Okategoriserade 

Lyxig helgbrunch

God morgon kompisar!

Tack för era kommentarer, känns härligt att ni är med mig ända här borta.

IMG_9858

Alla citrusträd gör mig så glad. Jag ska få plocka hos grannen 🙂 hehe, som att de skulle gå att stoppa den här citrongalningen.

Jacksonville ligger på Floridas östkust, drygt 2,5 timmar från New York med flyg. Staden är USA:s till ytan mest utspridda stad och bil är mer eller mindre ett måste för att ta sig fram. Så häromdagen tog vi bilen till stranden och DÄR kan man promenera exakt hur långt som helst. Så jag travade iväg och när jag kom tillbaka blev jag bjuden på lunch på Metro Diner. Ett klassiskt ställe för frukost och lunch. Direkt när man kliver in så förstår man att det var bra att börja dagen med en långpromenad så man är ordentligt hungrig.

IMG_9792

Menyn är omfattande, burgare, ägg, bacon, köttfärslimpa ja allt man kan tänka sig. Jag älskar brunch och väljer oftast nåt salt, men idag gjorde jag ett undantag. Jag valde en rätt som heter Yo halla on the square. Fattiga riddare fyllda med krämig färskost smaksatt med hasselnötssirap och bananer. Kände också en nypa kanel och kanske även muskot. Hela kalaset var toppat med en syrlig blåbärs- och jordgubbskompott. Jojo. Om ni har sett TV-programmet Diners, drive-ins & dives, så är det en av rätterna programledaren Guy Fieri testar när han besökte stan.

IMG_9793

Dra mig baklänges. Portionsstorlekarna här. Tur att det är mer regel än undantag att man får ta med sig doggy bag hem. Jag var rejält hungrig, men orkade bara halva. Fast det blev ändå ingen doggy bag, hehe, det fanns andra som ville smaka. Mycket bra. Det är så intressant det hära att se hur smakerna skiljer sig. Min uppfattning av vad som är sött är helt skild från vad kockarna här anser som sött. Ungefär 50% skulle i de flesta fallen räcka för mig. Det här med smaktrösklar är nåt man vänjer sig vid, så det skulle vara jätteintressant att se hur folk här skulle uppfatta min mat.

Fattiga riddare är förresten så bra rätt. God, lyxig och mättande. Om brödet har hunnit bli lite torrt och tråkigt är det här definitivt räddningen. Här kommer mitt recept!

Lyxiga fyllda fattiga riddare, 2 port

1 ägg

1 dl mjölk

4 stora brödskivor

100 g naturell färskost

2 msk råsocker

1/2-1 dl hasselnötter, hackade (valfritt, går att byta ut mot tex mandel eller utesluta)

kanel och vaniljpulver efter egen smak

1 dl sylt eller bärkompott (jag gillar chiasylt, här hittar du recept på det)

smör till stekning

Vispa ihop ägg och mjölk. Blanda färskost, råsocker, nötter, kanel och vanilj. Fördela på 2 av brödskivorna, lägg på en brödskiva så du får två dubbelmackor. Doppa i äggsmeten och stek gyllene i smör. Servera direkt med valfri sylt eller färska bär.

IMG_9744

Jobbar förresten på att snickra ihop en sommarbuffé som kommer snart här på bloggen.

Glad helg så länge!

  • Margot

    Hej Susanne måste tala om att vi har spisar rabarbernas rabarberpaj vilken höjdare och såååå god hade den istället för tårta till mors dag. Svenska jordgubbar och kravmärkt glass extra till det blev en bit över vilken vi tar till eftermiddagskaffe imorgon.
    Denna kommer säkert förgylla sommakalas framöver ska sända receptet till syrran så hon kan göra denna också.
    Många tack för denna läckerhet och alla vänner gör den ni kan inte ana så god den är. Kram på er alla

    • Ami

      Oh så gott det låter Margot! Riktig lyx med svenska gubbar o eko-glass med. Har receptet i min tanke men än har pajen inte blivit gjord här. Men ska absolut göras nån gång under rabarber-säsongen.
      Här har det nu börjat regnet så fint fram på kvällskvisten. Är otroligt torrt i markerna här så det behövs mycket regn nu.

      • Susanne Jonsson

        Hej Ami! vad bra det kommer regn så naturen får sitt.

    • Kristin

      Kul med feedbacken på Susannes rabarberpaj. Ännu är inte rabarersäsongen igång hos oss men snart. Då blir det till att fixa den.
      Sommarkramar till er alla för idag nådde värmen till oss också.

      • Susanne Jonsson

        Så skönt med värmen Kristin! Visst är det toppen med feedback!

    • Susanne Jonsson

      Åh Tack Margot! Så glad jag blir att höra att ni gillade den! Vi kollar just nu på datum för i höst 🙂 Återkommer snart om det! Kramar

      • Margot

        Ja alla kompisar visst låter det spännande att vi ska kunna träffas alla ihop med vår Susanne!!!!!

        • Susanne Jonsson

          Hej Alla! Nu har vi ett förslag på datum, onsdag 27:e september i Umeå. Skulle det kunna funka?

          • Margot

            Hur ska vi planera vi måste ju kasta ut frågan här och få svar med det snaraste eller ? När ska vi vara på plats och var och vad ska vi göra frågorna är många ? Hoppas alla svarar för mycket ska ju stämma för alla om möjligt boende resor och allt ska ju ordnas.
            Men så roligt om detta kunde komma till skott jag förmodar att alla tycker likadant. Kram på er alla och svara

          • Susanne Jonsson

            Hej Margot! Ja, jag ska skriva ett inlägg om det, ville först kolla med er som engagerat er så fint så att det funkar den dagen. Jag kommer laga mat i rutan den kvällen och det vore jätteroligt om ni är med mig när jag förbereder under dagen och jag kan visa bakom kulisserna och ni kan träffa mina kollegor. Sedan kan vi hitta på något annat roligt efter sändningen, om ni stannar i Umeå över natten mot torsdag.

      • Kristin

        Instämmer med Ami och Margot så spännande om vi får möjlighet att träffas. Sköt om er ! Kram från ett soligt, limegrönt och blåsigt Jämtland

        • Susanne Jonsson

          Kram på er alla!

  • Susanne Jonsson

    Åh, tack! Så fin helg för er. Njut Ami!

  • Ingmari

    Ja, tänk så stora portioner man får i USA. Minns en underbar skaldjursförrätt i Fisherman’s wharf i San Fransisco. Man kunde ha delat 4 pers på den. Nu räckte den till 2 pers men då behövdes ingen varmrätt utan förrätten fick vara nog. Så härligt med citronerna! Bara att se det gula i naturen är så fint. Längtar efter fattiga riddare men inte gjort på evigheter. Ska faktiskt testa med glutenfritt bröd. Det finns så många goda sådana sorter numera. Hej till dig over there och till alla här. Jobb denna helg. Typiskt när det ska bli +28°! Må så gott i värmen.

    • Susanne Jonsson

      Ja det funkar toppen med det glutenfria brödet här, bra tips!

  • Susanna

    Man får lära sig att dela på rätterna eftersom de ofta är så stora. Sänds Diners, DriveIns and Dives i Sverige? Älskar det programmet! Ha en härlig helt!

  • Margot

    Jag säger som Liljan vilken jätte portion men hade jag varit med hade jag gärna smakat på denna läckerhet.
    Dina vackra bilder gläder mig mycket tänker på citron träd vem sköter det du köpte här hemma har det kollavippat eller jag minns din bild på detta. Jag ser fram mot recept på sommar buffé vi får evt amerikabesök nu i juni dottern har träffat en kille från Boston som evt kommer hit
    Ha det riktigt skönt och njut i fulla drag av ledighet och god mat till vi ses kanske i höst detta ser vi fram emot att det skall förverkligas.
    Sommarvärmen är ju här så alla vänner ta vara på den och ha en skön helg vi ska äta Susanne delikata rabarberpaj tillMors dag kram på er alla.

    • Susanne Jonsson

      Ja det hade räckt till oss alla 🙂 Hoppas trädet överlever… Vad roligt med nya familjemedlemmar! Tusen tack Margot och kram från mig

  • Liljan

    , dra mej baklänges me´!!!! Alltså, nu rinner det nästan i mungiporna :o), jag som också föredrar salt framför sött tycker ju att det här ser oemotståndligt ut- hjälp- vilken portion.Hade ju sett bilden på Insta men detta var en myyycket större bild, slurp!! Underbara bilder som vanligt! I Californien plockade vi också citroner hos grannen till svärföräldrarna OCH fikon….ljuvligt. Du är såå värd detta besök och ser fram emot dina rapporter, ENJOY!! KRAM, Liljan

    • Susanne Jonsson

      Tack Liljan! Så underbart det låter att plocka fikon och citroner. Är din make Amerikan? KRAM

      • Liljan

        Hej igen Susanne, min första man var Amerikan…men den jag har nu är en helt vanlig Svensk…och det går alldeles finfint med den mé
        :o)!!
        Trevlig helg till dej och alla vänner härinne, särskilt tack till Ami som berättade om sin Rosmarin, tänk..jag som alltid trott att den var himla kinkig och svår att övervintra och så blommade din 2ggr!
        Ha det gott i värmen, Kramar Liljan