Okategoriserade 

Kock & Kvinna

Idag är det kvinnodagen, firar ni? Jag hör nyheterna om hur kvinnor tjänar sämre än män, hur få kvinnor som finns i styrelser osv. Fortfarande. Jag vill skapa en plats för positiva känslor, kärlek och ljus här på bloggen. Men vissa saker i samhället är verkligen inte så ljusa som de borde vara. Det får mig minst sagt att se rött. De senaste åren har det dock börjat hända nåt stort i mitt yrke. Rullgardinen är på väg upp. Generationsväxling. Att ta vara på kompetenser oavsett kön. Jag vill hylla alla som hjälper till med detta. Ett par exempel är Lisa Förare Winbladh som har startat en facebook-grupp som lyfter kvinnliga kockar och Take over som gör gästspel. Tack. Hurra för er och för alla kvinnor och män som lyfter kvinnor idag och alla dagar!

Det är min fullständiga övertygelse och erfarenhet att när en arbetsplats består av blandat kvinnor och män och jämställdhet råder så blir såväl arbetsmiljö som prestationer och resultat mycket bättre.

Men alltså, året är 2017. Hur kan det vara så svårt? 

 • Susanne Jonsson

  Det stämmer Ami. Jag blir glad att så många visar intresse för den samiska kulturen. Äntligen! Det här är vårt arv och en viktig del av våra liv än idag. Kram till er alla!

  • Ami

   Hörde att min kusin i veckan skulle besöka en utställning om just samer, i deras lilla stad. Är det nåt speciellt jubileum eller så i år månntro?

 • Ingmari

  Sett delar av den och känner att jag måste se den. En så viktig del av svensk historia som jag aldrig läst något om i skolan. Ja, det var möjligen boken om Sampo Lappelill då. Vi i Sverige kan nog mer om Amerikas indianer. Och att det ska vara några som dricker kaffe med torkat, salt renkött i. Eftersom snön man smälter till batten är saltfri. Samernas kost och örter de använder vore intressant att lära sig mer om. Och kulturen, som du Ami skriver, gav nog tuffa dagar. Det blir absolut ”Sameblod”.

  • Ingmari

   Vatten! Ska det stå. Förresten. Kaffe på vatten från fjällbäck. Undrar hur det smakar? Sådant vatten smakar ju liksom ingenting. Bara gott.

   • Susanne Jonsson

    Det smakar utmärkt, tycker jag, rent och klart 🙂

 • Liljan

  Jag är tillbaka för att tipsa om bloggen ”Underbara Clara” idag på kvinnodagen, jag tycker hennes inlägg är tänkvärt. Nu vet jag ju att Susanne o Clara är både vänner och kollegor så jag tror inte du misstycker Susanne-hoppas inte det…. over and out Liljan

  • Susanne Jonsson

   Tack Liljan! Jag blir SÅ glad, tack för att du tipsar! Jag får inte lägga in länkar men ni får tipsa. Clara är SÅ duktig och skriver alltid tänkvärda saker. Hurra för dig Clara!

 • Ami

  Viktig dag ur många synvinklar. Men vi har varit o sett filmen ”Sameblod” nu på em. Ojojoj vilken stark film. Både kvinna o same på den tiden, det var ingen dans på rosor. Se den om ni har möjlighet.
  Varma kramar till alla kvinnor idag 💛!

 • Anne-Sofie

  Tänkte tala om att jag jobbar inom kostenheten i min kommun och även om vi är enormt lågavlönade, så ligger vi, män och kvinnor, ganska lika lönemässigt, sägs det. Skulle kanske kolla upp det.
  Ingmari, jag måste få säga att jag tillhör den lilla skaran som älskar snön! Naturligtvis inte eländet som den ställer till i trafiken, men att åka skidor, utflykter och att göra snöänglar ⛄

  • Ingmari

   Jo. Snöänglar och härligt vinterliv är underbart. Det är i trafiken det blir så stökigt. Särskilt i stan. Frisk luft, ren snö och skönt uteliv är toppen!

   • Anne-Sofie

    Absolut, håller med dig 🌞

  • Susanne Jonsson

   Heja snöänglar!

 • Liljan

  Hurra Susanne, kunde inte ha sagt det bättre själv..detta är 2017 och det ser ut så här.Hurra också Lisa, jag har inte Facebook men jag har följt henne på Taffel av och till, långt innan jag hittade dej!! Höll på att skriva: kämpa på–men man ska inte BEHÖVA kämpa för detta!! Heja alla kvinnliga kockar och alla vi andra kvinnor idag. Kram, Liljan

  • Ingmari

   👍👌✋

  • Susanne Jonsson

   Heja Liljan, du fina människa som sprider sån glädje och lyfter andra. Sol & kramar!

 • Susanne Jonsson

  Oj. Tack för att ni delar med er av era erfarenheter. Men verkligen tufft om det är så det fungerar på en arbetsplats. Vad gör man då?

 • Margot

  Ja detta är verkligen viktigt att fira alla kvinnor idag men viktigt är ju lika lön om det är man eller kvinna med likvärdig utbildning. Det har ju börjat att röra sig omkring detta men viktigt att det inte blir bara prat. Jag minns när jag jobbade i en grupp med vårdbiträden som jobbade med handikappade vi fick plötsligt 2 killar i gruppen ett helt annat arbetssätt uppstod . Fram för kvinnan idag !!!

  • Ingmari

   👍👍👍
   Min upplevelse är också att när män jobbar så gör de heller inte det där extra som behövs, beror förstås på arbete men ändå, tex torka ur skåp eller golv vb, fylla på saker som fattas, felanmäla, hålla saker i funktion, beställa varor, pynta vb till helger, ja, det där lilla men värdefulla pysslet. Ändå får de högre lön. Och om de gör något extra så blir det beröm! För en normal syssla. Skumt.

  • Susanne Jonsson

   Ja du Margot, jag blir GALEN på detta med olika lön. Alla som har ansvar för lönesättning borde väl vara informerade om detta idag? Ändå hör man det titt som tätt.

 • Kristin

  Bra skrivit som alltid. Kram

  • Susanne Jonsson

   Kram och tusen tack Kristin.

 • Ingmari

  Jag har ett ex av den gamla boken ”Novisen vid spisen”. Kul! Det var på tv att män iklädda förkläde lagade mat och kunde stå i köket och vid spisen. Tore Wretman gjorde matlagningen till en konst. Det är inte så många år sedan.

  • Susanne Jonsson

   Han är en legend. Jag älskar också Novisen vid spisen. Har sett lite av den i arkivet på nätet 🙂

 • Ingmari

  Hurra för quinnor ida’! Tänk. Min mamma sa alltid att när kvinnor i alla år stått i köket och lagat mat så har det varit helt naturligt och inget märkvärdigt. De har stekt pannkaka. Men så fort en man lagar lite mat så blir det plötsligt så märkvärdigt och det blir en fin titel på jobbet för mannen och han höjs till skyarna. Och han lagar crêpes och gör en stor sak av hur man vänder pannkakorna. Ändå är målet för oss alla egentligen bara att få i oss god och nyttig näring! Märkligt!
  Här är det mycket snö nu, närmare dm, och mer ska det bli. Får fundera över planerna och se om jag ska ut i trafiken.
  Ta det lugnt! Hälsningar till er alla! Tänk på alla kvinnor i Sverige och i världen! Idag firar vi!

  • Ingmari

   Snön nu… nästan två dm. Varför gör SMHI så här mot mig??? 😉😉😉❄❄❄🌨🌨🌨

  • Susanne Jonsson

   Jajjamän Ingmari!