Bjudmat  Okategoriserade 

Älg, Klappgröt & Vänskap

Finaste vänner,

Idag har jag tänkt på er hela dagen. Hoppas vi får till en träff framöver.Var ni med ikväll? Annars finns vi alltid på SVT Play. Bra det.

IMG_5419

Älgbiffarna gick åt i rasande fart. Här hittar du receptet. SÅ bra bjudmat.

IMG_5474

Är det förresten någon av er som har smakat Klappgröt? Tycker det är underskattat. Roligt att variera den med olika bär och kryddor.

IMG_5472

Pia tog en selfie in action, roligt att få ses igen efter sommaren. Och vilka härliga gäster!

Tack för ikväll allihopa!

IMG_5476

IMG_5475IMG_5473

 • Susanne Jonsson

  Hej Ami! Hoppas allt är bättre nu! Vad glad jag blir att du är med på Play, det är ju toppen när man kan välja själv tiden.

 • Susanne Jonsson

  Bra tips till oss!

 • Susanne Jonsson

  Ändrade lite på det då, Robin fick vispa =) Vad roligt att du gillade! Längtar efter att träffa er alla!

 • Anette

  Hej, jag såg programmet med klappgröten Susanne gjorde. men hon talade också om olika sylter och vad som passade som extrakrydda i dem. Jag vet att blåbär komupp men vad var det som man skulle ha i blåbär för att piffa till den lite extra?

  • Susanne Jonsson

   Hej! Kardemumma gillar jag med blåbär. Och stjärnanis. Och vanilj. Och ingefära. Nån av dom eller 2 tillsammans.

 • Ingmari

  Minns en höst i blåbärsskogen. Många år sedan. Mina föräldrar, jag och min morbror skulle få lite blåbär tänkte vi. Minns hur mysigt det var tillsammans och hur gott det var med kaffe och knäckemackor med ost ute i barrskogen. Fast mest minns jag mängden blåbär. Supergoda! Aldrig sett liknande! Vi använde plockare förstås men mängden blåbär på ganska kort tid blev – 180 liter!!! Hösten och vintern var räddad. Rensa?! Inte kul. Men mamma var finurlig. Hon kom på att använda stora sädessikten. Lite senare kom en rensare man satte på dammsugarröret. Minns ni den? Apropå blåbär. Ska ju vara bra mot ögonsjukdomar. 180 liter! Ändå fick alla inblandade sjukdomar med ögonen. Undrar hur det blivit utan blåbären? Gott var det i alla fall. Tänk, att få frossa så i färska blåbär!

  • Ami

   Smart med sädessikten. Mamma satt med långpannan till ugnen… klädd med papper av ngt slag… plåten lutande. Ojoj vilket jobb. Sen kom jag ihåg den där rensaren till dammsugaren, men tror inte det slog igenom i vår familj. Inte vad jag minns. Sorgligt med ögonsjukdomarna men generna kanske spelar en större roll i det sammanhanget. Vad vet jag. Jag tar några riktigt mörkröda supermogna lingon i munnen nästan varje dag i samband med hund-promenaderna nu. Känns lyxigt med närproducerat på olika sätt. Man kan köpa dyra gojibär o allt vad de heter o så finns det jättenyttiga bär i våra egna skogar o trädgårdar. Härligt med det här enkla o goda…. o t.o.m. rent av nyttiga.

   • Susanne Jonsson

    Precis!

  • Susanne Jonsson

   Mums!

 • Barbro

  Åh vad jag blev hungrig när jag såg dina goda biffar.
  Ha nu en bra kväll alla mina vänner här.
  Kram på oss alla som sprider glädje till varandra.

  • Susanne Jonsson

   Tusen tack alla ni fina!

 • Liljan

  Jaa så klart jag var med-hörlurar på och dator i knä- då kan mannen se ”vem vet mest”…som vanligt såg ju allt så smaskigt ut! Ska testa havregryn i biffar och kantareller o vårlök i stompet ska det också bli! Jag har aldrig smakat klappgröt, min syster som var äldst i barnaskaran pratade om det så säkert gjorde min mamma det tidigare.På tal om att vispa för hand…jag hade min matberedare med hem till föräldrarna ibland för att baka o laga mat och då sa min lilla mamma som var 80+ och lite glömsk..”tänk om det hade funnits ”sådana” på min tid” hon var nog säkert sugen på att köpa en men hade tyvärr inte klarat den då.. men oj vad hon var fascinerad av den maskinen…lilla mamma som lagade såå mycket mat och bakade allt o hela tiden…en liten ”trip down memory lane” Tack fina Susanne för din glädje o inspiration.
  Maken äter borta idag så till kvällen blir det ett smördegsflarn med skivad kokt potatis, timjan,lök,zucchini,kanske en chili och så en massa ost förstås..
  Ha det gott alla, kram Liljan

  • Ingmari

   Mums så gott din make missar! Stackarn!

  • Susanne Jonsson

   Åh så fint. Undra vad hon hette, din mamma. Som uppfostrat en så fin människa. Vad tacksam jag är för alla era föräldrar som medverkat till att ni finns här och sprider kärlek! Kram

 • Ingmari

  Har redan köpt en fin och bra fickalmanacka (Jo, jag är gammaldags och kör med papper och penna… Plus en del i mobilen…) för nästa år 2018!!! Hoppas vi kan få boka in några datum där vi får stava u me’ å!!

  • Susanne Jonsson

   Perfekt!

 • Kristin

  Jag satt också bänkad framför TV:n och tänkte att där skulle vi kunnat ha varit. Nu har vi det kvar och kanske vi får möta våren i Umeå i stället. Klappgröt fick jag som efterrätt när jag var liten. Själv gjorde jag den till mellanmål till barnen när dom var små. Dom tyckte det var så kul när den svällde och blev pösig. Jag välsignade elvispen och tänkte på mamma som vispade gröten för hand. Nu är det dags att göra den igen. Kram till er alla.

  • Ingmari

   Tänk. Hade inte läst ditt inslag men festligt med det att vi minns våra mammor på samma sätt och hur de fick slita och vispa för att få mat på bordet och gott till familjen. Och man vispade verkligen för hand. Ballongvisp med kugghjul går inte att använda. Det måste slås in luft i gröten ju. Undrar om någon gör sådan efterrätt numera?

   • Kristin

    Jag hade inte sett ditt inslag heller. Jag tror att berodde på att vi satt och skrev samtidigt. Ha de !

    • Ingmari

     Kul med samma upplevelse som barn och samma tanke! Lite svensk mathistoria!

     • Susanne Jonsson

      Ni är för underbara!

  • Susanne Jonsson

   Verkligen Kristin, starka armmuskler får man! Kram

 • Margot

  Ja visst såg jag tänkte hela tiden att nu skulle vi varit med dig men var med dig framför rutan kära Susanne vi får bara hoppas att det blir verklighet i vår. Det såg så gott ut när ni spisade biffar och potatis med kantareller vilken läcker middag däremot har jag aldrig ätit klappgröt så gammal jag är ska nog prova detta vi har ofta efterrätt när vi äter fisk till middag.
  Tänker försöka få tag i älgkött en gång till för att göra tjälknöl det vore Jättegott nötkött är inte detsamma. Ha det riktigt bra och tack för din värme och omtanke och kram på dig till vi ses i verkligheten. Styrkekramar till er alla kompisar

  • Ami

   Krya-på-dig-kramar till dig Margot!

   • Margot

    Tack Ami för krya på dig kramar det är inte så roligt när hjärtat också börjar krångla men försöker acceptera läget hoppas det inte strular mer. Det är så skönt att vi tänker på varann här på bloggen du hade ju också varit sjuk jag tänker på dig. Styrkekramar

    • Susanne Jonsson

     Håller tummarna Margot, du finns i mina tankar. Det gör ni alla. Puss på er!