Okategoriserade  Vegetariskt  Vegruari 

Sagolik Lökpaj

Idag är sista dagen i februari/Vegruari och jag vill fira med ett höjdarrecept. En rätt som alltid blir succé är Pekka Heinos Sagolika lökpaj. En riktig kioskvältare och favorit såväl i teve som här på bloggen. Kombinationen av lök och ädelost är briljant i sin enkelhet. Doften när man lagar den, WOW!

IMG_5755

Här hittar du receptet.

Jag gillar speciellt att det är enkla ingredienser som finns i alla butiker, så jag kan laga den nästan vart jag än är. Kombinationen av lök, pajdeg, ägg och ädelost är genialisk och jag återvänder till det här receptet gång på gång. Serverar den med en blandad sallad gärna med marinerade gröna bönor och ibland lite småplock på sidan som oliver, kronärtskockor och en klick yoghurt.

Kanske en semla på det?

 • Ingmari

  Susanne undrade. Kanske fler som gör? Därför. Ett litet inlägg om Gumman Tö. Elsa Beskow skrev en barnbok år 1907. Vintern då Olle fyllde 6 år tog han en skidtur. Mötte Farbror Rimfrost, Gumman Tö och Kung Vinter. Gumman Tö sopade bort snön och vintern med sin kvast. Finns mycket vackra bilder på nätet om ni inte har boken. Susanne, du som älskar vintern och vuxit upp i norr kanske inte har läst den boken där snö är ”vardagsmat”. Inget som barn idag heller läser tror jag. Intressant att se hur det kunde vara förr med mycket snö. Inte alla som får uppleva det numera. Fin bok i alla fall. Snöbollskramar!

  • Susanne Jonsson

   Så fint Ingmari. Tack för tipset!

 • Felicitas Bergström

  Hej Susanne,
  Tack för ett trevligt program och goda recept. Jag såg ditt fantastiska förkläde i lila med blommor i programmet den 22 februari och blev helt förälskad i det. Skulle du vilja berätta var det är köpt eller om du vet var tyget går att hitta? Det var väldigt fint och jag skulle gärna vilja hitta ett likadant till mig själv. Hoppas på svar 🙂
  Tack
  Felicitas

  • Ingmari

   Hej. Jag tycker också om det förklädet. Under avsnittet om underbara våfflor berättar Susanne att hon fått förklädet av Margareta i Sölvesborg. Hoppas att du, Felicias, kan hitta ett fint tyg och ”kopiera” modellen. Lycka till!

   • Ingmari

    Felicitas. Självstavningen bråkar. Sorry!

  • Susanne Jonsson

   Hejsan Felicitas! Ja, det är så mysigt, vi har fått jättemycket frågor om just det. Men det är som Ingmari skriver, vintage. Det är till att spana på loppis eller second hand efter tyg eller förkläde. Önskar jag kunde ordna så de fanns att köpa, för det sprider så mycket glädje och kärlek!

 • Ingmari

  Jag läste häe om önskan att ersätta ägg. Och chiafrön mm Det låter intressant. Jag har även stort ”behov” och önskningar om att få lära mig mycket mer om just olika frön. Har ju nämnt tidigare detta med att lära mer om linser och kikärter mm. Men skulle så gärna vilja ha ett eller flera program om alla olika fröer och liknande och nya mjölsorter. Chia, bulgur, couscous, etc, men också teff och annat som dykt upp. Många är ju glutenfria och mycket nyttiga. Det vore kul att få in i kosten. Lära sig tex vad som ska sköljas först för att inte smaka beskt. Ett fel som jag gjort. Fler intresserade? Hälsningar och kramar från mindre snö och några plusgrader.

  • Susanne Jonsson

   Bra tips Ingmari, tack!

 • Sabina

  Hej Susanne!

  Hur kan jag som är vegan ersätta ägg? Med banan, kikärtsspad, chiafrön i vatten eller äppelmos? Har du några andra förslag?

  • Susanne Jonsson

   Hej Sabina, ja, samt att jag gillar psylliumfrön. Och ibland den veganska färskosten, tycker den med gräslök är god 🙂

   • Sabina

    Tack för svaret! Nu har jag några fler alternativ när jag lagar mat. 🙂

    PS. Jag ser fram emot fler veganska recept!

 • Margot

  Ja jag instämmer med föregående bloggare denna pajen återkommer man ofta till måste ju också gå med på allt det andra att ni kanske skulle slå er ihop och öppna något eget i matväg. Men vore väl inte lätt att göra besök så ofta för mot förmodan blir det väl inte i Borås och åka långt och spisa gott går ju inte. Ha nu en bra dag och vila ut efter vegurarimånaden och ät lite semlor det ska vi göra idag. Kram på er alla

  • Susanne Jonsson

   Tack Margot! Önskar dig en superfin dag! Kram på er alla!

 • Ingmari

  Oj. Du är uppe i ottan och fortsätter sprida underbara recept och inspirera så. Tack! Det här låter så gott! Och så många lovordar PP! Som den heter numera. Pekkas Paj! PP med sallad, tack! Ni två kanske skulle ta och öppna en restaurang med grön mat och god take away-mat också! Succé! Ta det med Pekka. Jag skulle stå i kö varje dag! Sedan även SSK. Susannes Suveräna Kasse. En matkasse fylld av goda och nyttiga ingredienser som man på företaget kunnat ”hä i” och som är lättlagat och SPD. Spar På Disk. Passar alla. Levereras hem. En dröm! Kom ihåg var ni läste det först! Kram till er alla på Fettisdagen!

  • Susanne Jonsson

   Hej Ingmari! Tack! Jag ska hälsa det till Pekka. Kram till er alla!