Okategoriserade 

Falafeldag, hurra!

Idag är det Internationella falafeldagen. Wow!

Firar med att laga min bästa variant med rödbetor i. Som jag älskar dom. Saftiga inuti, gott tuggmotstånd och krispiga utanpå. Här kommer receptet. Tips: Extra gott med syrad/picklad röd lök till.

Foto: Sara Danielsson
Foto: Sara Danielsson

Rödbetsfalafel.

2 rödbetor

2 vitlöksklyftor

3 cm färsk ingefära

1 liten burk kokta kikärtor

3 msk tahini (sesampasta)

1/2 dl bladpersilja, hackad

½ ekologisk citron, pressad samt det gula av skalet rivet

1 tsk spiskummin

ca 2 dl kikärtsmjöl (du kan även använda dinkel och lite potatismjöl om de blir för lösa)

1 tsk salt

1 tsk sambal oelek

olja till stekning

1 dl sesamfrö

till servering: Äppelyoghurt (3 dl turkisk yoghurt blandat med ett grovrivet äpple) bröd & blandade grönsaker

Skala och finriv rödbetor, vitlök och ingefära. Mixa kikärter, tahini, persilja, skal och saft från citronen med kniven i matberedare. Blanda samtliga ingredienser. Forma en provbulle, stek gyllene i olja, smaka av och korrigera med kryddor och mer mjöl om smeten flyter ut.

Forma till bollar och rulla i sesamfrön. Du väljer hur stora du föredrar, jag har testat olika storlekar och alla har funkat bra. Stek bollarna tills de är genomvarma och gyllene i olja. Servera med bröd, blandade grönsaker och äppelyoghurt.

En vanlig fråga jag får om alla grönsaksbiffar och bollar är konsistensen. Det är svårt att säga exakta mjölmöngder eftersom grönsaker varierar i både olika sorter av samma grönsak, olika vattenhalt och storlek. Därför är det extra viktigt att göra en provbiff/boll och känna på smeten. Ibland behövs den arbetas mer, ibland mer mjöl.