Okategoriserade 

5 Favoriter på älg

Iafton blir det älg, lingon och mycket kärlek i Go’kvällköket. Egentligen skulle vi haft bloggträff idag, men det blev framflyttat, men ni må tro att jag ska velat ha er med! Pia kommer hålla i trådarna, Historie-Robin ska berätta något spännande om digerdöden om jag int minns fel och vi har en jätteduktig internetforskare på besök, Annakarin Nyberg. Hörde ni hennes sommarprat i P1 förresten i somras? Vet ni en jätterolig grej ,första gången jag träffade Pia var på en annan kanal när jag hade lagat älgkött där i deras morgonprogram med Pia & Steffo. Första gången jag var med i TV. Ungefär en sisådär 10 år sedan. Vi hade SÅ trevligt och jag minns att jag hoppades att vi skulle få jobba tillsammans igen. Men jag hade aldrig i min vildaste fantasi trott att jag skulle jobba med TV, där ser man hur det kan gå.

Älg är ju som sagt lite extra varmt om hjärtat för mig, min Magisteruppsats på universitetet som sedan tog mig vidare till att jobba som matstylist, författare och receptutvecklare.

För att hylla denna fantastiska råvara så har jag valt ut 5 favoritrecept nedan. Hoppas ni gillar dom.

Och att ni är med oss ikväll!

5 Favoritrecept på Älg

1. Tjälknöl

2. Citrondoftande älggryta i tomatsås (bilden)

3. Älgrulader med ädelost & mandelpotatispuré med smörstekta kantareller

4. Älgstek med ört-& senapstäcke

5. Citrondoftande älgbiffar fyllda med rökt skinka och Västerbottensost

bild

Tjälknöl, 4-6 port

Det här är en snabbvariant på tjälknöl. Om du gör den på fryst stek så ställer du in den i ugnen på 80° över natten.

1 kg älgstek, halvtinad

Lag:

1 ½ l vatten

1 dl grovt salt

2 msk strösocker

1 msk senapsfrön

2 msk svartpeppar, hel

2 lagerblad

1 citron, det gula av skalet

Sätt ugnen på 100°. Lägg köttet i en ugnsfast form, stick in en termometer i tjockaste delen och ställ in i ugnen. Köttet blir rosa vid 60°, hur länge det tar beror på både ugn och köttets tjocklek men minst 4 timmar. Koka ihop samtliga ingredienser till lagen några minuter. Lägg köttet i den varma lagen. Låt svalna och ställ i kyl cirka 5 timmar. Skär upp i tunna skivor och servera med önskade tillbehör.

Citrondoftande älggryta i tomatsås, 4 port

Om du inte hinner lägga bönor i blöt så använd en burk färdigkokta, tillsätt dessa med potatisen. Använd dina favoritrotsaker eller vitkål för variation.

600 g högrev av älg, i tärningar

2 dl vita bönor, blötlagda ca 10 timmar

1 gul lök, grovt hackad

2 klyftor vitlök

500 g (1 pkt) krossade tomater

½ dl tomatpuré

1 tsk vitpeppar, malen

2 tsk salt

1 dl oliver

1 citron (valfritt)

2 dl vin (både rött och vitt går bra)

6 st potatisar

2 morötter

1 litet knippe bladpersilja

Blötlägg lergrytan i vatten minst 15 minuter. Lägg bönor, kött, lök, vitlök, tomater, tomatpuré, salt och peppar i en lergryta och blanda. Lägg på oliver, ½ skivad citron och timjan, häll över vin. Ställ in grytan i kall ugn och ställ in den på 250°, grädda 1 timme. Skala och skär potatis och morot i grova bitar. Ta ut grytan och lägg ner dem. Grädda 30 ytterligare min. Toppa med bladpersilja och riv över lite citronskal.

Tips: Servera gärna med brytbröd. En klick crème fraiche eller mozarella är gott till.

Älgrulader med ädelost & mandelpotatispuré med smörstekta kantareller, 4 port

Här fyller jag ruladerna med salt blåmögelost, men de är även jättegoda med getost eller en lagrad hårdost, tex Västerbottensost. Om du önskar en krämig sås så kokar du upp skyn med 1 dl vispgrädde och reder av med maizena.

6-7oo g älgstek i tunna skivor

150 g blåmögelost

1 gul lök, skivad

½ dl tomatpuré

1 dl vin (både rött och vitt går bra)

salt, vitpeppar

Blötlägg lergrytan i vatten minst 15 minuter. Lägg köttet på en bricka, skär osten i lika många stavar som du har köttskivor. Salta och peppra köttet, lägg på ost och rulla ihop. Lägg ruladerna tätt i lergrtyan och lägg på lök. Blanda tomatpuré och vin, häll det över köttet. Ställ in grytan i kall ugn och ställ in den på 250°, grädda 1 timme. Ta ut grytan, lyft bort locket och grädda 30 ytterligare minuter, gör purén (nedan) under tiden.

mandelpotatispuré med smörstekta kantareller

800 g mandelpotatis, skalad

150 g kantareller

2 msk smör

1 dl turkisk yoghurt eller crème fraiche

3 st salladslökar, skivade

salt

vitpeppar

Koka potatisen mjuk i vatten. Stek kantarellerna i 1 msk smör, låt vätskan koka in. Pressa potatisen, rör ner smör, yoghurt, kantareller och salladslök. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite mjölk om purén blir för fast i konsistensen.

Sötsura grönsaker, 4 port

God, nyttig och enkel snabbinläggning som passar till det mesta. Syrlig ättika bryts fint av en gnutta socker, pepparrot och dill. Välj dina favoritgrönsaker efter säsong, några favoriter är röd- eller vitkål.

1 gurka

1 fänkål

1 knippe rädisor

½ blomkålshuvud

1 tsk pepparrot, riven

1 msk ättika

2 msk strösocker

2 msk färsk dill, hackad

1 tsk salt

½ tsk vitpeppar

Skiva grönsakerna tunt i matberedare, mandolin eller med osthyvel. Blanda med resterande ingredienser, låt gärna stå och dra minst 15 minuter.

Älgstek med ört-& senapstäcke, 4 port

1 kg älgstek

8 st potatisar, skivade, ca 2 cm tjocka

1-2 msk Dijonsenap

1 tsk timjansblad

1 ½ tsk salt

1 tsk vitpeppar

1 liten purjolök, i breda bitar

1 dl vispgrädde

maizena till redning

Blötlägg lergrytan i vatten minst 15 minuter. Skär bort senor och hinnor från steken, lägg dessa i grytan, lägg på potatis och kött. Blanda senap och kryddor, klappa in blandningen i steken. Klicka på smör och ställ grtyan i kall ugn. Ställ in ugnen på 225°, grädda 1 timme, ta ut och lägg i purjolök. Ställ tillbaka i ugnen utan lock tills steken börjar få färg, ca 10 minuter. Gör äppelkål (nedan). Lyft upp steken och låt vila 10 minuter. Häll av skyn i en kastrull, tillsätt grädde och koka upp. Red ev av med maizena utrört i lite vatten. Skär upp steken i tunna skivor, lägg tillbaka dessa i grytan och servera med äppelkål.

Tips: Använd stektermometer för bästa resultat. Stick in den i köttets tjockaste del och ta ut det första gången vid 53 grader för mediumstekt eller 58 grader för välstekt.

Äppelkål med rökt sidfläsk, 4 port

Både röda och gröna äpplen är goda i det här enkla men smakrika tillbehöret. Välj en syrlig och fast äppelsort som tex Belle de boscoup.

50 g rökt sidfläsk, strimlat

500 g (ca ½ huvud) savoykål, strimlat

2 fasta äpplen, klyftade

½ citron

1 dl valnötter, rostade

olivolja och smör till stekning

salt

Fräs bacon och kål i lite olja några minuter. Lyft upp ut pannan. Stek äppelklyftorna hastigt, blanda ner kål och pressa över citron. Toppa med valnötter.

Tips: Rosta valnötterna gyllene i ugn 175°, 5-10 minuter.

Citrondoftande älgbiffar fyllda med rökt skinka och Västerbottensost, 4 port

Citron och rosmarin ger en fräsch smak åt dessa färsbiffar. Det går även bra att blanda i fläskfärs eller byta ut älgfärsen mot nöt- eller lammfärs. Persiljan i potatiskompotten går att byta ut mot färsk spenat, ärtskott eller rucola.

1 dl havregryn

1 dl mjölk

700 g älgfärs

1 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar

1 ägg

1/2 tsk rosmarin

1 citron, saft och skal

2 vitlöksklyftor, hackade

80 g Västerbottensost

80 g rökt skinka, t.ex. Vindelnrökt

smör till stekning

Till servering

2 dl matyoghurt

Blanda havregryn och mjölk, låt stå 5 minuter. Blanda färs med salt och peppar. Rör ner ägg, rosmarin, citron, vitlök och havreblandningen. Skär ost och skinka i 8 bitar. Platta ut färsen till 8 rundlar, fyll med ost och skinka och vik ihop till biffar. Var noga med att försluta skarvarna så att osten inte sipprar ut. Stek biffarna gyllene i smör tills köttsaften som tränger upp är nästan genomskinlig, ca 4 minuter per sida. Servera med potatiskompott och matyoghurt.

Potatiskompott

4 portioner

1 kg mjölig potatis, i bitar

1–2 dl mjölk

1 vitlöksklyfta

50 g smör, smält

1 dl grovt hackad bladpersilja

salt, vitpeppar

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Värm mjölken med vitlöken. Häll av vattnet från potatisen. Stampa sönder bitarna med potatisstöt. Vispa ner mjölk, vitlök och smör. Vänd ner persilja. Smaka av med salt och peppar.

Tips för extra lyxiga tillfällen: Smaksätt med Västerbottensost.