Baka i långpanna  Bjudmat  Buffémat  Fika  Inspiration  Mat för många  Okategoriserade  Recept  Söndagsbaka  Vegetariskt  Vegruari 

Världens Godaste Morotskaka

Krämig frosting med en doft av citron på en saftig, kryddig kaka. Idag är det Morotskakans dag och även om man kan tycka att det här med temadagar kan ha gått lite överstyr på sistone, så känn jag att morotskaka är ändå alltid morotskaka. Jag har ägnat mycket tid åt att hitta det perfekta receptet på själva kakan och hittills har jag kommit fram till att frukten i smeten är viktig för mig. Lika viktig är frostingen.

15042014-Morotskaka-23

He sitt i frostingen… Tillsammans, i rätt proportioner med den saftiga kakan uppstår smakmagi. Inte för lite, int för mycket frosting. Kan man ha för mycket frosting på morotskaka? är nu en välbefolkad fråga. Ja, otroligt nog så kan man det. Jag har testat 🙂

15042014-Morotskaka-2

Men här är mitt bästa recept, som jag jobbat på länge, ständigt utvecklar och varmt rekommenderar.

Världens godaste Morotskaka, 1 långpanna

3 ägg

1,75 dl strösocker

1,75 dl brun farin

5 dl vetemjöl

1,5 tsk bikarbonat

1,5 tsk bakpulver

2 tsk pepparkakskryddor

2 tsk vaniljpulver

2 dl matolja

1 liten burk krossad ananas, avhälld

5 dl morötter, finrivna eller fruktkött från råsaftpressning

2 dl valnötter, grovt hackade (valfritt)

Frosting

500 g naturell färskost

125 g smör, mjukt

4 dl florsocker (kan minskas efter egen smak)

1 tsk vaniljpulver

1 ekologisk citron, det gula av skalet finrivet

15042014-Morotskaka-2

Såhär gör jag:

Klä en långpanna, cirka 30×40 cm med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa upp ägg och socker fluffigt. Blanda samtliga torra ingredienser, sikta ner i äggsmeten. Tillsätt olja, ananas, morötter och nötter. Häll i formen och grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter. Kontrollera kakan med en sticka mot slutet av gräddningen eftersom gräddningstiden ofta varierar mellan olika ugnar. Låt svalna. Gör frosting: Vispa samtliga ingredienser fluffigt med elvisp. Bred den över kakan. Ställ kallt och skär i bitar. Kakan går bra att frysa både med och utan frosting.

15042014-Morotskaka-6

Den här toppade jag med små marshmallows.

15042014-Morotskaka-26

Här hittar du min bästa glutenfria morotskaka. SÅ god!

Men det finns många recept. Alla har sina specialiteter. Jag älskar det. Vilken är din favorit?