Äggfritt  Bjudmat  Ekologiskt på budget  Glutenfritt  Hälsokrubb  Här är ditt kylskåp Susanne  Inspiration  Okategoriserade  Recept  Tips  Vardagslyx  Vardagsmat  Veganskt  Vegetariskt  Vegruari 

Rödbetsburgare med halloumi

Goda, saftiga burgare, potatis, dressing och coleslaw. En riktig festmiddag, om man frågar mig eller mina kompisars barn som alltid önskar det här när de får välja mat.

rödbetsburgare

De blev succé hos kollegorna när jag lagade dom i tv. Burgarna är smakrika, saftiga och glutenfria. Man blir sådär skönt mätt på dom. Potatisarna

krossad-potatis

Det är svårt att göra dem rättvisa på bild. Jag rekommenderar alla att absolut prova dem. Så smart som möjligt. De är bara delikata på alla sätt. En coleslaw är alltid rätt till burgare och att doppa pottissarna i denna enkla vitlöksdressing är ren och skär njutning.

vitlokssas

Foto: Josefin Peciva, SVT

Saftig rödbetsburgare med halloumi, 4 port
3 rödbetor
2 vitlöksklyftor 
2 ekologisk citron, pressad samt det gula av skalet rivet 
1 burk kokta kikärtor, ca 400 gram
1 dl bladpersilja, hackad 
2 tsk sambal oelek 
1-2 dl kikärtsmjöl
1 dl rostad mandel, hackad
200 g halloumi, grovt riven
1 tsk salt
smör eller olja till stekning
Till servering:
Dina favoritburgartillbehör, tex krossad potatis, pommes, bröd, dressing, salladsblad, coleslaw, avokado, röd lök, rostad lök, mango, ananas, tomat, salladsblad, salsa.
 Så lagar du
Skala och riv rödbetor och vitlök. Jag brukar finriva 2 av rödbetorna och grovriva en för att få en skön konsistensbrytning. Riv det gula av skalet från en citron i en skål. Mixa kikärtor, persilja, sambal och saften från citronerna. Blanda samtliga ingredienser. Stek en provburgare, smaka av och korrigera med kryddor och mer mjöl om smeten är för lös. Låt gärna smeten stå och dra minst 30 minuter, du kan även förbereda den kvällen innan, plasta och ställa i kylen. Forma till burgare och stek i smör eller olja tills de är gyllene och genomvarma. Servera med dina favvotillbehör.
Veganisera? Byt ut halloumi mot vegansk ost eller tofu. Byt ut mejeriprodukter och vanlig majjo mot äggfri, eller gör en supergod egen äggfri majonnäs på kikärtsspad.
Såhär gör jag: Mixa 3 msk kikärtsspad med 2 msk fransk senap, 1-2 msk citron, 1 tsk salt, 1/2 tsk vitpeppar i matberedare. Häll i 3-4 dl olja, späd med vatten om den blir för tjock. Mums!
  • Ingmari

    Lustigt. Har just varit så sugen på att testa krossad potatis och sett recept men då med lök och bacon och olika varianter. De här vegetariska potatisarna lockar verkligen. Spännande! Och det är mycket som verkar gott här. Bra med nyttigt nu när det är så mycket förkylning överallt och runt om. Tror tyvärr att jag inte klarar mig undan heller. Skön helg önskas ni. Kanske ska ni se mello, som det heter. Vad ni än hittar på så hoppas jag ni får en trevlig kväll och kanske lite gott att äta.

    • Susanne Jonsson

      Tack snälla du! Vad roligt att höra!