Okategoriserade 

Ute på vift

Hej Kompisar!

Hur har ni det? I veckan jobbar jag utsocknes.

IMG_7862

Fick åka tåg och hamnade ungefär här

IMG_7887

Jag ska hjälpa till med menyer och planering inför sommarsäsongen här i krokarna. Mycket vackert landskap här i Hälsingland.

IMG_7889När jag var liten var jag i Hälsingland på somrarna och hälsade på min älskade kompis Flying. En vacker, vit och grå, pigg och glad welchponny. Han var där nästan varje år på sommarbete och på ålderns höst fick han pensionera sig där. Åh vad vi älskade att vara där. Så grönt och gott gräs. Skogarna är fulla med ridstigar med sandunderlag så de var perfekta, mjuka och skonsamma. Jag kan sakna honom jättemycket nu när han inte länge finns kvar i jordelivet. Då brukar jag gå och klappa på hästarna på min kompis gård, skämma bort dom med äpplen och morötter och kanske borsta lite. En av dom är rejält stor, hela handen kan försvinna i hans mun. Tur att han är snäll så man får dra ut den igen. Ska åka dit i helgen och känna den där härliga hästdoften. Alltså den där doften när man luktar på en ren häst, inte hästbajs. Och köpa ägg. Ägg från ostressade hönor som pickar runt därute på gården. Längtar efter att laga en god helgbrunch.

20140707-153759-56279116.jpg

Jag längtar efter en god Shakshouka. Kanske med rostat bröd att doppa i den krämiga såsen. Oj så gott.

Vad ska ni göra i helgen? Glad fredag allihopa!

 • Susanne Jonsson

  Verkligen vackert landskap Elin.

 • Susanne Jonsson

  Underbart!

 • Susanne Jonsson

  Wow, vilken toppenkväll Ami!

 • Liljan

  Oj, Ingmari så trist för er med sjukan, hoppas det känns lite bättre idag sänder kryapådejkram !! ”Ungarna” som hjälpt oss i helgen reste hem till ett vintrigt Småland, fick bilder nyss på ett snöigt Oskarshamn… Här är snöfritt, idag i alla fall.
  Önskar alla en fin måndag vars ( som Susanne säger) ni än befinner er! KRAMAR, Liljan

  • Susanne Jonsson

   Känns otroligt att det är snöfritt nånstans just nu 🙂 KRAMAR

 • Kristin

  Vintern verkar vara något försenad i år. Vi i mellersta Norrland fick rikligt med snö i slutet av förra veckan. Det är ju bra eftersom det är sportlov och alla som lever på turism här uppe. I helgen och nu lyser solen på oss. I morse var det minus 20 grader. Önskar alla en bra vecka och Krya på dig hälsningar till de som behöver.
  Solskenskramar från Kristin

  • Susanne Jonsson

   Hej Kristin! Solsken till dig också!

 • Ingmari

  Hu. Busväder i Kalmar så att flyget är inställt. Många trafikolyckor är det. Ta det lugnt om ni ska ut. Hoppas att ni alla i södern mår och har det bra. Här är det gröna gräsmattor ute men snö ska komma imorgon och kommande dagar. Usch!

  • Margot

   Ja du Ingmari här i Borås c:a 15 cm snö varit ute och skotrar får ju inte det men svågern är bortrest så vad göra. Var så mycket snö vid ytterdörren så det var svårt att få upp den. Nu får vi vara inne och äta lite gott och dricka varmt många vinter hälsningar till er alla. Skottat ska det vara

   • Ingmari

    Oj. 15 cm! Och det ska visst komma mer. Får se hur mycket det kommer sedan över Stockholmsområdet. Där blir det ju enormt kaos av bara några cm. Blir inneväder som du skriver. Blir kanske ”skotta”-år igen. I Mora och norrut är det mycket snö. Men här kom ju våren nästan. Tranorna är ju på väg också. Vi får inte skrämma bort dem nu. Hälsningar till alla!

    • Margot

     Kanske ska ha vasaloppet här i veckan ha ha !!!!

     • Susanne Jonsson

      Hehe kör försiktigt!

   • Susanne Jonsson

    Ni är bäst. Allihopa. Älskar autostav, älskar att läsa era svar, era kommentarer. TACK!

 • Ingmari

  Kollade också upp soppan. Blev så nyfiken. Verkar vara precis sådant jag letar efter med linser mm. Måste testa när magen tillåter. Ni lovordar ju rätten så. Kul person som har hemsidan där också. Tack för tips.

  • Susanne Jonsson

   Älskar att ni tipsar här!

   • Ami

    Visste inte först om det var passande att tipsa om andras recept så här men trodde inte du skulle skälla ut mig iaf 😉. Orkade inte skriva ner det här heller. Heja Susanne! Du bjuder på allt 😊!

 • Ingmari

  Tack! Det värmer. Allt ställs på ända och bara att gilla läget. Men livet hamnar på paus på bara en sekund. Fast det går ju över.

 • Eva

  …just tagit ut mina syrliga rågbröd ur ugnen! Luktar gott…saknar ngt rökt att ha på dock. Tänker att det skulle passa så himla bra.

  • Susanne Jonsson

   Mums!

 • Ingmari

  Susanne undrade. Kanske fler som gör? Därför. Ett litet inlägg om Gumman Tö. Elsa Beskow skrev en barnbok år 1907. Vintern då Olle fyllde 6 år tog han en skidtur. Mötte Farbror Rimfrost, Gumman Tö och Kung Vinter. Gumman Tö sopade bort snön och vintern med sin kvast. Finns mycket vackra bilder på nätet om ni inte har boken. Susanne, du som älskar vintern och vuxit upp i norr kanske inte har läst den boken där snö är ”vardagsmat”. Inget som barn idag heller läser tror jag. Intressant att se hur det kunde vara förr med mycket snö. Inte alla som får uppleva det numera. Fin bok i alla fall. Snöbollskramar!

  • Susanne Jonsson

   Spännande!

 • Ingmari

  Så kul för dig, Susanne, att du får fara ut på vift. Och trevligt att vi här får uppleva vad en person i din roll kan få arbeta med och uppleva. Låter så trevligt det alla ska göra. Och att alla känner att det är vår på gång. Här upplever jag och familjen inget kul alls, hemskt drabbade och helt golvade av den sjukan om vintern man nog inte ska nämna på en sida om mat, för mat är inte att tänka på om jag så säger. Det går som en löpeld här och är så envist och segt. Slog till som en blixt från klar himmel. Smittar väl inte via sidan här så jag hälsar alla här. Hoppas att ni klarar er och slipper detta. Skönt att skingra tankarna lite med läsning om hästen och annat mysigt och vad ni gör där ute i avlånga landet. Susanne planerar recept och mat för sommaren. Låter ju ljuvligt! Och tranorna är på väg hit också. Smittfria krämar!

  • Ingmari

   Släktforskningsmässigt har även jag rötter i Hälsingland, men mest i Dalarna. Fast är det en gång jag numera inte åker till Mora så är det när Vasaloppet är. Kul att någon gång ha upplevt på plats och live fast på tv ser man ju allt och bäst. Åka loppet? Nä. Flytta fram brädlappar på fruset vatten på tid med långa pinnar i händerna är inte min grej. Möjligen skulle det vara gott att smaka på den hemkokta blåbärssoppan. (Blir just nu sådant (fast inte hemkokt) även här… och brun dryck light av känt märke… tills sjukan är över.) Inatt åker de t.o.m. Nattvasan. Något nytt. Önskar dem lycka till. Och att snön räcker. Själv njuter jag av att det är grönt ute här igen. Skönt! Skyffeln fick stå.

   • Ingmari

    Och… dessutom att fästa de där brädlapparna på obekväma skor på fötterna och fösa fram dem och stampa på i naturen på det frusna vattnet fortast möjligt… ju mer jag tänker på det, desto snurrigare verkar det. Men tur att några vill så vi får lite spännande att titta på. Både i Mora och på tv.

  • Margot

   Stackars er det är nog den värsta sjukan som kan drabba oss haft en gång så jag vet hur ni mår men blåbärssoppa och brun dryck brukar hjälpa något hoppas ni snart blir friska från eländet. Krämkramar från mig på långt håll

   • Ingmari

    Tack! Det värmer. Hemskt virus detta och inte kul.

  • Ami

   Varma krya-på-er-kramar 💛 !!!

  • Susanne Jonsson

   Krya!

 • Elin

  Åh jag kommer från Hälsingland men flyttade därifrån när jag var 20år. Men det är först nu när jag blivit äldre som jag uppskattar och ser den fina naturen. Allt vatten, höga berg, skogen och alla fina hälsingegårdar 😀

 • Margot

  Det lät gott med den soppan är det något som funnits recept på här eller är det något du fått på annat håll. Kanske vore kul att få recept på. Efterrätten är ju smarrig just jordgubbar och rabarber är ju en fantastisk kombination. Trevlig helg

  • Ami

   Om du slår på ”Harira Zeina” så får du upp den Nordafrikanska soppan. Fick tips av en vän, men jag har uteslutit risoni/spagetti de gångerna jag gjort den. Ska testa att ha i det ngn gång också. Brukar ställa fram cement fraiche vid serveringen så de som vill får ta. I en del Harira-recept är det kyckling, lamm eller annat kött i också. Säkert gott med men om vi nu ska försöka med mer vegetarisk kost känns det onödigt. Lite festligt för ett par som kom till oss i kväll hade bestämt sig för att äta vegetariskt hela mars månad. Det visste inte jag om men det kändes ju extra bra att bjuda dem, o även de andra med förstås, på vegetariskt i kväll.
   Såg att jag hade några rabarberpaj kvar i frysen o tänkte att det är bäst att använda upp dom innan den färska rabarbern börjar komma. Det är ju snart vår, även om det varit snöblask här så gott som hela dagen.

   • Ami

    Cement fraiche… ska det givetvis stå. Liksom rabarberPÅSAR o inte pajer i frysen 😏

    • Ami

     NEEEJ, blir galen på detta stavningsprogram sen jag tog över sonens mobil 😰.
     CREME FRAICHE heter det!!!

     • Ingmari

      Tycker det blir så kul med stavningsprogrammet här. Lätt att komma ihåg vissa recept också. Det går ju att stänga av det om man vill men då hade vi inte haft cement i maten 😉 och inga härliga krämar.

   • Margot

    Hej du Ami tack för tipset om soppan nu har vi ätit detta till lunch den var ju jättegod bjöd även min svåger på den ringde även till dottern som är förtjust i vegetariskt hon skulle hämta till middag. Vi åt den till lunch den var mättsam. Ha en skön helg

    • Susanne Jonsson

     Men så härligt. Bra jobbat!

 • Ami

  Roliga uppdrag du får o härliga minnen därifrån med. Hela handen i munnen… lät väldans läskigt. Men det beror på att jag är lite rädd för hästar. Har aldrig haft nån naturlig kontakt med dem.
  ”Afrika möter Sverige” är mitt lilla tema för kvällen. Våra vänner kommer hit snart. Den Nordafrikanska soppan Harira står på spisen, de nattjästa dinkelfrallorna är gräddade o rabarber- och jordgubbspajen är nyss uttagen ur ugnen. Nu är det bara jag själv som behöver fräschas upp. Inte lika kul som att laga mat. Men nåt måste till, så inte gästerna vänder i dörren 😉.
  Trevlig helg alla 😊!

 • Liljan

  Vi fortsätter att få renoverat, så även denna helg kommer familj för att hjälpa till att bära/flytta möbler. Stort TV rum målat denna vecka som gått,nu ska bokhyllor o böcker o möbler tillbaka..och sen tömma vardagsrum o hall som ska målas nästa vecka…älskar inte slipdammet om jag säger så :o) Men det blir ju toppen att få allt rent o fint. Så när ungarna kommer ikväll så bjuder jag på enchiladas likt de du gjorde häromsistens,med det som finns i huset, det ska bli så gott! Önskar dej en härlig tid i Gnarp,låter som fina minnen därifrån! Trevlig helg till dej och alla!
  Kram, Liljan

  • Susanne Jonsson

   Men så fint det kommer att bli Liljan. Hurra!

 • Margot

  Vad roligt för dig att komma ut på jobb till så vackra nejder och med kära minnen i bagaget. Här ska vi ta det lugnt har varit uppe 06.00 varje morgon denna veckan varit dagmatte. Vi ska se På spåret final och spisa Pekkas paj Mums filibaba !!? Ha en bra helg alla som här gästar och njut av Hälsingland Susanne.

  • Susanne Jonsson

   Oj vad mysigt Margot!