Bjudmat  Buffémat  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Lyxiga fredagsfavoriter  Mat att förbereda  Mat för många  Okategoriserade  Plockmat  Recept  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt  Vegruari 

Tacopaj med guacamole

Det är fredag och jag känner att jag bara måste tipsa om en härlig tacopaj.

IMG_7337

Det här är finfina grejor till fredagsmyset. Idag valde jag att toppa den med grönsaker, röd lök, guacamole, gräddfil och het salsa. Nachos på toppen, är det för mycket? Haha… ja, kanske, men så gott med lite krisp ibland.

IMG_7343

Tacopaj extra allt, 5-6 port

Pajdeg

75 g smör, tärnat

1 dl crème fraiche

4 dl vetemjöl, du kan även ta hälften fullkornsdinkel

1 dl sesamfrön

1/2 tsk salt

3 msk vatten

Fyllning

500 g vegfärs (eller vanlig nötfärs)

1 påse tacokryddor (eller egen kryddmix)

1 dl vatten

1 pkt cocktailtomater, halverade

2 dl crème fraiche

½ dl majonnäs

100 g ost

rapsolja till stekning

till servering:

1 dl jalapeños, inlagda

1 röd lök, hackad

1 salladshuvud, hackat

2 avokado, i bitar

krossade nachos

1 burk tacosalsa, ca 200 g

IMG_7347

Såhär gör jag: Smöra en stor pajform (26-30 cm i diameter). Mixa hastigt ihop samtliga ingredienser till pajdegen och knåda till en boll, ta i mer mjöl om degen är kladdig. Kavla ut på mjölat bakbord och klä formen med deg. Nagga och ställ i kylen ca 15 minuter. Förbered fyllningen: Stek färsen hastigt i olja, häll på kryddmix och vatten, låt koka tills vattnet avdunstat. Ställ åt sidan. Sätt ugnen på 200° och förgrädda pajskalet 8-10 minuter. Blanda crème fraiche och majonnäs. Fyll pajskalet med färs, lägg på tomat, majonnäsröra och toppa med riven ost. Grädda ca 10 minuter. Lägg på önskade tillbehör eller servera i separata skålar.

fruktsallad-35-web

Efteråt passar det bra med en lätt dessert, kanske frukt kryddad med färsk mynta och…..ni vet…

fruktsallad-61-web

Ingefära!

fruktsallad-78-web

Glad fredag på er allihopa!

Veganifiera? Alla mejeriprodukter går bra att byta ut mot mjölkfria alternativ och det går bra att använda äggfri majonnäs.

  • Susanne Jonsson

    Hej Ami! Vad roligt att du gillar! Hahahaaa…. Ja, det finns ju även andra kryddor 😀

  • Liljan

    Ännu ett recept som ser jättegott ut! Ska nu göra vintersalladen, morötterna är skalade,det är ju så härligt med alla rotfrukter. Vi kom nyss från affären, med…en stoor bit ingefära,det var innan jag läste kommentarerna om den… Tack Ami för krya-hälsningen,jaa det ska bara bli bra-äntligen! Vi sopade bort ett lager snö på bilen på ca:40 cm, alltså- vi har fått massor av snö för Blekinge!! Härligt, tycker jag!
    Önskar er alla en mysig helg,Kramar, Liljan
    hmmm, fullmåne- var det därför vi inte kunde sova inatt-brukar vara så…

    • Susanne Jonsson

      Ja, eller hur Liljan. 40 cm snö?! Så vackert det måste vara! Tack och jag önskar er allt detsamma. Vinterkramar!

    • Barbro

      vill också önska dej också att du får nu krya på dej.
      men hoppas att våren kommer snart till dej också för spelar fåglarna för mej .ha nu en bra helg alla mina vänner här.

      • Liljan

        Tack Barbro o Susanne för krya-hälsningar,såå gött! De sa på nyheterna igår att vi fått mest snö igår i hela Sverige…
        Gjorde vintersalladen som sagt,hela satsen-Holy Cow– för oss två blir det en vinterveckasallad-och den VAR jättegod,vi åt en hel del till middagen-tack för påminnelsen Margot!! Ha en fortsatt god helg, Liljan

        • Margot

          Sällar mig också till de andra med krya hälsning tänk vad du blir rörlig när det är över. Angående salladen visst var den god men jag gjorde bara halva satsen. Det fanns flera som jag ska prova men vi får inte tag i rödkål här har försökt på flera ställen.

          • Liljan

            Tack snälla Margot, jaa det är precis det jag hoppas på-att kunna gå en promenad(längre än idag) utan smärta.
            Salladen..jaa jag stod där o tänkte att de´här blir nog mycket..men ibland blir man fartblind :o)..vi är ju bara två men vi betar av den utan problem! Kramkräm på dej!

          • Susanne Jonsson

            Underbart Liljan! Hoppas det snart blir sköna promenader för dig. Kräm på er alla!

          • Susanne Jonsson

            Heja Margot!

  • Margot

    River du färsk ingefära i ärtsoppan och hur mycket i så fall detta har jag aldrig provat blir väl nästa gång jag kokar.

    • Susanne Jonsson

      Jag ska också testa det Margot & Ami!

    • Ami

      Jag delar en knapp ”tumm-stor” bit i några delar så man kan fånga upp den innan servering. Nu kokte jag på Änglmarks 1-kg-paket. De tipsade om det i receptet som stod på paketet.

  • Margot

    Ps jag tog en burk färdig tomatsås med basilika och slog över rullarna plus rivna morötter som jag blandade i tomatsåsen just basilika isåsen var vrålgott.DS:-) 🙂

    • Susanne Jonsson

      Toppenbra tips, tusen tack!

  • Margot

    Oj vad läcker det ser ut blir nog bjudrätt någon helg. Men måste berömma dig för receptet med canneloni detta har vi spisar till lunch idag det var ju Jättegott gick även att få beröm av maken som alltid vill ha kött gör den alla kompisar här och njut av en god middag. Ha en bra helg alla även du Susanne.

    • Susanne Jonsson

      Tack! Men så roligt att höra Margot. Vad duktiga ni är som vågar testa vegetariskt, jag är jätteimponerad och glad! Glad helg!

  • Ami

    Så gott allt ser ut! Blir alltid så glad av att läsa dina inlägg. Just det, kokte ärtsoppa i går. Hur kunde jag koka ärtsoppa utan färsk ingefära i, förr i tiden. (Läs; några år sen 😉). Går åt mer o mer färsk ingefära i vårt hushåll, tack vare att en viss person ;).
    Ska spana efter månen 🌝. Trevlig helg!

  • Ingmari

    Så smarrigt. Och inslag av extra goda saker som ger knorr på smakerna. Frestande! Och som det står även möjlighet att göra gluten- och laktosfritt ihop även med vego om man så önskar.
    Låter som fredagsmysvariant. Skön helg önskas ni alla. Kom ihåg att spana efter fullmånen.

    • Susanne Jonsson

      Hejsan Ingmari! Ja, vilken måne det är nu! Glad helg!