Krämig potatissallad
Picknick, grillning, lunch, middag, buffé, fika, ja säg vilken sommarmåltid som int blir godare med en krämig, hemlagad potatissallad. Min variant har både krispigt äpple och syrliga smågurkor i sig. Den är veckans torsdagstips.
Jag gör den gärna dagen innan, men eftersom dressingen går in i potatisen så brukar jag då späda ut den med filmjölk innan serveringen. Man kan också byta ut gräddfilen mot filmjölk. Idag serverade jag potatissalladen som sommarlunch med kallrökt lax, citron och sallad. Så enkelt och gott.
Hemligheten med att lyckas med potatissallad är att hålla potatisen al dente, alltså absolut inte koka den för länge. Har ni förresten hört att kall potatis är bra mat för de goda mikroberna i tarmen? jojjo. Int bara gott alltså.
Bäst också är att det blir en stor sats som räcker ett par dagar. Här kommer receptet. Jag föredrar ett riktigt fast, syrligt äpple som smakbrytare. Nu hade jag hittat fina ekologiska Granny smith så de åkte i 3 stycken av bara farten. Så gott!
Krämig potatissallad, 4 port
1 kg potatis, kokt och skivad
1 dl majonnäs
3 dl gräddfil
1 dl cornichoner, skivade
2 syrliga, fasta äpplen, tärnat (tex Granny smith)
1 liten purjolök, strimlad
salt, peppar
till garnering: en nypa hackad purjo eller rostad lök specialartips!
Blanda allt utom potatis. Rör ner potatis. Smaka av med salt och peppar.
Här hade jag lax till, men den här salladen passar verkligen till allt. Som topping på en avokadohalva, till inkokt lax, skivor av rostbiff eller din favoritskinka, i en matig macka/wrap och till allt grillat.
Tips: Om man vill piffa ännu mer kan man smaka av med senap eller ta i lite kapris, cocktailkapris eller strö på några marinerade soltorkade tomater.