Okategoriserade 

Grekisk sallad

skopelos2015-13-web

Tänk att allt man toppar med fetaost blir gott, eller hur? Nåväl, såhär på sommaren brukar jag köpa fetaosten i lag i burk, de runda konservburkarna om ni sett dem i kyldisken? Lite större förpackning, men man tar upp det man behöver eftersom. Viktigt bara att man använder verktyg, inga fingrar i, så håller den mycket bättre. Fetaost funkar till allt möjligt. På nåt sätt så hjälper den mig att skapa bjudmat lite snabbt, närsomhelst. Smula på toppen av en macka och gratinera, toppa med balsamico, nötter och kanske en sallad med äpple.

Grekisk sallad är en av favoriterna, speciellt nu på sommaren. Jag tar de grönsaker jag har: gurka, tomat, paprika, röd lök, oliver. Toppar med fetaost och olivolja. Gott med ett bröd till att doppa i dressingen.

 

 

 • Margot

  Vad är det för tårta undrar jag ?

  • Ami

   Det är en sockerkaks- o marängtårta som också kallas Herrgårdtårta, Britta-tårta o en massa andra namn. Oftast delar man den o lägger delarna på varandra med grädde o bär emellan o ev. grädde o bär överst med. Men jag är lite lat så där mellan varven o gör bara en botten (= sockerkaks + maräng-botten som gräddas ihop) o ställer på kaffebordet o så en skål med grädde o en med röda vinbär bredvid. Enkelt men blir ändå festligt. Jag dekorerar oftast tårtbotten med några små rara sommarblommor i en lite mini-bukett. Eller några små kvistar citronmeliss eller inget alls. Jordgubbar, blåbär, hallon o andra bär är givetvis smaskens till med.

 • Susanne Jonsson

  Men huva vinbärslarver… Hoppas du får från grannen! Älskar också den tårtan. TACK för jättebra tips!

 • Ami

  Jaaa, feta är så gott! Nu finns ju även laktosfri med, toppen! Grekisk sallad är en riktig höjdare. Men idag när det inte var så smällhett här, smällde vi till o gjorde din goda ugnspannkaka med bacon. Också en riktig höjdare. Enkelt o gott. Tack för alla tips om fetaost-användning, både Susanne o ni andra här. Fortsätt skön sommar!!!

  • Susanne Jonsson

   Hej! Ja det är kanon att det finns laktosfri nu. Åh, ugnspannkaka, nu längtar jag efter det 🙂 Ha en jättefin fortsättning du också Ami och alla bloggkompisar som läser här!

  • Margot

   Ja du Ami vi har också njutit av unga pannkaka idag tog även ett äpple och tärnade i smeten det blev jättegott ihop med bacon. Tänk vad bra tips vi får av vår Susanne

   • Margot

    Ungspannkaka ingen ung pannkaka ha ha !!!!

    • Ingmari

     Härligt fel! Det blir det nya namnet! Samma ssom att många säger PANG-kaka! Glad sommar

     • Susanne Jonsson

      Haha underbart!

 • Ingmari

  Här köpt fetaost ofta nu när det finns laktosfri och varit bra pris. Så gott! Dottern gjorde färsbiffar med fetaost i igår. Och grönsaker som tex kul och god blomkålsbroccoli och haricot verts med fetaost i. Ska nog göra en grekisk sallad en dag. Älskar oliver! Ska testa med romansallad i också. Och dottern gillar rödlök. Mums! Här växlar vädret så enormt snabbt mellan ösregn och hetta i solsken. Önskar er alla en skön och härlig sommar. Och lyd bloggaren Dagny 105 år: : ”Man ska inte gamla till sig!!!” Så lev och njut!

  • Susanne Jonsson

   Mums! Vad roligt att läsa om er sommarmat! Tack! Älskar Dagny!!! SÅ rätt.

 • Barbro

  Ja grekisk sallad är en favorit här hemma också.Fetaosten med örter är en favorit och burken återanvänder jag har sylt eller marmelad i.
  Har precis gjort lite rödvinbärsgele.
  Ha nu en bra dag alla mina vänner.
  Kramiz

  • Susanne Jonsson

   Men åh så gott Barbro! Gele är underbart! Kram på er alla

   • Ingmari

    Gelé är så god smaksättare i sås. Även rönnbärsgelé är så bra till det. Det ser ut som om det blir mycket rönnbär i år. Glad sommar!

 • Margot

  Ja jag håller med dig fårost är ett måste att ha på lager i kylen jag har aldrig sett det du nämner om burk med feta ost men kanske ska kika i någon annan butik efter det. Jag gjorde falukorv i ugn stoppade då i fetaost lök i skårorna samt lade den i en liten långpanna med massa grönsaker klyftpotatis strödde över lite ost också och många vitlöksklyftor in i ugnen med allt MUMS vad gott.
  Det är så praktiskt att göra allt i ugnen inte stå och joxa med massa grytor. Nu har våra vinbär blivit röda passade då på att göra en paj med bara vinbär lite socker serverade glass till den delikatessen. Ha en bra vecka Susanne och alla bloggvänner och sommarkramar till er alla

  • Susanne Jonsson

   Oh vilket toppentips Margot, tack! Åh så gott med röda vinbär. Njut!