Okategoriserade 

Bröd i gryta

Har ni testat det här med oknådat bröd? Jag tycker det är smart och älskar att kalljäsa det över natten i kylen. Perfekt till soppa!

oknådatbröd-11-web

Det är verkligen otroligt lättbakat. Man rör ihop allt, degen jäser över natten i kylen och gräddas i en het gryta. Sätt degen idag så har du färskt bröd imorgon. SÅ värt!

oknådatbröd-17-web

Skorpan blir härligt knaprig!

oknådatbröd-25-web

Såhär gör jag

Oknådat bröd, 1 stort bröd

1/4 pkt färsk jäst

4 dl vatten

500 g vetemjöl

1 1/2 tsk salt

majsmjöl till utbakning

Lös upp jästen i vattnet. Rör ner vetemjöl och salt. Täck med plastfolie, ställ i kylen över natten.  Använd en stor bunke eftersom degen kommer jäsa. Lyft upp degen på mjölat bakbord, vik ihop ett par gånger (jag brukar använda degskrapan).

oknådatbröd-2-web

Forma till en boll, lägg degen med skarven nedåt på en mjölad handduk. Strö på lite majsmjöl, lägg på en duk och låt jäsa ca 2 timmar i rumstemp.

oknådatbröd-5-web

He på ugnen på 230 grader. Värm en ugnsfast gryta med lock tex i gjutjärn i ugnen. Borsta bort överflödigt mjöl och flytta degen till den varma grytan. Ingen fara om det blir lite tilltufsat. På med lock, in mitt i ugnen 30 minuter. Efter 30 minuter tar du bort locket och gräddar ca 30 minuter tills brödet är klart.

oknådatbröd-7-web

Jag har köpt den här grytan på loppis för en femtiolapp.

oknådatbröd-17-web

Sedan är det bara att låta svalna på galler och njuta!

 

 • Liljan

  ps.detta var skickat igår men gick inte fram då- kanske nu :o)ds.

  • Susanne Jonsson

   Nu kom det fram! Tusen tack!

 • Liljan

  Var inne här på fm idag och såg 18 kommentarer och tänkte OJ, vilken respons :o)!! Läste dem och plötsligt ser jag Lijans kommentar,häpp?? Vi hade en väninna här på middag igårkväll och visst drack vi vin till maten men kunde inte förstå att jag hade varit inne på datorn efter det????OCH glömt det dessutom……sedan ser jag att kommentarerna var ett år gamla från oss alla, åh vad jag har skrattat gott åt detta i dag! Brödet ser lika gott ut idag som då :o) !!
  Ha en superfin helg alla, kramar Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hej Liljan!
   Ja, det kom med på nåt vänster, vad roligt att det kunde skänka glädje 😀 Och att det inte var vinet, hihi. Varma kramar!

 • Ingmari

  Baka i lergryta går ju också bra. Ska testa om det fungerar med glutenfritt. Gjorde inte det sist. Trevlig lördag till er alla!

  • Susanne Jonsson

   Kör hårt Ingmari!