Bekvämimpa  Bjudmat  Buffémat  Okategoriserade 

Vegetarisk Sommarbuffé

Nu grönskar det i vårt vackra land och sommarens fester och bjudningar står för dörren. Jag har gjort en vegetarisk buffé som jag hoppas kan vara till inspiration och jag vill börja med att prata om hur jag planerar en buffé. Själva stommen. 

midsommarbuffe2016-4-web

Jag gillar att bygga upp bufféer med struktur från en ”vanlig” middag, men sedan låta gästerna blanda som de vill. När jag komponerar den utgår jag oftast från ett tema eller personen/tillfället som firas. Jag kollar också upp budget. Vad får det kosta? Och platsen. Vars ska man vara? Eftersom det kan vara varmt och svårt att få plats i en vanlig kyl så får man tänka till lite med logistiken.

Några grundtips:

Förbered, förbered, förbered. Planera noga och spara så lite som möjligt till sista minuten.

Ta hjälp av vänner, kanske nån kan ta med en/ett par rätter?

Delegera, kanske någon kan vara ansvarig för dukningen? Menyskyltar är toppen, speciellt om någon är allergisk.

Låna grannens kyl, frys, kaffebryggare eller vad som kan behövas

Handla gärna några dagar innan, så du har allt hemma och god tid på dig för själva tillagningen. Finns inte tid? Vissa saker går att köpa färdigt.

För min egen del så brukar jag fokusera på ett par rätter och försöka göra dem så bra som möjligt. Förr tänkte jag annorlunda, att det skulle vara många alternativ. Sedan kom jag fram till att de flesta var mest peppade på den lyxiga ostpajen, speciellt om jag gjorde minivarianter. Har du en egen specialité så bygg buffén på den!

Här kommer en bra buffébas med favoriträtter som jag testat vid flera tillfällen.

1. Välkomstdrink

Det här kan även vara den genomgående drycken. För mig är Sangria den ultimata sommarfestdrycken. Det ser festligt ut, är gott, enkelt och lika gott som alkoholfritt. Jag gillar att använda frysta frukter och bär som isbitar och sticker nästan alltid ner ett par gröna kvistar av mynta eller meliss. En annan god kombination är hallon, citron och timjan. Tips! För att få ännu härligare färg kan man mixa en del av bären med vatten. Jag väljer svenska hallon i det här fallet, eftersom de inte ska kokas.

IMG_7185

2. Aptitretare

Något litet, ofta gör jag nåt av smördeg eller sticker cocktailpinnar i små ostbitar med en bit jordgubbe eller aprikos. Smördegen bakar jag ut till snurror, små pizzor eller pinnar. Brukar tipsa mina lite mer stressade kompisar att fylla den med färdig tapenade eller pesto, bred på röran, rulla ihop och skär i skivor som kanelbullar, grädda. En annan favorit är de goda rågchipsen som kommit senaste året. Den här årstiden gillar jag att fylla dem med en röra på strimlad grön sparris, hackat ägg och crème fraîche eller Vispad fetaost med jordgubbar.

Fetaostkram

3. Förrätt -kan vara samma som aptitretaren

Här gillar jag att göra en liten sallad eller kall soppa i småglas.

Morotsgaspacho

20140807-102157-37317954.jpg

Jag älskar också denna vårgröna soppa. Frysta gröna ärtor är verkligen en kanonprodukt. Den här påminner om den franska soppan Crème ninon, som traditionellt toppas med mousserande vin.

Vårgrön ärtsoppa

1 l vatten

1 buljongtärning, grönsaks- eller höns

2 schalottenlökar, hackade

700 g gröna ärter, frysta

1 dl vispgrädde

topping

1 dl crème fraiche

1 dl gräslök, hackad

citron, salt, vitpeppar

Koka upp vatten och buljong, tillsätt lök och ärter. Låt koka 5 minuter, häll i grädde och mixa till slät konsistens. Smaka av med citron, salt och peppar.

4. Kalla & småvarma rätter, sallader & såser

Jag fokuserar ofta på denna del eftersom det är gott men också för att det kan vara svårt att varmhålla mat och gästerna kommer olika tider. Med anledning av det och sommarvärme, så lägger jag inte upp allt på samma fat/skålar, utan gör minst två så all mat inte står framme hela tiden. De får vila i kylen så länge. Det finns många bra produkter man kan ta hjälp av här. Jag gillar de halvtorkade, marinerade tomaterna i kyldisken som blir toppen i sallader. Oliver och kokta eller grillade kronärtskockor är också sånt som alltid går hem. Om de int är marinerade så gör du det enkelt med olja, rivet citronskal och färska örter.

kräftor2015-36-web

Västerbottensostpaj-gärna i miniformat. De här har jag bakat upp till några dagar i förväg och förvarat i kyl. De går bra att servera som småvarmt eller kalla.

Vårgrön örtkrämsnygg färg, blir ett smycke på buffébordet. Jag gillar att servera den i en glasburk, så blir det både tjusigt och enkelt att lägga på locket.

ortfluff-jpg

Marinerade oliver & ostså gott och enkelt att förbereda.

Vattenmelonsallad med fetaost

Skärmavbild 2015-09-17 kl. 07.56.56

Foto: Sara Danielsson

Sparrissallad med brynt smör, kokt ägg & hasselnötter  uteslut skinkan för vegetarisk

sparrissallad-39-web

Bulgursallad, en enkel variant är att koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen, röra ner pesto eller en förpackning marinerade, halvtorkade tomater och sina favoritgrönsaker.

Vanlig grönsallad eller en enkel tomatsallad

”Grövre, mer mättande sallad” Salsabönor, blomkålssallad, morotstsatsiki & marinerade linser

Rödbetsfalafel– min favvo som småvarmt, lika goda kalla som varma.

Skulle även kunna vara någon form av små, vegetariska biffar.

6. Ost, smör & bröd

Tips här är att beställa riktigt fina bröd från ett bageri. Eller så bakar man själv såklart. Jag brukar be min bagare göra tjusiga brytbröd eller så kör jag levain eller surdegsbaguetter. Finns det någon lokal specialité tex tunnbröd, knäcke, kex så är det alltid roligt. Till midsommar brukar jag alltid ha knäcke och tunnbröd.

En hårdost, en brie, brukar finnas hel brie till bra pris och en grönmögelost. Vill man göra extra fint är det gott med nötter och marmelad till. Kanske den här oerhört smaskiga marmeladen med päron & valnötter? Fast det finns många bra, färdiga att köpa också. En given succé är alltid vispat ostsmör.

kräftor2015-78-web

7. Dessert

Tårta är ju alltid tårta på kalas. Men jag gillar även att göra desserter i små portionsglas som jag förbereder i god tid innan och bara ställer fram. Mer om somriga buffédesserter kommer i nästa inlägg.

8. Kaffe/te

Brukar bygga en station bredvid desserten så får folk välja om de vill ha det till eller efter. Kanske en liten, liten kaka till.

Men, jag är lite nyfiken. Vad gillar du att servera på din sommarbuffé?