Okategoriserade 

Päronbonanza

IMG_5522

Päron är kvällens råvara i TV-köket. Ska baka en seg, kladdig, ingefärsdoftande Kolakladdkaka med päron och lingon. Just den smakkombon gillar jag speciellt, minns någon förresten den klassiska inläggningen Lingonpäron? Gjorde en härhemma med grönpeppar, SÅ gott! En av burkarna hade jag svartpeppar i, ska bli spännande att testa. När det handlar om päron tänker jag alltid på marmeladernas marmelad. Päronmarmelad med citron & valnötter. Så jag gör en sån till ostbrickan, passar extra bra att göra nu när de svenska päronen är i säsong.

kladdkaka-lingon

Ja, det blir lite fler saker också. Brolle är våran lördagsgäst, Stylist Hedvig berättar om skjortor, oj vad denna människa kan! Shout out louds spelar och berättar om sin nya, Beppe är värd.

Varmt välkomna att mysa med oss i afton!

 • Marie

  Vill prova göra päronmarmeladen du visade. Är osäker på mängden socker. Paketet som fanns i min affär innehåller 1 kilo, skall det vara det ?

  • Susanne Jonsson

   Hej Marie! Kul att höra! Ja, precis. 1 kilo.

 • Ami

  Kolakladdkaka med päron o lingon går inte att motstå. Låter som en alldeles förträfflig kombination. Har köpt hem päron nu med. Lingon plockar vi några dl varje gång vi är i skogen med hunden o det finns tillgång till förstås. I bajspåsarna då… de oanvända. Bara sådär när man inte kan motstå ngn liten tuva med de mörkröda bären. Inte alls gott om bär här men några små guldkorn här o där. Bra att ha i frysen till både bak, sylt o även en fiskrätt jag brukar göra med 4 msk färska lingon i (viltfond, lingon o timjan en fin kombo). Nu ska vi bara se när kakan kan passa bäst. Bra när man är fler så inte gubben o jag moffar i oss den själva. Kan i och för sig tänka mig att den går att frysa. Så bra att ha lite mumsigt fikabröd till hands i frysen när man plötsligt känner för grann/vän-besök o kanske varken ork eller baklust är på topp.
  Höstigt till tusen här i Östergötland med. Spöregn o blåst. Burr.

  • Susanne Jonsson

   Hej Ami! Haha, bra att det är de oanvända! Tack för jättebra tips! Lingon är nog ändå de roligaste bären att plocka. Fast jag har å andra sidan inte plockat alla sorters bär. Björnbär verkar toppen, det ”blir litegrann”. Volym. Precis, håller med dig. Kakan är perfekt att skära i mindre bitar och frysa. Så kan man ta fram det som går åt. Den är god som både fika och dessert. Mössa på idag!

 • Ingmari

  Päron! Mums som godis! Tycker så mycket om att skära frukten i klyftor och njuta av den så. Härligt tema och mysigt program. Trevlig lördag och helg till er och oss alla!

  • Susanne Jonsson

   Tack Ingmari!

 • Barbro

  Din marmelad är ju så god och som Margot skriver en bra gåbortpresent.
  Men undran måste det vara så mycket socker i din kolakladdkaka?
  Och vad kul att Brolle vad med ikväll han ju så duktig.
  Ha nu en fortsatt bra kväll alla mina vänner.

  • Susanne Jonsson

   Hej Barbro! Det blir en stor kaka, man orkar bara en pyttebit. Glömde säga det. Det borde gå att minska mängden socker, vi får testa!

 • Margot

  Tack så mycket för inbjudan det låter helt superbt vilka delikatesser det frestas med har själv gjort päronmarmeladen flera gånger även givit bort alla är lika förtjusta den är super god.
  Hemma vankades det lingonpäron mormor kokade ofta in dessa och serverade till efterrätt på helgerna.
  Ska bli roligt att vara med er gillar verkligen också Brolle kvällens gäst det blir väl pangprogram får titta på min surfplatta då maken tar tv i besittning och kollar v75 men det funkar utmärkt med surfplatta. Vi ses genom etern Susanne och alla blogg kompisar trevlig helg.

  • Susanne Jonsson

   Underbart med plattan Margot! Hoppas helgen blev fin!

 • Liljan

  Oj Susanne, vilken härlig kväll att se fram emot!! Päron,så gott.. och jag har varit sugen på dem ett tag sen de tog slut här hemma. Vi fick ju mycket äpplen så vi har ätit måånga såna´ ! Måste testa din marmelad, älskar olika till osten…o kladdkakan låter också underbar…vi ses i rutan ikväll då, jag vinkar till dej o alla andra vänner här :o) !! Joodå , lingonpäron är gott..länge sen nu. Kramar från ett soligt Blekinge 15+, Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hej Liljan! Tack, vad roligt du är med oss, hurra!