknådatbröd-17-web

Sedan är det bara att låta svalna på galler och njuta!