Baka snabbt & Enkelt  Bakat  Bekvämimpa  Bjudmat  Fisk  Inspiration  Okategoriserade  Recept  Uteliv 

Röding & Mjukkaka

Hej Kompisar!

Ikväll har vi norrbottenstema i Go’kväll. Tjoho! Det blir alltså mat hemifrån mig. Som jag har längtat efter detta.

IMG_8193

Bland annat dessa goda mjukkakor med lite sirap som man enkelt gräddar på spisen. Äts helst varma med smör som rinner ner över fingrarna. Jojo. Sedan blir det även min mammas recept på röding i ugnen. Det är ett toppenrecept med en krämig sås och saftig fisk. Jag älskar extra mycket att det är ett så enkelt recept. Såsen kokar sig själv medans fisken blir klar. Nå, det blir lite annat smått och gott att provsmaka på också. Våra gäster Historie-Robin och författaren/matkreatören/läraren Björn Ylipää förgyller kvällen och allt detta under ledning av vår helt nya Programledarkollega Pia som gör sin första Go’kvällsändning. Välkommen Pia!

Hoppas att vi ses 18.45 i ettan!

 • Susanne Jonsson

  Åh Ami, SÅ fint, det värmer hela mitt hjärta. Jag får tårar i ögonen. Jag kommer nog börja gråta av glädje när jag äntligen får träffa er. Ni är så fina.

 • Ami

  ”Mammas recept på gädda i ugn” är precis lika som din mammas, fast hon har röding. Min mamma var inte så generös med det gröna o jag tar det som finns hemma/finns att plocka in för tillfället. Grädde/mjölk-proportionerna varierar lite efter humör. Så enkelt o gott. Röding är ju extra lyx för oss. Inte ofta vi har. Blev hel rökt sik här idag. Enkelt o gott det med. Vi gillar nog all fisk tror jag.

  • Susanne Jonsson

   Så fint att höra Ami!

 • Ingmari

  Inger är utlånad till Plus läser jag. Kul för henne och bra för Plus men hon blir saknad i Go’kväll. Men Pia är ju en välkommen ersättare. Ska bli intressant att följa utvecklingen. Tack och lov får vi ha Susanne vid spis och kastruller. Det hoppas jag, och säkert alla här på sidan, får bestå. Nu har även jag sett samlingar av både gula krokus och vintergäck. Men ännu inte alls där de brukar vara och inga mängder. Konstigt. Även tulpanblad är på väg upp. Nu får det gärna bli vårvärme. Solen skiner men det är lite för kallt för att vara skönt. Nu blir det frukost. Är sååå sugen på avokado just nu så det måste ingå. Gott och nyttigt! Brukar behöva magnesium när avokadolängtan kommer och jag har fuskat lite med tabletterna ett tag. Bra signal. Trevlig lördag och helg önskas ni alla! Får se vad det blir i lördagsstudion.

  • Susanne Jonsson

   Ja, det är bra att man roterar lite på arbetsplatser tror jag. Bra att du lyssnar på kroppen, den är bra att tala om vad den behöver.

 • Ingmari

  Vilken dröm med sådana detaljer! Undrar vad som fanns i grytan på spisen? Kul tanke! Tänk om…?!?

 • Margot

  Hej Ami en liten fråga brukar du drömma sanndrömmar för detta låter helt fantastiskt undra bara vilket kök det var ? Tänk vad kul det vore med en samling omkring grytorna ihop med Susanne men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.
  Njut nu av programmen du inte sett själv ska jag ta en kopp kaffe och nybakta skrädmjölsdrömmar de du !! Kram på dig

  • Ami

   Kaffe o skrädmjölsdrömmar låter så ljuvligt! Njut Margot!
   Brukar tyvärr inte drömma sanndrömmar. Oftast är mina drömmar lite i rörigaste laget.

  • Susanne Jonsson

   Håller med!

 • Margot

  Idag blev det röding men de hade bara filéer så det fick bli så med sås av creme fraiche med romkorn smaskens !;-)
  Dessutom blev jag så glad fick äntligen tag i skrädmjöl nu ska jag prova drömmar med detta och även våfflor de 25 mars. Hoppas ni mår väl alla vänner och även du Susanne och ha en skön helg.

  • Susanne Jonsson

   Mums, tack Margot!

 • Ingmari

  Tittat flera gånger på det underbara fotot. Det kan både se ut som en fin vinterdag med utflykt och matsäck eller en skön sommardag bland danddyner på en strand. Och mjukkakan med kaffe smakar nog lika gott på båda ställena. Här kvittrar fåglarna och jamar marskatterna så det låter som något hamnat i kläm. Det kanske händer något snart efter friarförsöken. Och klem på er alla, som de säger kram i Norge.

  • Susanne Jonsson

   Kräm! Som vi säger här i Skafferiet 😀

 • Ingmari

  Jo, visst är Pia proffsig och duktig. Och fint namn är det. Min dotter heter också så. Välkommen Pia och lycka till i rutan.

  • Susanne Jonsson

   Heja Pia!

 • Ingmari

  Mumsiga saker! Oj, så gott! Måste ses. Och säkert testas också.

 • Kristin

  Tack Susanne för att du flyttade mig tillbaka till min mosters och morbrors kök på slutet av 50 talet. Där var det visserligen inte persilja och dill i rödingen men dock gräslök och gräddmjölk i såsen. Naturligtvis serverade man pären med skal på. Tack för att du tar oss tillbaka till det ”enkla” och låter råvarorna stå i fokus. Inget är väl som nybakat tunnbröd, mjukkakor, när man kline på smöre och smöret rinner utefter fingrarna när man biter av en beta. Det vattnas i munnen. Vilket program det var igår. Eloge till Pia också. Kram till er alla

  • Susanne Jonsson

   Åh så fint för mig att höra Kristin. Tack. Kram

 • Margot

  Håller med Barbro att det såg delikat ut med röding men det är inte lätt att få tag i det i fiskaffären får väl göra ett nytt försök har letat förut. Men även brödet var ju en läckerhet måste nog också testas. Som ny programledare var ju Pia jättebra hoppas hon får reda på det av oss. Ha det riktigt gott alla vänner nu närmar sig våren här med stormsteg sätt en stund i solen igår och njöt. Kram på er alla

  • Susanne Jonsson

   Ja, Pia är duktig. Be dem ta hem röding, det finns att få tag på. Eller ta en annan hel fisk. Kram

 • Barbro

  Vad gott det såg ut med din röding får nog testas om man hittar någon röding förstås.
  Hälsa Pia att hon är en duktig programledare.
  Kram på dej alla vi andra vänner här.

  • Susanne Jonsson

   Tack det ska jag göra. Kram på er alla!